7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialTransport în comun mai ieftin pentru profesori și personalul nedidactic

Transport în comun mai ieftin pentru profesori și personalul nedidactic

Toți profesorii din Constanța, dar și personalul nedidactic, vor beneficia de reducerea cu jumătate a transportului în comun. Decizia a fost luată de consilierii locali și va fi aplicată imediat. De ea vor beneficia atât angajații din unităţile de învăţământ preuniversitar, cât și cei din mediul universitar. Reducerea se aplică pe o singură linie, pe două sau pe toate liniile.

Abonamentele se pot cumpăra de la punctele de distribuire abonamente ale RATC Constanţa, în baza buletinului şi a unei legitimaţii de serviciu vizată de o unitate de învăţământ din municipiu. Eliberarea lor se face lunar. Beneficiază de această facilitate și personalul din învățământul privat. ”Dacă impactul nu va fi unul grozav pentru un profesor universitar aflat în apogeul carierei, unde veniturile sunt ceva mai generoase, ştiu că există nu doar personal administrativ, dar şi lectori şi asistenţi universitari ale căror venituri sunt sub 1.800 de lei”, a declarat primarul interimar, Decebal Făgădău. Acesta a precizat că aproximativ 4.000 de persoane ar putea beneficia de această facilitate.

Efectul bugetar al măsurii nu a fost calculat încă, pentru că nu se știe câți vor apela la ea, dar este nesemnificativ. Decizia de reducere a abonamentelor vine după ce elevii din Constanța s-au luptat ani de zile pentru subvenționarea cu 50% a transportului în comun, așa cum spune legea. După ce au depus o plângere la DNA, anul trecut, primarul de atunci a fost de acord cu cererea lor.

Studenții cer și ei reducere cu 50% la transportul în comun. Un amendament în acest sens a fost propus de consilierul PNL Radu Matei, dar acesta a fost criticat dur de primarul PSD Decebal Făgădău: ”Este inadmisibil ca acest proiect, tocmai discutați de demnitatea studenților, să îl aruncați așa, pe fugă, cu o zi înainte de ședință! Trebuie să vă faceți un proiect serios, pe care nu doar că îl susțin, dar am și început deja să fac această analiză”. 

Nemulțumiți, doi studenți la Universitatea Ovidius și Universitatea Maritimă, Cristian George Farauanu și Eduard Constantin Tănase, au sesizat ieri Direcția Națională Anticorupție în urma respingerii de către Consiliul Local Constanța a unui amendament care prevedea acordarea de 50% reducere la transportul local în comun. ”Considerăm înacceptabilă situația de fapt în care profesorii au primit reducere la transportul local în comun, iar studenții nu, deși cei din urmă au dreptul la această reducere conform legii.

Demersurile pentru respectarea legii au fost inițiate în anul 2014, Consiliul Local refuzând în mod explicit să pune în aplicare legea educației”, au spus ei. Aceștia au depus o plângere penală pentru abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu, faptă prevăzută de art. 297 din Codul Penal, la DNA Constanța împotriva lui Decebal Făgădău. Municipalitatea studiază posibilitatea de a reduce cu 50 la sută costul transportului în comun şi pentru studenţi. 

ARGUMENT

Politica este mai presus de statul de drept

„Consiliul Local Constanța a dat dovadă încă o dată că, prin invocarea unor false impedimente, politica este mai presus statul de drept. Considerăm că acest drept al studenților trebuia să reprezinte o prioritate pentru Consiliul Local Constanța încă din anul 2014, moment în care această situație a fost prezentată, iar toată documentația necesară adoptării acestei hotărâri ar fi putut fi elaborată de atunci. Ulterior ședinței, viceprimarul Decebal Făgădău și-a asumat că va depune un proiect în acest sens, demonstrând încă o dată că gestul a fost doar unul politicianist.” Cristian George Farauanu și Eduard Constantin Tănase, studenți.

Cele mai citite

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă