13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialTeren de sport, disputat la nesfarsit intre ortodocsi si reformati

Teren de sport, disputat la nesfarsit intre ortodocsi si reformati

Eparhia Reformata de pe langa Piatra Craiului continua seria de proteste pentru fostul teren de sport al Liceului Reformat “Lorantffy Zsuzsanna” din Oradea. Decizia a fost luata in cadrul sedintei extraordinare a Consiliului Diligent al Eparhiei. Potrivit episcopului Laszlo Tokes, saptamana viitoare, in cadrul actiunii intitulata “Dincolo de granita”, preotul reformat Sandor Lajos va continua greva foamei, vor avea loc rugaciuni, o conferinta de presa, un fo-rum cu locuitorii orasului si o demonstratie care va porni de la Liceul Reformat si va continua in fata Prefecturii si a Primariei.
“Incercam, cu ajutorul Guvernului, sa ne atingem scopul si speram ca Executivul va determina Consiliul Local sa revina asupra hotararii prin care au atribuit terenul de sport Bisericii Ortodoxe «Sfanta Treime». De asemenea, pe langa procesul deschis impotriva Consiliului Local, care este pe rol, intentionam sa facem si o plangere penala pentru fals in acte”, a declarat Tokes.
Mai mult, episcopul reformat a precizat ca terenul si biserica nu au fost niciodata a Episcopiei Ortodoxe. “Biserica a apartinut romano-catolicilor pe vremea ocupatiei turcilor, in 1786 a fost data catolicilor, iar in 1948 ortodocsilor. Biserica poate fi revendicata de romano-catolici. Am vorbit deja cu episcopul Tempfli in acest sens”, a mai spus Tokes.
Totodata, episcopul reformat a solicitat si sprijinul episcopului greco-catolic Virgil Bercea, care a promis tot sprijinul pentru ca liceului reformat sa-i fie restituit fostul teren de sport. In final, Tokes a tinut sa sublinieze ca Statul Roman discrimineaza, din nou, Biserica Reformata, in raport cu cea Ortodoxa. “Nu e normal sa suferim discriminari. Ca minoritate, ar trebui sa fim avantajati cu teren, nu sa ni se rapeasca un teren nimimal cat o batista. Sa ne reamintim cate cladiri si cate terenuri a primit Biserica Ortodoxa in 17 ani. Chiar de acest teren are nevoie, in dauna copiilor nostri?”, a mai spus Tokes.
Fostul teren de sport a Liceului “Lorantffy Zsuzsanna” a ajuns sa fie disputat de ortodocsi si reformati dupa ce Consiliul Local l-a atribuit Bisericii “Sfanta Treime”, in anul 2004. Tokes Laszlo a intreprins o serie de actiuni de protest si un proces in instanta. Initial, judecatorii i-au dat castig de cauza Eparhiei Reformate, insa dupa recurs magistratii au decis ca hotararea CL este legala.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă