20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSeptuagenar romano-american, condamnat la patru ani de inchisoare

Septuagenar romano-american, condamnat la patru ani de inchisoare

Un cetatean american de origine romana, in varsta de 70 de ani, isi va petrece urmatorii 4 ani dupa gratii, dupa ce a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru detinere de droguri si armament. Cazul a facut mare valva nu doar in tara, ci chiar si peste Ocean, in conditiile in care, in ciuda masurilor luate de autoritatile aeroportuare americane dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, Nicholas Slaina a reusit sa pacaleasca toate filtrele si sa urce intr-un avion, cu destinatia Romania, avand in bagaje un pistol si munitie.
Barbatul a fost arestat, la Timisoara, la 23 octombrie 2003, dupa ce lucratorii vamali ai Aeroportului International “Traian Vuia” din orasul de pe Bega au descoperit in bagajele sale un pistol de calibrul 38 cu incarcator si o cutie cu 50 de cartuse cu glont, ascunse intr-o masina de scris. Cazul a fost preluat de ofiterii Centrului Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate si Antidrog Timisoara (CZCCOA).
Cu ocazia unei descinderi la locuinta pe care romano-americanul o detine in Timisoara au mai fost descoperite parti componente dintr-o alta arma, o vesta antiglont, bijuterii, droguri (cannabis), precum si o mare suma in valuta (aproape 60.000 de dolari). Acesta a fost momentul care a declansat un adevarat scandal. In procesul-verbal de perchezitie domiciliara s-a precizat doar faptul ca s-au gasit banii, insa nu s-a trecut expres ridicarea lor si nu s-au consemnat seriile bancnotelor. Valuta a fost abia ulterior verificata, iar rezultatul expertizei a condus la concluzia ca mare parte din bancnote (58.000 de dolari) ar fi false. Slaina a contestat, insa, expertiza, declarand in fata anchetatorilor ca banii nu puteau fi falsi pentru simplul motiv ca au fost ridicati direct dintr-o banca americana. La un moment dat au existat chiar temeri potrivit carora persoanele care au instrumentat cazul ar fi inlocuit bancnotele autentice cu altele false.
Pentru a destrama misterul, fiind cetatean american, barbatul s-a adresat Ambasadei SUA la Bucuresti, solicitand o contraexpertiza care sa stabileasca daca, intr-adevar, dolarii sunt sau nu falsi. Contraexperitiza a sosit ca o bomba pentru specialistii CZCCOA Timisoara: toate bancnotele erau autentice.
Daca infractiunea de detinere de valuta falsa a cazut, in schimb, Slaina a fost judecat pentru port ilegal de arma si trafic de stupefiante. El a fost condamnat la 4 ani de inchisoare, iar ieri a fost ridicat de politisti si depus in arest pentru a-si ispasi pedeapsa. In ciuda faptului ca romano-americanul si-a exprimat dorinta de a dicuta cu presa, conducerea IPJ Timis i-a refuzat solicitarea, fara a oferi vreo explicatie in acest sens.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă