4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialScurgeri de informatii in ancheta afacerii "Mudura - Pap"

Scurgeri de informatii in ancheta afacerii “Mudura – Pap”

Procurorii Anticoruptie oradeni i-au trimis in judecata, in stare de libertate, pe oamenii de afaceri Gheorghe Mudura si Pap Sandor, in dosarul care are ca obiect cea mai mare infractiune legata de frauda sesizata Tribunalului Bihor. Cu aceasta ocazie, anchetatorii si-au manifestat nemultumirea fata de atitudinea instantelor in acest caz, care au considerat ca inculpatii nu prezinta pericol social si, prin urmare, au respins cererea de arestare preventiva a celor doi.
Mai mult, prim-procurorul DNA Oradea, Ioan Moldovan, a afirmat ca in acest caz au existat scurgeri grave de informatii din partea unor institutii publice si ca va fi demarata o ancheta pentru a descoperi cine se face vinovat de favorizarea infractorilor. Potrivit magistratului, in urma unor perchezitii facute acasa la Gheorghe Mudura, anchetatorii au descoperit dosare, acte si adeverinte pe care DNA le ceruse Primariei Oradea, Garzii Financiare si Directiei Ge-nerale a Finantelor Publice Bihor, care contineau informatiile necesare in ancheta.
“Dificultatea cercetarilor a constat in special in lipsa de colaborare cu institutiile statului care sunt platite sa colaboreze cu noi si nu cu infractorii. In urma unei perchezitii la domiciliul lui Mudura, am gasit mai multe dosare solicitate de noi la Directia de Control Fiscal. Mai mult, la noi a ajuns doar jumatate din dosar, insa Mudura il avea pe tot. Mai mult, cu aceeasi ocazie am gasit si o adresa pe care am solicitat-o Garzii Financiare, impreuna cu actele solicitate, care au fost comunicate intai inculpatului si abia pe urma organelor judiciare. Tot acasa la Mudura am gasit si o adresa si actele solicitate Primariei Oradea in acest dosar. Eu am dat doua telefoane la aceasta institutie inainte sa primim actele, dar Mudura o avea demult”, a afirmat procurorul Moldovan.
“In acest mod, Mudura a avut posibilitatea sa distruga actele si dovezile care ne interesau pe noi”, a adaugat sursa citata. Procurorul a mai mentionat ca va solicita celor trei institutii o ancheta interna pentru a stabili care sunt persoanele care se fac vinovate de scurgerea de informatii.
Mai mult, DNA va demara in paralel o investigatie pentru a-i trage la raspundere pe cei care se vor face vinovati de favorizarea infractorului. Totodata, in timpul perchezitiei, procurorii au gasit in calculatorul lui Gheorghe Mudura o lista cu numele si functiile unor persoane publice si sumele de bani pe care afaceristul le-ar fi dat acestora cu titlu de mita.
“Deocamdata nu putem sa dam mai multe informatii, insa am demarat o ancheta pentru a demonstra aceste fapte”, a mai afirmat seful Serviciului Teritorial al DNA. “Ceea ce pot sa spun este ca suntem foarte dezamagiti de faptul ca, desi am prezentat instantei toate aceste probe, magistratii nu au considerat necesara arestarea preventiva a celor doi. Nici faptul ca am demostrat ca au incercat sa influenteze patru martori si ca au fraudat Statul Roman cu 3,2 milioane de dolari nu i-a determinat sa emita mandat de arestare preventiva”, a mai spus Moldovan.
Procurorul a precizat ca acesta este cel mai mare dosar avand ca obiect infractiuni legate de frauda inaintat Tribunalului Bihor. In aceeasi cauza au mai fost trimisi in judecata un functionar din cadrul Ministerului Industriei si Resurselor, Niculae Dinculeasa, Gheorghe Telescu, administratorul unei societati din Timisoara, Tudor Gavrilut, administratorul unei firme oradene, si un om de afaceri de origine araba, Al Kassas Abdul Aziz, administratorul unei firme clujene.
Acuzatiile aduse inculpatilor din acest dosar sunt dare de mita, inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani. In urma anchetei a reiesit faptul ca, in perioada 2001-2002, Nicolae Dinculeasa, sef in cadrul Ministerului Industiei si Resurselor, a primit de la Pap Sandor suma de 25 de milioane de lei in schimbul eliberarii unor autorizatii de achizitionare si valorificare de fier vechi pentru unele firme care nu indeplineau conditiile prevazute de lege. Totodata, acelasi Dinculeasa, care avea ca si sarcina supravegherea si controlul agentilor economici din domeniul deseurilor reciclabile, s-a implicat, la solicitarea afaceristului oradean, in obtinerea unor licente de export pe numele unor firme, in schimbul sumei de 423,6 de milioane de lei.
Mai mult, Pap Sandor si complicii sai au intocmit acte false prin care au atestat in mod nereal achizitii de deseuri metalice de la diferite societati, din care unele de tip fantoma, prejudiciind statul cu aproximativ 2,2 milioane dolari. In perioada 2000-2002, inculpatii au reusit sa obtina rambursari de TVA ilegale in valoare de circa un milion de dolari.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă