9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialReferendum pentru eliminarea romilor dintr-un cartier social din Constanța

Referendum pentru eliminarea romilor dintr-un cartier social din Constanța

Un constănțean a inițiat, recent, o petiție online prin care cere inițierea unui referendum pentru mutarea romilor din cartierul constănțean „Henri Coandă“.

În patru zile, peste o mie de persoane au semnat-o. Inițiatorul, care nu și-a dat numele, solicită Primăriei Constan-ţa, ca autoritate locală, şi Prefecturii Constanţa – ca reprezentantă a Guvernului în teritoriu, să se implice în găsirea unei soluţii. „Cartierul social «Henri Coandă», care trebuia să adăpostească persoane încadrate drept cazuri sociale, s-a transformat într-un focar de scandal şi mizerie în plin centru al orașului. Tineri sau în vârstă, constănţenii se tem să treacă prin zona respectivă, din cauza personajelor care o populează.

Zona Galeriilor Soveja, aflată pe strada cu acelaşi nume, a ajuns un maldăr de gunoaie din cauza romilor care, zi şi noapte, stau înşiraţi pe trotuar, spărgând seminţe, aruncând ambalaje şi PET-uri“, se arată în motivele cererii. De asemenea, inițiatorul petiției mai spune că locui-torii din Constanța sunt deranjaţi, zi de zi, de gălăgia persoanelor respective, pentru care civilizația pare un cuvânt SF.

Se cere referendum

„Eu nu înțeleg de ce s-a mers pe ideea aceasta. Să-i avem aici, între noi, chipurile să-i civilizăm. Devenind o forță, s-ar putea să impună regulile lor. În plus, aici e cloacă de infracționalitate, care ajune până la Brigada de Crimă Organizată. Aici găsim droguri, curve, tot ce dorești“, s-a plâns un vecin care locuiește pe aleea -Suceva, Cătălin.

Localnicii afirmă că nu pot trăi în liniște. „Să veniți să vedeți la 10 noaptea cârduri de nomazi – pentru că au comportament de nomad – cum trec cu boxe în mână și chirăie și țipă. Urinează și își fac nevoile după blocuri. E nenorocire ce e aici. Nu-i scoate de aici, e masa electorală a PSD-ului“, spune un vecin. Partea bună, spune el, că nu se mai fură din mașini așa cum se fura la început. „Când or da în funcțiune și astea 16 blocuri noi, va fi nenorocire. Să bage armata în față și ăia să stea în spate“, a susținut alt cons-tănțean. „Nu sunt amărâți adevărați. Se plimbă cu taxiul toată ziua. Le face primăria parcări. Unii sunt, alții nu sunt“, a completat acesta.

„Nu face bine ce face“

Pe de altă parte, o parte din locuitorii din cartier nu sunt de acord cu inițiativa. „Nu face bine deloc ce face“, a declarat un bărbat despre solicitarea pentru referendum. „Aici e liniște, fiecare trăiește în casa lui. Că sunt anumite probleme familiale și se ceartă între ei… La femeie, la nevastă mai țipă omul, nu? Se face gălăgie, că sunt copii mulți aici. Și la blocurile alea din față dacă treci și într-un bloc există mulți copii, dacă ies afară este gălăgie. Sunt copii, sunt familii mari. Ce poți să-i faci la un copil? Să-l închizi în casă, să-l legi? A fost și vacanța asta, au ieșit afară, că au fost călduri“, a replicat el.

Creația lui Radu Mazăre

Cartierul „Henri Coandă“ este creația lui Radu Mazăre. A fost lansat în 2011, după ce primarul a organizat o conferință de presă în mai multe locuri din oraș unde locuiau persoane fără adăpost. Terenul pe care s-a construit, într-o zonă de blocuri, într-un cartier liniștit și aproape de centru, a aparținut unei unități militare. Blocurile sunt niște construcții pe structură metalică și au fost realizate de o firmă din Israel, așa cum au fost făcute, de altfel, multe alte investiții din Constanța, de la asfaltări la mall-uri.

Valoarea contractului a fost de 40,9 milioane de lei, fără TVA. Au fost realizate atunci 798 de apartamente cu 1.734 de dormitoare, care au costat 7,78 milioane euro. Anul trecut, primăria a anunțat că dorește să mai construiască 16 blocuri, în valoare de circa 10 milioane euro. În funcție de venituri, unele nu plătesc nici chirii, nici utilități, altele numai utilități, altele o chirie modică. Mazăre le-a prezentat cartierul politicienilor români și străini care veneau în Constanța și îl prezenta ca un succes al administrației sale.

În atenția DNA

Cartierul a intrat și în atenția procurorilor anticorupție. Radu Mazăre a fost trimis în judecată, alături de fratele său, ex-senatorul Alexandru Mazăre, fiind acuzat de „luare de mită şi fals în declaraţii (trei infracţiuni)“, potrivit unui comunicat al instituţiei. Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri israelian Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată pentru construirea cartierului.

Astfel, în cursul anului 2011, „i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)“, informează DNA. Din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său Mazăre Alexandru, ambele fiind deschise la o bancă din Israel“, au susținut procurorii DNA.

PETIȚIE. Ce spun semnatarii

Mulți dintre cei care au semnat până acum au și explicat de ce au făcut-o. „M-am săturat de gălăgia, mizeria și obrăznicia romilor în mijloacele de transport în comun și pe străzile orașului“, spune Costina Pavel.

„M-am săturat de obrăznicia și scandalurile lor. Scoși și trimiși la muncă! Să măture, să planteze panseluțe, etc.“ – Aida Daniela Ionescu.

„Toți rromii din oraș ar trebui mutați la periferie, nu se mai poate așa“ – Alexandra Elena Dulca.

„Semnez pentru mutarea cetățenilor de etnie romă din cartierul «Henri Coandă» în altă zonă deoarece locuiesc în apropiere și mă tem pentru siguranța familiei mele!“ – Camelia Roxana Caltun.

„M-am săturat ca eu să muncesc, și RROMII să trăiască bine mersi din ajutoare sociale, fără să facă nimic!” – Alexandra Catargiu.

„Nu pot trece prin cartierul lor, cu mașina, fără să îmi sară copiii în fața mașinii, fără să îi aud înjurându-mă sau fără să ocolesc mizeriile“ – Ionuț Ceama.

Sunt și alte comentarii cu mesaje mai dure. Unii dintre vecini se plâng de faptul că nu-și mai pot vinde apartamentele. Experții imobiliari consultați de „România liberă“ au confirmat că cererea pentru apartamentele din zonă este foarte scăzută.

REACȚIE. Ce spune președintele CNCD

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos, a declarat, pentru „România liberă“, că nu s-a depus nicio reclamație referitoare la această petiție. „Dacă se poate identifica autorul, putem să avem o procedură“, a explicat acesta. De asemenea, membrii colegiului director al CNCD se pot autosesiza. Următoarea ședință a colegiului are loc miercurea viitoare, zi când s-ar putea lua o astfel de decizie. Președintele CNCD nu a dorit să comenteze cazul, pentru a nu se autopronunța.

Construcția cartierului „Henri Coandă“, creația lui Radu -Mazăre, a costat 7,78 milioane de euro pentru 798 apartamente

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă