Protest împotriva unui bloc ANL

de Ticu Ciobotaru , 28 februarie 2016 - stire actualizata la ora 20:03, 28 februarie 2016
Panoul care anunță apariția unui bloc ANL de opt etaje pe malul mării

Locuitorii din zona Mamaia Sat, cartierul Depozit 10, au ieșit sâmbătă în stradă, pentru a protesta împotriva construirii unui bloc ANL de opt etaje. Oamenii spun că Primăria Năvodari intenționează să avizeze acolo construcția unui turn de opt etaje, fapt care ar contrasta cu planul urbanistic zonal, care prevede construcții tip P+2. La fața locului a apărut deja un panou care indică faptul că se va construi un „ansamblu rezidențial ANL – imobil tip amfiteatru D+P+8E – 100-200 unități locative destinate achiziționării cu credit imobiliar” pe terenul din Mamaia Nord, Depozit 10, strada D 14 – zona cluburilor. Protestul a avut loc chiar în fața „panoului” instalat de Primăria Năvodari pe strada D 14.

Un canadian nemulțumit

În zonă locuiește și un canadian, stabilit de cinci ani de zile acolo. ”Problema noastră în această zonă este că imobilele devin din ce în ce mai înalte și construcțiile par să fi scăpat de sub control, a spus Christopher Watson, un canadian stabilit în Mamaia Sat de cinci ani. ”Se va crea un precedent, și în toată zona de lângă plaje vor exista numai blocuri de opt etaje”, a spus o locuitoare din zonă. Acest lucru, susține o vecină, contrazice promisiunile care le-au fost făcute, și anume faptul că imobilele de lângă mare vor avea o înălțime mai mică, pentru ca priveliștea să nu fie obturată. Locuitorii cartierului spun că această zonă a fost concepută ca un areal rezidențial cu un PUZ ce prevedea explicit regimul de înălțime maxim P+2 cu POT maxim 35%.

”Aceste reglementări sunt specifice zonelor litorale de vacanță. Aceste lucruri sunt dovedite și de regimul de impozitare aplicat construcțiilor rezidențiale în zone de grad 9. Prevederile, comunicate oficial, se regăsesc în autorizațiile de construcție eliberate și au stat la baza opțiunilor noastre de a investi în această zonă. Nerespectarea în timp a prevederilor din PUZ a dus la apariția unor clădiri P+4, P+5 și acum P+8 cu POT de 90% (clădiri considerate de noi ilegale) și a micșorat substanțial și artificial valoarea investițiilor noastre”, spun localnicii.

Nu în ultimul rând, locatarii spun că deja clădirile de mari dimensiuni au dus la imposibilitatea parcării mașinilor în perioada mai–septembrie. Deoarece străzile sunt subdimensionate, semnalizarea rutieră și regulile de circulație nu mai pot fi respectate. În plus, locuitorii spun deja că au probleme cu utilitățile. Curentul, de exemplu, se oprește aproape zilnic.

Ce spune viceprimarul

Viceprimarul din Năvodari, Florin Chelaru, spune că admi­nistrația locală dorește să facă acest bloc tip ANL tot pentru case de vacanță. Tot el a afirmat însă că, dacă oamenii doresc să locuiască pe toată perioada anului acolo, o pot face, evident. În opinia sa, părerile sunt îm­păr­țite. Astel, tinerii sunt de acord cu acest proiect, pentru că au nevoie de locuințe, în timp ce locuitorii din zonă se opun. Florin Chelaru îi ține locul primarului, suspendat din funcție după ce a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare. Locatarii și proprietarii din Zona Depozit 10 intenționează să își exercite dreptul de a acționa în justiție Administrația Năvodari.   

CONSECINȚE

Vor să dea în judecată primăria

Locatarii spun că anunțul de informare publică a fost afișat cu întârziere, cu data de 11 ianuarie, iar consultarea publică de la sediul Primăriei Năvodari a avut deja loc pe data de 28.01. 2016, în condițiile în care foarte mulți locatari sunt plecați, nu au acces la informație și, în consecință, nu au putut riposta încă împotriva acestui proiect. Proprietarii din zonă intenționează să acționeze în judecată administrația Năvodari și să solicite daune în raport cu devalorizarea artificială a imobilelor pe care le dețin.

 

 

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design