Profesorii reformisti din UVT, abandonati de studenti

de Alina Sabou , 01 noiembrie 2007
Dezbaterea organizata de grupul pentru reforma universitara a starnit un interes modest
Doar cateva zeci de studenti si profesori din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara s-au strans, ieri, in Aula Magna a institutiei, la ceea ce doreau a fi o dezbatere-miting cu tema "Transparenta si legalitate". Strigarea a fost data de profesorii reuniti in Grupul pentru Reforma Universitara (GRU).
Conf. dr. Vasile Docea, prof. dr. Iancu Lucica, conf. dr. Paul Kun, conf. dr. Viorel Marineasa, prof. dr. Marcel Tolcea si conf. dr. Daniel Vighi ii asteptau la dezbatere si pe sefii universitatii, mai ales pe rectorul Ioan Mihai, caruia ii tot cer demisia, insa nimeni din conducere nu a fost prezent pentru a raspunde acuzelor. Mihai a fost plecat la Bucuresti in interes de serviciu. In sala au fost, insa, studenti care dupa ce au ascultat tirul de acuze, au ales sa isi spuna propriile probleme. Pentru ca saptamana viitoare, in cadrul UVT, vor avea loc alegeri pentru reprezentarea studentilor in Senatul si Consiliul facultatilor, unii dintre cei prezenti si-au facut campanie, altii au intrebat daca e adevarat ca se maresc taxele, iar altii au spus ca ei sunt adepti ai transparentei in universitati ori s-au plans de conditiile in care invata. Tinerii nu au parut miscati de acuzatia lui Vasile Docea cum ca "in UVT se face politie politica", ori ca unii dintre profesori "au promovat in functii din cauza devotamentului fata de regimul totalitar".
La intalnire a fost prezent si Traian Orban, presedintele Asociatiei "Memorialul Revolutiei", care a recomandat conducerii institutiei de invatamant superior sa treaca rapid la "militarizarea universitatii". Tinerii n-au percutat nici la declaratiile ca il au drept profesor pe unul din generalii care au ordonat sa fie omorati timisoreni la Revolutie, mai ales ca cei din sala nu aveau mai mult de 5 ani in 1989.
"Avem probleme din cauza ca sunt profesori nepregatiti, cursurile au loc in spatii mizerabile, tinerii profesori sunt batjocoriti si aleg sa plece in strainatate. si-au batut joc de noi. Nu suntem frustrati, nu ne luptam pentru bani, ci ne gandim la principii morale. Cereti-va drepturile, asa cum facem noi", le-a spus prof. Marcel Tolcea.


Nu se implica
Organizatia Studentilor din Universitatea Timisoara (OSUT) si-a exprimat punctul de vedere cu privire la acest razboi continuu dintre GRU si conducere. Liderii OSUT au afirmat ca "se disociaza de oricare conflict pentru ca sunt contraproductive pentru buna derulare a activitatilor academice si nu contribuie la imbunatatirea statutului studentilor din Universitate". Ei au adaugat ca "pe noi ne intereseaza mai degraba calitatea invatamantului. Asta e o problema intre cadrele universitare".

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design