21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialProcesul baronilor Mazăre şi Constantinescu se judecă de peste 3.000 de zile....

Procesul baronilor Mazăre şi Constantinescu se judecă de peste 3.000 de zile. Cazuri celebre sunt pe rolul instanțelor de mai bine de un deceniu, fără ca o pronunțare definitivă să se întrevadă în viitorul apropiat

S-a spus, în ultimele zile, că celebra și abrogata Ordonanță 13 este o modalitate prin care s-a încercat împiedicarea echidistantă și eficientă a actului de justiție. România se confruntă însă în acest domeniu cu dosare care bat pasul pe loc, în instanțe, de ani buni, unele de aproape un deceniu.

În unele dintre ele, amânările sunt puse pe seama complexității speței, a tergiversărilor avocaților, în speranța apropierii termenului de prescriere, pe lipsa experților parte, în altele însă nu există explicații plauzibile.

101 termene de judecată

Unul dintre cele mai vechi dosare în care sunt implicați politicieni, care nu și-a găsit încă rezolvare, este cel numit ”Dosarul Retrocedărilor”, în care sunt implicați Radu Mazăre, ex-primar al Constanței, și Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța.

Urmărirea penală în acest dosar a fost începută în decembrie 2005, iar inculpații au fost trimiși în judecată pe 25 octombrie 2008. Dosarul se judecă la Curtea de Apel București și până acum au avut loc nu mai puțin de 101 termene de judecată. De cel puțin 77 de ori cauza s-a amânat, din diverse motive. Următorul termen de judecată este fixat pentru 1 martie 2017, la ora 11.00. 

Sursele consultate de -„România liberă” spun că procesul este departe de a fi finalizat. În zece ani nu s-a reușit nici măcar să se -ajungă la o primă sentință, până la o decizie finală și irevocabilă va mai trece mult timp.

Prejudiciu de 114 milioane euro, potrivit DNA

Dosarul se referă la anumite schimburi de terenuri, care ar fi creat, potrivit -experților DNA, un prejudiciu de 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa. 

Acuzații contestă însă aceste cifre. Pe lângă Mazăre și Constantinescu, în dosar mai sunt judecate 35 de persoane, printre care se numără Cristi Borcea, George Valentin Ionescu (prin firma Habitat şi Ambient SA), doctorul Șerban Alexandru, omul de afaceri Marius Pușcași, mai mulți directori și funcționari, din acea vreme și de acum, ai Primăriei Constanța.

Fost senator, în -așteptarea celei de-a doua instanțe

Un alt dosar care bate pasul pe loc este cel al fostului senator Christian Gigi Chiru, fost președinte PDL, copreședinte PNL Constanța, actual ALDE. Acesta a fost condamnat în primă instanță la şase luni de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat că, atunci când se afla în campanie electorală pentru postul de primar al Constanţei, a transmis prin poştă alegătorilor bonuri valorice medicale, cu scopul de a-i determina să îl voteze. Sentința s-a dat pe 15 martie 2015, la mai puțin de opt luni de la deschiderea procesului, care a avut loc pe 24 iulie 2014. 

De atunci au trecut însă aproape doi ani și a doua instanță nu s-a pronunțat deloc. Mai mult, acesta nu a primit până acum motivarea condamnării. Chiru este urmărit pentru luare de mită şi spălare de bani, pentru că în 2010, când era şeful Inspectoratului în Construcţii Sud-Est, ar fi cerut mită 1,5 milioane de euro pentru a favoriza un grup de firme într-un proiect de construcţie de parcuri eoliene în Dobrogea, potrivit DNA.   

Dosar cu primar, judecătoare și fiică

Fostul primar PSD din Năvodari Nicolae Matei a fost condamnat de Curtea de Apel Constanța, în februarie 2016, la un an şi jumătate de închisoare, cu executare, pentru dare de mită, după ce prima instanță îl condamnase, în aprilie 2014, la trei ani și șase luni. 

Acesta este cercetat și în alt dosar, în care a fost chiar reținut, în august 2014. Este acuzat de procurorii DNA că, în calitate de primar și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Năvodari, a reconstituit dreptul de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localităţii Năvodari, pe malul Mării Negre, cu încălcarea dispoziţiilor legale, dar şi a dispoziţiilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată.

În dosar apar și Corina Eugenia Jianu, un judecător de la Judecătoria Constanța, care ar fi primit un teren de la acesta, dar și fiica ei. ”Prejudiciul total care ar fi fost cauzat în dauna Primăriei Năvodari este estimat, în acest moment, la suma de 111.475.741 lei, la care se adaugă un potenţial prejudiciu de 5 milioane lei care s-ar fi putut produce ca urmare a schimbului de terenuri cu SC Dormarbib Group SRL”, spun procurorii DNA. Matei este cercetat și pentru eliberarea titlului de atestare a unui alt teren. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul Curții de Apel -Constanța, acum se află la DNA, prejudiciul fiind peste un milion de euro. Primul dosar a fost trimis în judecată în noiembrie 2014 și se află pe rolul Curții de Apel Constanța, următorul termen fiind pe 10 martie.

RETROCEDARE. Cazul taberei din Năvodari

O altă afacere complicată, care nici măcar nu a fost trimisă în instanță, este cea a taberei din Năvodari. Tabăra are o suprafață de 1,4 milioane metri pătrați și a aparținut SIND România. Din 2011 este administrată de SC Tabăra Năvodari SA, care are ca asociație orașul Năvodari, cu 40% din acțiuni, și SC Dormarbib Group SRL, cu 60% din acțiuni. Sind România a dat în judecată Consiliul Local Năvodari, primarul orașului, dar și orașul Năvodari, prin primar, și a cerut anularea hotărârii de Consiliu Local din 2011.

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă