21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPrivatizare "tulbure" la un lac piscicol din Bistrita

Privatizare “tulbure” la un lac piscicol din Bistrita

Politistii din Bistrita-Nasaud vor demara o ancheta pentru a afla modul in care a fost privatizat lacul piscicol de la Budurleni, la sesizarea prefectului judetului, Szilagyi Ioan (UDMR). Seful IPJ, comisarul Alexandru Tanco, a afirmat ca reprezentantul Guvernului in teritoriu a depus o sesizare la Politie prin care a cerut demararea unor verificari in legatura cu felul in care actualii proprietari ai activelor de la lacul Budurleni au intrat in posesia terenurilor de sub acesta.
Szilagyi Ioan a declarat ca starea juridica a celor 120 de hectare de teren aflate sub lac este greu de stabilit. Terenul, apartinand initial unui numar de 200 de persoane, a fost trecut pe anexa 19 din Legea 18, ceea ce insemna ca proprietarii sunt actionari la stat cu drept de obtinere a unor dividende. Potrivit prefectului, concesionarul lacului, SC “Bistrita” SA, le-a acordat, intre anii 1990 si 2000, dividende constand in bani si peste, iar oamenii au fost multumiti.
Ulterior, insa, dupa aparitia Legii 1/2000, persoanele mentionate au fost trecute pe anexa 32 a normei mentionate anterior care prevedea ca terenul trebuia sa fie restituit in natura. Dupa 2 luni de la intrarea in vigoare a Legii 1/2000, a aparut o alta lege, cu numarul 400, care interzice restituirea in natura a terenurilor in care s-au facut investitii. Ca urmare, SC “Bistrita” SA nu a mai platit nici un fel de dividende proprietarilor, ceea ce a starnit nemultumirea acestora.
Seful Prefecturii a adaugat ca, dupa ce a studiat toate aceste legi, a ajuns la concluzia ca exista unele documente care au fost intocmite fara respectarea legii, o atenta studiere a acestora aratand ca s-au facut falsuri. “Nu am reusit sa intelegem de ce la un moment dat in ecuatie apare o asa numita societate "Zoohorticola" Bistrita care a semnat un contract cu SC "Bistrita" SA, din cate ne-am dat seama noi, s-au facut niste modificari pe acte”, a completat prefectul.
Prefectul a declarat ca proprietarii celor 120 de hectare de teren pe care se afla lacul au acum trei posibilitati, in baza Legii 247 pentru care trebuie sa opteze in cel mult trei luni fiindca altfel isi pierd drepturile. Una este primirea unei suprafete similare din rezerva statului, alta este primirea terenului detinut, iar a treia ar fi acordarea contravalorii in bani a terenului, la pretul pietei in zona.
“Varianta cu restituirea in natura pe vechiul amplasament cade, fiindca acest concesionar a facut investitii in diguri, iar apa retinuta este practic a lui. Ramane ca oamenii sa opteze pentru celelalte doua variante du-pa ce vom clarifica situatia juridica a terenurilor”, a mai spus Szilagyi.
Proprietarii celor 120 de hectare de teren aflate sub lac ar vrea sa primeasca in continuare dividende de la concesionarul acestui obiectiv, in bani si peste, asa cum s-a intamplat inainte de aparitia Legii 1/2000.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă