21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPrimăria Sectorului 1 va dona un milion de euro orașului Chișinău cu...

Primăria Sectorului 1 va dona un milion de euro orașului Chișinău cu prilejul Centenarului Unirii

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a anunțat, duminică, la Conferința "Centenarul Unirii și Basarabia", că până la sfârșitul anului 2017 Consiliul Local al sectorului 1 va acorda administrației din Chișinău un milion de euro, informează Agerpres.

"Consiliile locale, consiliile județene pot face mai mult pentru Centenar. Ce pot face eu, ca primar, ce face consiliul local al sectorului 1? Ne putem înfrăți cu orașe din Republica Moldova. Am făcut-o. Ne-am înfrățit cu Chișinăul. Am aprobat în consiliu o sumă de bani pe care o vom da până la sfârșitul anului pentru a ajuta Consiliul Municipal Chișinău. Este vorba de suma de un milion de euro. Cu siguranță, dacă primarii noștri se înfrățesc cu câte un oraș, cu câte o comună și fiecare dintre ei dă după posibilități o sumă cât de mică, cu siguranță că vom fi mai aproape de acest deziderat al nostru. Sper ca până în decembrie 2018 să îndeplinim acest deziderat", a afirmat Tudorache.

La rândul său, deputatul PNL Florin Roman, vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru Centenarul Marii Uniri, a pledat ca, după modelul primăriilor, și consiliile județene să se înfrățească cu raioane din R. Moldova.

"Foarte mulți primari au semnat acorduri de înfrățire. Se vizitează, fac schimburi culturale, sportive, se ajută și se simt ca o mare familie. Mai timid, au început și cei de la consiliile județene. (…) E momentul ca și consiliile județene care au putere financiară mult mai mare să facă cu adevărat Unirea și dacă fiecare consiliul județean din România ar 'adopta' unul dintre cele 32 de raioane din Republica Moldova, cu siguranță, atunci putem vorbi de un ajutor concret, de o posibilitate de a porni investiții, de a repara drumuri, școli, de a lucra la apă și canalizare", a spus Roman.

Roman a criticat lipsa de implicare a autorităților pentru pregătirea Centenarului Marii Uniri.

"La 100 de ani de la făurirea statului român modern, să nu fim în stare ca popor să ridicăm un monument în memoria celor care au scris cu sânge la 1 Decembrie 1918 înființarea statului? Să fim foarte sinceri: vorbim mult și facem puțin. Și într-o parte și în alta. Nu avem un calendar al evenimentelor. Avem niște diletanți care nu cred că au simțit vreodată românește, pentru că cine simte românește nu poate să trateze cel mai important moment din istoria românilor cu atâta dispreț. Dar ne vom bate în Parlament și până la urmă am convingerea că îi vom trezi", a adăugat Roman.

Conferința "Centenarul Unirii și Basarabia" a fost organizată de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 la Palatul Parlamentului, prilej cu care a fost lansată Alianța pentru Centenar, un plan de acțiuni concrete pentru anul 2018 la care au aderat aproximativ 100 de organizații civice din România, Republica Moldova și diaspora.

Primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, și pretorul Sectorului Centru al Municipiului Chișinău, Oleg Poiată, au semnat la începutul lunii mai o înțelegere de cooperare între zonele administrative pe care le reprezintă. Acordul prevede cooperarea în vederea creșterii capacității instituționale a autorităților publice locale pe care le reprezintă, cu scopul de a asigura dezvoltarea economico-socială a comunităților locale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă