10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimăria Galați, chiriaș de lux în propriul oraș

Primăria Galați, chiriaș de lux în propriul oraș

Primăria Galați este pe punctul de a ajunge în stradă din actualul sediu pentru care plătește o chirie de 16.000 euro pe lună, după ce contractul de închiriere este pe punctul de a se încheia și pentru încheierea unui nou contract proprietarul imobilului în care își desfășoară activitatea instituția condusă de Marius Stan cere o chirie de două ori și jumătate mai mare. Este o chirie prea mare, pentru care primarul nu ar primi aprobarea consilierilor municipali și în aceste condiții instituția ar putea fi evacuată. În perioada interbelică, în imobil a funcționat „Grand Hotel”. În 1948, imobilul a fost naţionalizat, fiind pe rând sediu al Securităţii și al Partidului Muncitoresc Român, din 1968 devenind sediul Consiliului Popular al Municipiului Galaţi. În 2002, Pierre Macri, moştenitorul proprietarilor „Grand Hotel”, a cerut retrocedarea imobilului. În 2010, Tribunalul Galaţi s-a pronunţat în dosarul 2758/121/2009, dispunând „restituirea în natură a imobilului, construcţie şi terenul aferent situat în Galaţi str Domnească nr 38”.

La mâna proprietarului

Odată cu retrocedarea a început şi cearta dintre proprietar şi chiriaş. Proprietarii îi cereau „chiriaşului” Primăria Galaţi o chirie lunară de 10.000 euro, dar primăria nu era dispusă să plătească mai mult de 4.000. Au urmat noi procese şi în 2010, prin sentinţă irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Primăria Galaţi a fost obligată să plătească o chirie de 9.800 euro/lună. În 2013, după expirarea contractului de închiriere 2010-2013, consilierii municipali au adoptat Hotărârea Consiliului Municipal nr 239/2013, prin care l-au mandatat pe primarul Marius Stan să negocieze pentru contractul 2013 – 2016 o chirie de maximum 4,15 euro/mp cu TVA pentru cei 3.079 mp de suprafaţă locativă şi un preţ maxim de 1 euro/mp cu TVA pentru terenul aferent construcţiei, 3.262 mp. În total, asta însemna vreo 16.000 de euro pe lună, respectiv 192.000 de euro pe an.

Primăria, în căutare de sediu cu chirie

Între timp, din toamna lui 2014, municipalitatea a demarat construirea unui nou sediu al Primăriei și Consiliului Municipal lângă Prefectura Galați, pe structura de beton a construcției unei săli de ședințe, abandonate din 1989. Lucrările costă 8 milioane de euro și ar fi trebuit să dureze un an și jumătate. Noul sediu ar fi trebuit inaugurat în aprilie 2016. Însă procedura de licitație s-a prelungit și în loc să se mute în noul sediu, primarul Marius Stan trebuie să negocieze un nou contract de închiriere, pentru cele câteva luni în care primăria va mai ocupa sediul de pe str Domnească nr 38. Pe fondul negocierii noului contract, au apărut noi neînțelegeri între proprietar și chiriaș în ceea ce privește cuantumul chiriei.

Primăria a lansat un anunț prin care solicită oferte de la proprietarii de imobile dispuși să găzduiască municipalitatea. Potrivit acestui anunț, primăria caută „să închirieze un spaţiu cu destinaţie de birouri, în suprafaţă de aproximativ 3.500 mp, care să asigure infrastructura pentru alimentare cu energie electrică şi comunicaţii date-voce”. Purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galați, Emanuela Turcu a precizat că se încearcă găsirea unei variante mai ieftine în condițiile în care proprietarul a cerut o chirie de două ori şi jumătate mai mare.

”Vrem să prospectăm piaţa şi să vedem dacă nu există o soluţie locativă mai ieftină până la finalizarea lucrărilor la noul sediu al primăriei. Preţul solicitat pentru chirie ni se pare exagerat având în vedere că de la ultima negociere şi până acum, nu s-a făcut nici o investiţie în imobil”, a declarat ea.

Municipalitatea avea propriul sediu

Primăria Galaţi plăteşte chirie, în condiţiile în care are fostul sediu, din perioada interbelică, pe care n-a reușit să îl obțină în instanță. Este vorba de Casa „Lambrinidi”, situată pe str Domnească nr 51, imobil cumpărat de Primăria Galaţi în 1907. Palatul Lambrinidi a fost cumpărat de Primăria Galaţi, din fonduri publice. Preţul tranzacţiei a fost de 140.000 lei aur, din care 40.000 de lei au fost plătiţi pe loc, iar restul în rate semestriale eşalonate până în 1917. O vreme, în imobil au funcţionat Curtea de Apel şi Liceul de Fete „Mihail Kogălniceanu”. După cutremurul din 1940, liceul a părăsit clădirea, iar primăria a investit în consolidarea acesteia. Din 1941, Casa Lambrinidi a devenit sediul Primăriei Galaţi.

Restituire eșuată, pentru că e „proprietate socialistă”

În 1968, a fost evacuată prin ordinul nr 95/7 mai 1968, semnat fostul premier comunist Constantin Dăscălescu, fost primsecretar PCR de Galaţi. Clădirea a ajuns în proprietatea Regionalei CFR, care refuză să o restituie. Tribunalul şi Curtea de Apel Galaţi au dat dreptate primăriei, CFR-ul a făcut recurs şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat dreptate CFR. Pe 3 mai 2010, la 100 de ani după ce Primăria Galaţi cumpărase Casa „Lambrinidi”, ÎCCJ, mai precis judecătorul Florin Costiniu, implicat în dosarul de corupţie al senatorului Cătălin Voicu, a dispus că imobilul trebuie să rămână în proprietatea CFR, pentru că în 1968 „bunul a devenit proprietate socialistă de stat”.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă