13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPrimăria Capitalei înființează o societate pentru consolidarea clădirilor cu bulină roșie

Primăria Capitalei înființează o societate pentru consolidarea clădirilor cu bulină roșie

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că municipalitatea a decis înființarea unei societăti comerciale pe acțiuni cu obiectul principal de activitate consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Acordul de principiu pentru înfiinţarea societăţii comerciale pe acţiuni a fost dat în şedinţa CGMB din 28 februarie, municipialitatea precizând că, înainte de preluarea mandatului actualei administraţii a Primăriei Capitalei, mai multe instituţii din cadrul municipalităţii se ocupau de situaţia clădirilor cu risc seismic, neexistând o singură entitate care să se dedice exclusiv rezolvării problemei.

Municipalitatea menţionează că, de-a lungul anilor, personalul implicat în activitatea de consolidare a clădirilor cu risc seismis s-a confruntat cu numeroase dificultăţi, precum timpul lung de la identificarea şi expertizarea clădirii până la finalizarea lucrărilor şi predarea clădirii către proprietar, convingerea proprietarilor pentru a accepta relocarea temporară, lipsa documentelor cadastrale, proprietarii aflaţi în străinătate, imposibilitatea demarării lucrărilor în absenţa acordului majorităţii locatarilor.

În Capitală sunt 347 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, 174 dintre ele reprezentând pericol public şi 330 de imobile sunt încadrare la clasa a II-a de risc seismic. Până în prezent au fost consolidate 79 de clădiri, dintre care 20 cu surse de la bugetul local, iar pentru 62 de clădiri din cele încadrate în clasa I de risc seismic pericol public au fost depuse documentele legale de către asociaţiile de proprietari, însă doar pentru opt imobile sunt încheiate contracte de execuţie a lucrărilor, la două dintre acestea fiind începute lucrările, precizează municipalitatea.

Pentru alte 21 de clădiri a fost elaborate proiectele de consolidare, iar pentru 19 imobile, dosarele proprietarilor sunt incomplete. Primăria Capitalei aminteşte că au fost puse la dispoziţia bucureştenilor care doresc să-şi reconsolideze locuinţele două blocuri cu 128 de apartamente, în centrul Capitalei, unde sunt ocupate doar 41 de apartamente.

În ceea ce priveşte clădirile de patrimoniu aflate în subordinea Primăriei, până în prezent au fost reabilitate monumente istorice precum Hanul Gabroveni, Casa Cesianu,  Muzeul "Nicolae Minovici",  Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu",  sediul vechi al Primăriei Capitalei, Centrul unic de informare de pe bulevardul Elisabeta, Arcul de Triumf şi teatrele Constantin Tănase şi Evreiesc.

Reprezentanţii Primăriei precizează că au fost reabilitate 100 de şcoli în cadrul programului „Reabilitarea Infrastructurii Educaţionale din Bucureşti". Au mai fost făcute demersuri pentru consolidarea sediului Primăriei Sector 5, încadrat în clasa a II-a de risc seismic, Centrul Militar Zonal şi alte trei imobile.

În Centrul Istoric, Primăria Capitalei va încheia contracte în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană pentru consolidarea a trei imobile, pentru alte 10 clădiri fiind elaborate studii şi expertize, urmând a se decide în Consiliu dacă lucrările vor fi finanţate de la bugetul local sau în parteneriat privat. 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă