10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPolitisti de frontiera din Satu Mare, cercetati pentru coruptie

Politisti de frontiera din Satu Mare, cercetati pentru coruptie

Un ofiter si trei agenti de la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Satu Mare sunt cercetati pentru nerespectarea normelor care vizeaza intrarea si iesirea din tara a cetatenilor romani si straini, se precizeaza intr-un comunicat de presa al institutiei. In primul caz, doi dintre cei trei agenti lucrau in punctul de trecere a granitei cu Ungaria de la Urziceni. Ei sunt cercetati pentru ca nu ar fi luat masurile legale fata de trei cetateni romani care au depasit termenul legal de sedere in Italia.
In timpul anchetei, cetatenii ar fi declarat ca au platit cate 500 de euro unui sofer de microbuz care i-a transportat in Romania si care a promis ca, in schimbul acestei sume, va aranja ca cei trei sa nu fie introdusi in baza de date a IJPF. Cercetarile in acest caz au inceput in urma unui control de rutina efectuat de politistii de frontiera pe drumul dintre Satu Mare si Vama Petea.
Oamenii legii au oprit un microbuz in care se aflau mai multe persoane care aveau ca destinatie Italia. In autovehicul au fost depistate doua persoane cu domiciliul in judetul Maramures care intentionau sa iasa din tara, desi nu aveau documente care sa justifice faptul ca, inainte de a re-veni in tara, depasisera termenul legal de sedere in Italia.
In timpul cercetarii, cei doi au declarat ca ar fi muncit fara forme legale si pentru a se intoarce “fara proble-me” in Romania ar fi platit unui sofer de microbuz pe care l-au cunoscut in Italia cate 500 de euro de persoana. In urma unor verificari mai amanuntite, politistii de frontiera au stabilit ca la intrarea in tara nu s-au respectat metodologiile de lucru, cei in cauza nefiind introdusi in baza de date de catre lucratorii de la Vama Urziceni.
Tot in urma cercetarilor, a fost identificat si soferul care le-ar fi aranjat celor doi romani intrarea in tara, precum si o a treia persoana. Acesta din urma a declarat ca a platit aceluiasi sofer suma de 500 de euro pentru ca, la randul sau, sa nu fie introdus in baza de date pentru ca depasise si el termenul legal de sedere in Italia.
Fata de cei doi agenti ai IJPF, care au fost transferati de la controlul frontierei, a fost dispusa inceperea cercetarii prealabile. In acest caz au fost intocmite acte premergatoare inceperii urmaririi penale pentru trafic de influenta, luare si dare de mita.
Potrivit comunicatului de presa, in al doilea caz sunt cercetati, pentru o fapta similara, un agent de la Vama Petea si un ofiter de la Sectorul Politiei de Frontiera Satu Mare. In 5 ianuarie, un agent ar fi controlat “superficial” actele pasagerilor unui autoturism si, din aceasta cauza, nu a descoperit un cetatean din Republica Moldova care intentiona sa iasa ilegal din tara folosind un pasaport romanesc. Cetateanul a fost intors din drum de catre granicerii ungari. Agentul a fost mutat de la controlul de frontiera. De asemenea, ofiterul implicat, care se afla, in 5 ianuarie, in concediu de odihna, este cercetat pentru depasirea atributiunilor de serviciu si incalcarea normelor interne.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă