14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPiesa "O scrisoare pierduta" - intr-o montare regizorala iesita din comun

Piesa “O scrisoare pierduta” – intr-o montare regizorala iesita din comun

La Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca a avut loc un eveniment cultural de prima marime in lumea dramaturgiei romanesti: premiera piesei “O scrisoare pierduta” de I. L. Caragiale. Piesa a fost pusa in scena, intr-o viziune extrem de personala, de prestigiosul regizor de renume international Tompa Gabor, secondat de o echipa la fel de performanta: Visky Andras – dramaturgia; T. Th. Ciupe – decoruri; Carmencita Brojboiu – costume; Vava Stefanescu – coregrafia. Premiera a avut loc duminica si s-a bucurat de un succes remarcabil.

Salonul Zoei Trahanache e o toaleta, e drept ultramoderna, “trasa” in gresie si faianta de import, cu oglinzi, spoturi si usi termopan, dar totusi toaleta. La fel si piata publica, sala de sedinte si in general, Romania. Un WC public, care in pofida opulentei si banilor multi investiti in amenajari (nu lipsesc frizele de ipsos si candelabrul de cristal, tip Casa Poporului), are o destinatie bine cunoscuta: aduna si deverseaza dejectiile indivizilor si ale societatii. Aici se pun la cale “trebile” statului, tot aici intrigile de salon, tradarile si santajul.
Este, in fond, locul ideal pentru a scapa de murdaria imoralitatii generalizate, pentru a cosmetiza obrazul patat al unei societati fara constiinta etica. Acesta e decorul in care se contureaza destinul national postdecembrist. Cei 15 ani de democratie “liber-schimbista” reflectati de scena politica romaneasca au pus intocmai in practica modelul caragielean. Actualitatea lui Caragiale e un loc comun, dar, in acelasi timp, e provocarea maxima pentru regizor.
“Scrisoarea” pe care ne-o adreseaza Tompa Gabor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca e un spectacol curajos, care nu se teme de interpretari extreme, care apasa pedala grotescului pana la capat, cu aerul celei mai firesti ocheade, trase pe gaura cheii. Ce inseamna capat? Regizorul Tompa Gabor pare sa fi privit lucid in jur, iar spectacolul sau confirma diagnosticul lui Caragiale in Romania de azi, la fel ca in toate vremile: traim intr-o lume feminizata in care barbatii neamului, politicienii, nu se sfiesc sa planga si sa se vaiete la momentul deciziilor importante.
Femeile, in schimb, conduc pe fata, barbateste, si nu lasa loc nici unei confuzii: Zoe e barbata! E barbata la propriu in spectacolul lui Tompa Gabor, care pune oglinda lui Caragiale in fata lumii romanesti, iar in oglinda, se stie, lucrurile se vad inversate: stanga e dreapta, barbatii – femei, ideologia – demagogie. Am, insa, o banuiala: aceea ca oglinda arata realitatea. Au mai trecut doar prin proba oglinzii si alte personaje literare celebre si n-au descoperit acolo decat adevaruri crude, pe care ne sfiim sa le recunoastem altfel, decat indulcite de fictiune.
Fictiunea lui Caragiale e, insa, realitatea pusa sub microscop, iar spectacolul nu face decat sa o lase sa vorbeasca liber. Distributia feminina, in toate rolurile masculine, nu se vrea un travesti. Tipatescu, Trahanache, Catavencu, Farfuridi, Pristanda sunt femei, e drept, in haine barbatesti, care isi imagineaza ca fac fata barbateste treburilor neamului. Kali Andreea interpreteaza un nuantat Trahanache, delicios in subtilitatea compozitiei, Skovran Tunde este un Tipatescu seducator, feminin, elegant.
Zoe, singurul barbat din distributie (Miklos Bacs, alt rol stralucitor), e prototipul femeii romane. Intregul ansamblul actoricesc este la inaltimea viziuni regizorale.
Avem cu “Scrisoarea pierduta” de acum o comedie, la care se rade cu toata gura, dar se pleaca cu sufletul strans de o banuiala. Daca tot ce am vazut vreme de 3 ceasuri in scena e adevarul gol-golut despre lumea pe care, nu mai e nici un dubiu, o vedem zilnic la televizor si in jur, noi ce rol jucam in ea?!

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă