O familie de castori creează probleme constructorilor care lucrează la lotul 4 al Autostrăzii Lugoj-Deva

de Roxana Petre , 11 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 20:18, 11 aprilie 2017
Foto: Glasul Hunedoarei

O familie de castori din zona localității Bejan cauzează probleme constructorilor care lucrează la lotul patru al Autostrăzii Lugoj-Deva, informează Glasul Hunedoarei.

Castorii care locuiau într-un canal de scurgere amenajat acum 40 de, între Mintia şi Bejan au ridicat baraje, pe malul nordic al râului. 

În perioada ploioasă de la finalul lunii februarie – începutul lunii martie, apele din canalul de scurgere amintit s-au revărsat şi au ajuns în zona în care constructorii lucrează la autostradă. După retragerea apelor, constructorii au curăţat canalul respectiv, distrugând barajele familiei de castori. Cu toate acestea, noaptea, castorii s-au apucat de lucru în aceleași zone, situație care s-a repetat timp de două săptămâni, notează susa citată.

„Nu au fost omorâţi, nu li s-a întâmplat nimic. Sunt cinci: un mascul, o femelă şi trei pui. Monitorizăm permanent zona, inclusiv cu camere video, 24 de ore din 24. Sunt retraşi undeva pe malul Mureşului, dar, noaptea se mai întorc şi rod la o salcie de pe malul canalului pe care au de gând să o doboare. Canalul acela va trebui curăţat şi menţinut aşa cel puțin în timpul construcției. E un canal de echilibrare făcut cu decenii în urmă, care preia şi apele de pe halda Termocentralei Mintia”, a spus biologul Cătălin Hodor, care coordonează o echipă care se ocupă de consultanța de specialitate pentru lotul patru al autostrăzii Lugoj-Deva.

Potrivit acestuia, pericolul şi mai mare ar putea să apară pe întreaga lungime a lotului patru al autostrăzii.

„După ce nu vor mai fi speriaţi de prezenţa utilajelor pe şantier şi după ce se va termina autostrada, mă tem că acei castori, e vorba de aproape 20 de exemplare  în zona Bejan – Ilia, care populează pâraiele ce coboară spre Mureş, vor construi, din nou, baraje şi vor înfunda acele scurgeri pentru pâraie și pentru apa pluvială care se vor face pe sub autostradă. Cred că aici se va impune amenajarea unor guri de supra-plin, astfel încât apa să nu se infiltreze în terasament iar după o vreme să apară probleme. Dacă apa va bălti lângă terasament există pericolul infiltrațiilor și a afectării grave a autostrăzii punând probleme serioase de siguranță a traficului atunci când aceasta va fi în exploatare”, a spus el.

Biologul Călin Hodor spune că rozătoarele nu pot fi mutate din zonă, pentru că este necesar un ordin al ministrului Mediului, iar operațiunea în sine ar putea fi periculoasă pentru castori.

 

Comentarii

 • Negru Vasilica

  21 aprilie 2017 15:15

  Vrei mai mult timp liber?Vrei o cariera de vis?Cauti o sursa noua debani?Noi vrem ca tu să câștigi bani!Sigur vei fi satisfăcut!Suntem dejaun fenomen!Poti si tu sa fii un om de succes!Sistemul nostru de lucrueste testat!Nu vei mai găsi nimic asemănător!Poti si tu sa castigibani!Încă mai eziți?Îndeplinește-ți visul!Ai un potential nelimitat!Tevei convinge foarte ușor!Cu noi, visul tău devine realitate!Cere acumdetalii la adresa de emailvasilica.negruyahoo.com

  raspunde comentariului
 • alex

  12 aprilie 2017 19:59

  Lasati castorii in pace. Ce construiesc ei nu se surpa, nici nu cade. Nu din cauza castorilor si ursilor nu se contruiesc drumuri ca lumea in ROmania. Bine ca s-au gasit vinovatii. Ticalosilor!

  raspunde comentariului
 • Derogare

  12 aprilie 2017 18:10

  Ar fii frumos sa se aibe grija si de copii nostrii la fel, ma refer la toti copii lumii.

  raspunde comentariului
 • Dem

  12 aprilie 2017 9:39

  daca se intampla acum 20 de ani saracii castori ar fi devenit toti o haina sau fiecare o caciula. acum e la moda impactul uman asupra mediului. si e bine sa ramana asa.

  raspunde comentariului
 • Ce dragut!!!

  12 aprilie 2017 9:32
 • DINTE

  11 aprilie 2017 13:01

  SIGUR E DE VINA FAMILIA DE CASTORI? ...DE UNDE ATATA MANIPULARE?...NU VA E RUSINE? ...DE CE NU SPUNETI ADEVARUL?...NE CREDETI PROSTI?...NISTE HAMSTERI GRI MAI MARI SA FIE DE VINA, ASA, CA DE SUB MUSTEATA?...STIM NOI CA SOROS E ADEVARATUL VINOVAT...

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design