14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNimeni nu plătește pentru degradarea Cazinoului din Constanța

Nimeni nu plătește pentru degradarea Cazinoului din Constanța

Constanța are, din varii motive, mai multe clădiri în ruină. Cea mai celebră dintre toate este, fără îndoială, Cazinoul. Polițiștii din Constanța au anunțat, luna trecută, că au amendat două societăți comerciale, cu suma totală de 13.000 de lei, pentru că au încălcat obligațiile legale privind două clădiri istorice, pe care le dețin (Casa cu lei și Casa Manicatide).

“Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale al I.P.J. Constanța au sancționat contravențional două societăți comerciale pentru încălcarea obligațiilor proprietarului privind două clădiri istorice din municipiul Constanța, cu suma de 7.000 de lei, respectiv 6.000 de lei, conform art. 55, alin.1, lit. b și alin.2 din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice“, se arată într-un comunicat al IPJ Constanța. Art. 55 se referă la încălcarea obligațiilor art. 36 din lege, care prevede, printre altele, că proprietarul trebuie “să asigure paza, integritatea și protecția monumentelor istorice, să ia măsuri pentru prevenirea și stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparații curente și de întreținere a acestora în condițiile legii“.

Niciun vinovat

Cazinoul fiind, totuși, cea mai celebră ruină istorică din sud-estul României, am formulat o solicitare oficială către IPJ Constanța, prin care am cerut să ni se spună de câte ori și cu ce sumă a fost amendat proprietarul sau titularul dreptului de administrare, în ultimii zece ani, pentru faptul că a lăsat clădirea în paragină. Primul răspuns a fost că polițiștii au nevoie de mai mult de zece zile pentru a formula un răspuns, din cauza complexității întrebării. Răspunsul final, semnat de subinspector Crețu Alexandra-Florentina, responsabil Legea 544/2001, este următorul: „Nu deținem date despre informațiile solicitate.“ Asta în condițiile în care constatarea și aplicarea contravențiilor se face, potrivit art. 55 din lege, de către primar, președintele consiliului județean și împuterniciții acestora sau de către organele de poliție, după caz.

Istorie

Construcţia Cazinoului a început în jurul anului 1904, după planurile unui arhitect elveţian, Daniel Renard. Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910 și a fost inaugurat în 1911. A funcționat ca un cazinou propriu-zis, mulți ani, ca spital, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și ca restaurant, în timpul regimului comunist și câțiva ani după 1989. Atunci a ajuns în administrarea SC Litoral SA, după 1989, o firmă care avea și are câteva active pe litoral.

În anul 2000, clădirea este preluată de Primăria Constanța, reprezentată de primarul Radu Mazăre și de Constantin Babuș, director al Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Constanţa (mai apoi, Babuș avea să fie condamnat, în calitate de director al acestei direcții, la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare, într-un dosar de mită. Fiul a fost și este deputat de Constanța). Ajunge apoi în administrarea SC Confort Urban, o firmă a Primăriei Constanța.

În 2006, este concesionat unei firme din Israel, S.C. Queen Investment INC SRL, pentru 49 de ani, cu scopul de a-l reabilita și transforma în cazinou. Israelienii denunță contractul, iar în 2011, Primăria Constanța îl transmite în administrare temporară către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, iar de aici trece în subordinea Companiei Naționale de Investiții.

În 2007 este închis definitiv. CNI organizează mai multe licitații pentru a desemna un constructor, dar procedura este contestată. În 2014, Liviu Dragnea, vicepremier la acea dată, spunea că „în perioada următoare, la sfârşitul lui noiembrie sau decembrie, este posibil să demarăm procedurile de achiziţie pentru execuţie. Personal, sunt extrem de interesat, pentru că, dacă nu intervenim la Cazinoul din Constanţa, în foarte scurt timp va deveni ruină, nu va mai putea fi refăcut. Lucrările vor începe, cel mai probabil, în primăvară (n.r. – a anului 2015).“

Între timp, protocolul de predare a cazinoului către CNI a expirat, la începutul acestui an, dar a fost reînnoit. Licitațiile pentru desemnarea unui constructor au fost contestate de diverse firme. Cert este că, după desemnarea acestuia, lucrările vor dura cel puțin doi ani. Valoarea estimată a lucrărilor este de 31.608.903 lei fără TVA.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă