11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMunţi de gunoaie au invadat plajele

Munţi de gunoaie au invadat plajele

Peste 45.000 de deşeuri au fost strânse de voluntari, în numai două săptămâni, de pe zonele de coastă ale Constanţei şi Tulcei.

ONG-ul constănţean Mare Nostrum a desfăşurat, în perioada 19 septembrie-1 noiembrie 2011, o acţiune de strângere a gunoa-ielor de pe plaje, care a făcut parte din cadrul Zilei Inter-naţionale a Mării Negre. Practic, s-au ales 32 de locaţii atât în judeţul Constanţa, pe sectorul cuprins între Corbu şi Mangalia, cât şi în judeţul Tulcea, pe litoralul adiacent comunei Sf. Gheorghe. Au participat voluntari, inclusiv din 29 de şcoli, precum şi dintr-un centru de plasament.

În total, au fost mobilizate 620 de persoane, dintre care 70 de cadre didactice, 530 de elevi şi 20 de părinţi. Rezultatul pare greu de crezut. Au fost strânse în total 45.369 de deşeuri, cu peste 10% mai multe decât în 2010. Din acest număr, 28.882 sunt deşeuri din plastic (66%), 8.815 deşeuri de hârtie (19%), 4.392 deşeuri de metal (10%), iar 2.264 deşeuri din sticlă (5%).

În ceea ce priveşte distribuţia deşeurilor pe sectoarele de plajă, staţiunea cu cea mai mare cantitate de deşeuri este Mamaia, cu un număr total de 9.080 de deşeuri, fiind urmată de Neptun – 8.681 deşeuri – şi Constanţa – 7.511 deşeuri. „Din păcate, spre deosebire de anul 2010, am înregistrat o creştere a cantităţii de deşeuri prezente pe plajă, fapt care ne-a confirmat, încă o dată, importanţa continuării campaniilor de conştientizare pe care le desfă-şurăm. Suntem totodată foarte mândri de şcolile cu care cola-borăm şi încântaţi de dorinţa lor permanentă de implicare în acţiunile noastre, cu atât mai mult cu cât unele şcoli nici nu se află în localităţile cu ieşire la mare. Le mulţumim pe această cale pentru responsabilitatea faţă de mediu şi pentru ajutorul nepreţuit pe care ni-l acordă de fiecare dată. Zona costieră românească are nevoie de respectul fiecăruia dintre noi, fie că suntem ecologişti, autorităţi locale, firme sau simpli iubitori de mare”, a declarat Andreea Io-naşcu, coordonator proiecte ONG Mare Nostrum. 

Arie lărgită

„În această ediţie am lărgit aria monitorizată, prin includerea sectoarelor de plajă din localităţile Corbu şi Sf. Gheorghe. Am făcut acest lucru tocmai pentru a obţine date mai complexe şi, în felul acesta, mai relevante cu privire la gradul de curăţenie a plajelor. Şi în acest an, rezultatele obţinute ca urmare a inventarierii plajelor vor fi centralizate în cadrul unui raport. Acesta va fi transmis atât instituţiilor publice cu atribuţii în protecţia mediului, cât şi autorităţilor locale din zona costieră românească”. Andreea Ionaşcu, coordonator proiecte ONG Mare Nostrum.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă