13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMoștenirea lui Mazăre: bloc pe spațiul verde retrocedat unui mort

Moștenirea lui Mazăre: bloc pe spațiul verde retrocedat unui mort

 

Zonele bune din Constanța sunt vânate de către investitorii în imobiliare. Dacă se întâmplă ca acestea să coincidă cu un spațiu verde, se caută soluții și, uneori, se găsesc, în ciuda opoziției celor care locuiesc în zonă.

În iulie 2014, locuitorii din Tomis Nord, de pe strada Suceava, zona blocurilor U1-U4, au avut o surpriză: erau anunțați că cineva dorește să construiască două blocuri pe spaţiul verde dintre blocurile U1-U2, respectiv U3-U4 şi str. Suceava. Pentru aceasta, a fost inițiată procedura legală de consultare a publicului cu privire la un plan urbanistic zonal. Ca un gest de bunăvoință, investitorul anunța că dorește să creeze locuri de parcare pentru întreaga zonă (deficitară în acest sens), numai că asta presupunea defrișări și betonarea unui spațiu verde. 14 asociații de proprietari din zonă s-au opus, în scris.

Interesant este modul în care s-a ajuns însă la situația de a se construi pe spațiul verde. Avocatul Cristian ION, reprezentant al asociaţiilor de proprietari U1 şi U2, spune că inițial cele două terenuri se aflau în domeniul public, cu destinaţia de spaţii verzi. Potrivit acestuia, primul teren, de 250 mp, a fost dat în compensare în baza Legii nr. 10/2001 astfel: Schvarczberger Apostolina a notificat Primăria Constanţa cu Notificarea nr. 327/2001. Ani de zile cererea sa nu a primit niciun răspuns, până în 2004, când un oarecare domn Andrei Marin cumpără de la doamna care probabil se săturase să mai aştepte soluţionarea notificării sale toate drepturile litigioase.

La scurt timp, acest domn formulează la Primărie cererea nr. 141.680/17.11.2004, în urma căreia, după doar 2 zile, adică la 19.11.2004, primarul Radu Mazăre emite dispoziţia nr. 3080, prin care îi dă în compensare acestui domn un număr de 28 de terenuri, printre care şi cel în cauză. Alte terenuri sunt pe lângă Şc. gen. nr. 29 (probabil tot vreun spaţiu verde), Bd. Mamaia, Campus Cepronav etc., toate în suprafaţă totală de 29.062 mp. Ce nu a reuşit persoana îndreptăţită în 3-4 ani a reuşit dl. Andrei Marian în doar 2 zile… De menţionat că acest teren figurează înregistrat la cadastru cu 275 mp din măsurători, din acte rezultând un drept de proprietate de doar 250 mp.

Împroprietărit la un an și jumătate de la deces

Al doilea teren, de 500 mp, are o poveste mai interesantă: prin HCLM nr. 412/27.07.2007, la propunerea primarului Radu Mazăre un lot de 500 mp din domeniul public – spaţiu verde aferent blocurilor U1-U2, situat pe str. Suceava, este trecut în domeniul privat cu scopul de a fi atribuit unui anume Botez Aurel în temeiul legii veteranilor de război. Împroprietărirea se realizează prin aceeaşi HCLM nr. 412/27.07.2007. Numai că la data împroprietăririi lui Botez Aurel (27.07.2007) acesta era decedat de mai bine de 1 an şi jumătate, astfel cum rezultă din certificatul de moştenitor/19.04.2006 autentificat de BNP Stan Maria („decedat la 18.12.2005”). Practic, a fost împroprietărită o persoană decedată, lucru imposibil din punct de vedere juridic, lucru evident chiar şi pentru o persoană fără studii juridice.

“Mai departe, moştenitoarea veteranului nu s-a bucurat nici ea prea mult de acest teren de vreme ce, chiar înainte cu 4 zile de şedinţa de Consiliu Local prin care a fost împroprietărit defunctul său tată, a dat procură unui anume Gerea Alexandru pentru a vinde acest teren „cui va crede de cuviinţă sau sie însuşi, la preţul pe care îl va crede de cuviinţă”. Acest domn, aparent persoană de interfaţă a adevăratului beneficiar al terenului, nu întreprinde nimic până în 30.07.2014, perioadă când locuitorii din zonă au început să se intereseze de aceste terenuri. La 30.07.2014 el „vinde” terenul unei persoane despre care presa a relatat că ar fi făcut parte din cercul de interese al primăriei: dl. Cilibia Dumitru (asociat la Aqua Land – Aqua Magic, acţionar la Petroconst, asociat la un moment dat cu viceprimarul și fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, într-o firmă etc.) Q.E.D. Cercul se închide, iar adevăratul beneficiar al împroprietăririi iese la iveală. Beneficiar nu a fost în nici un moment veteranul de război care, săracul, a închis ochii fără să ştie că prin intermediul său, post mortem, se va îmbogăţi nemeritat, fără a fi veteran de război şi fără a avea medalii de onoare, un domn care însă avea o altă mare calitate: aceea de fi fost apropiat al administraţiei Mazăre”, spune avocatul Cristian Ion.

Acesta precizează că în şedinţa din 30 ianuarie 2007 au fost împroprietăriţi mai mulţi veterani cu câte 250 mp în zona Constanţa Sud – Cumpăna la Veterani cu justificarea că nu mai există suficient teren pentru a le asigura loturi întregi de câte 500 mp, cât prevede legea. Pentru Botez Aurel, dar şi pentru alt veteran, Pârcălăboiu Ioan, s-au găsit însă ulterior loturi „întregi” de câte 500 mp într-o zonă foarte bună a oraşului, terenuri care valorează o avere. Pe celălalt lot de 500 mp de pe str. Suceava atribuit lui Pârcălăboiu Ioan prin HCLM nr. 413/27.07.2007 s-a construit, evident, nu o casă (Legea veteranilor prevăzând atribuirea a 500 mp de teren „pentru loc de casă”), ci tot un bloc P+7.

”De ce să împroprietăreşti o persoană decedată, de ce unora dintre veterani să le dai jumătate de lot la Cuca Măcăii, iar altora să le dai loturi întregi foarte valoroase, de ce să iei din domeniul public – spaţiu verde pentru a împroprietări un veteran decedat, deşi legea prevede că atribuirea se face doar dacă există teren disponibil (terenul din domeniul public, spaţiu verde nefiind disponibil decât printr-un abuz incalificabil)”, acestea sunt întrebări la care avocatul Cristian Ion așteaptă răspuns.

”Constănţenii trebuie să ştie cum a fost posibilă mutilarea oraşului lor, cum este posibilă în continuare masacrarea spaţiilor verzi, de ce nu au dreptul la un mediu sănătos, la un oraş aerisit, curat, civilizat şi frumos. Pentru că vremea negocierilor se pare că a trecut, iar „investitorii” şi Primăria nu fac nici un pas înapoi, suntem decişi să acţionăm pe toate căile (legale) pentru a opri acest proiect.” Avocat Cristian Ion   

Dezbaterea publică, reprogramată

Dezbaterea publică a PUZ-ului prin care se propunea amenajarea a două parcări ar fi trebuit să aibă loc vineri. Pentru că nu toată presa a avut acces la eveniment (acesta fiind anunțat într-un ziar local), conducerea actuală a Primăriei a decis reluarea dezbaterii. PUZ-ul a fost retras de către primarul interimar Decebal Făgădău și din şedinţa de Consiliu Local Municipal din 30 aprilie, în urma unei scrisori primite din partea constănţenilor care locuiesc în zona respectivă și a promis dezbateri cu toate părțile interesate. „Dacă nu doresc aceste parcări, în mod evident ele nu vor fi incluse. Scopul reglementării urbanistice este tocmai acela de a conjuga nevoile investiţionale cu dorinţele celor din zona respectivă. Am ţinut cont şi voi relua procesul de dezbatere publică. Cei care se simt lezaţi, inclusiv investitorii, pot acţiona în instanţă. Este dreptul oricui“, a spus atunci Decebal Făgădău.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă