9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMircia Muntean scapa de "blestemul cainilor"

Mircia Muntean scapa de “blestemul cainilor”

Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, a scapat deocamdata de un nou dosar penal. Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara a dispus neinceperea urmaririi penale impotriva edilului, acuzat ca a dispus otravirea in masa a cainilor comunitari si a pus in pericol sanatatea locuitorilor, prin imprastierea de otravuri in zonele publice.
Presedintele Asociatiei “Salvati-l pe Labus”, Rodica Tanase, care este autoarea plangerii penale, sustine ca in acest caz este vorba despre nerespectarea conventiilor europene, semnate si de Romania in ceea ce priveste protectia mediului si, poate, chiar de infractiuni care se pedepsesc cu ani buni de inchisoare.
In urma cu cateva luni, Primaria a incheiat un contract cu o firma privata pentru deratizarea orasului. SC “DD Chim” Hunedoara, in al carui obiect de activitate este inclusa doar deratizarea cladirilor, nicidecum cea a spatiilor deschise, cu atat mai putin publice, nu putea sa presteze legal o asemenea activitate. Totusi lucratorii firmei au imprastiat mai multe kilograme de otrava, in locurile publice: parcuri, zone verzi, locuri de colectare a gunoaielor.
In urma unor teste de laborator, comandate de Asociatia “Salvati-l pe Labus”, s-a constatat ca otrava folosita continea antu – o substanta care provoaca sufocarea cainilor, pisicilor si porumbeilor in urma unor hemoragii pulmonare si moartea acestora in chinuri groaznice. In urma actiunii comandate de municipalitate au murit mai mult de 200 de caini, nu numai comunitari, ci si animale de companie scoase la plimbare de stapani.
In urma acestei actiuni, Asociatia “Salvati-l pe Labus” a depus o plangere penala la Inspectoratul Judetean de Politie si Parchet in care arata ca cei care au imprastiat otrava au incalcat Codul Penal si pot fi incadrati pana si la infractiunea de terorism, deoarece substantele folosite sunt periculoase si pentru om. Parchetul a oferit, insa, un raspuns scurt: neincepe-rea urmaririi penale (NUP).
Presedintele Asociatiei “Salvati-l pe Labus considera ca rezolutia Parchetului este nejustificata pentru ca procurorii fac referire la un alt paragraf de lege care reglementeaza manipularea substantelor toxice si nu imprastierea lor in locuri publice. Mai mult decat atat, Rodica Tanase sustine ca nici SC “DD Chim” si nici Primaria Deva nu au avut avizele legale pentru o campanie de deratizare. Ea a adaugat ca va contesta decizia procurorilor.
Primarul Mircia Muntean a declarat ca, pur si simplu, nu stie cati bani s-au cheltuit de la buget pentru actiunea reclamata de asociatia amintita si ca prea multe detalii despre subiect nu cunoaste. Viceprimarul orasului, Florin Oancea, cel care, se pare, s-a ocupat indeaproape de starpirea cainilor vagabonzi nu a putut fi contactat. Reprezentantii Inspectoratului Judetean de Mediu au confirmat faptul ca firma “DD Chim” si Primaria Deva nu au solicitat nici un aviz penru actiunea de imprastiere de otrava in locuri publice cu scopul combaterii rozatoarelor.

Cele mai citite

Accident Milişăuţi. Patru persoane au fost rănite. Printre ele se afla și un copil

Un accident rutier nefericit a avut loc pe teritoriul localității Milișăuți, iar patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite. Potrivit declarațiilor...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Cheltuielile statului cresc, deficitul bugetar este tot mai mare. Ce spun guvernanții?

În primele două luni ale anului, deficitul bugetar a urcat la aproape 29 de miliarde de lei, adică 1,67% din PIB. Spre comparație, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă