23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMarinarii români, puși pe drumuri de China

Marinarii români, puși pe drumuri de China

Republica Populară Chineză a luat o decizie relativ surprinzătoare: a închis consulatul general din municipiul Constanța. Acesta nu mai funcționează efectiv din data de 30 iunie 2017.

„La data de 8 iunie, China a informat Guvernul român cu privire la această hotărâre, partea română exprimându-și respectul față de decizia omologilor chinezi. Ambele părți consideră că închiderea temporară a Consulatului General al Republicii Populare Chineze la Constanța nu va afecta dezvoltarea relațiilor bilaterale viitoare”, se arată într-un anunț de pe site-ul ambasadei. Nu s-a anunțat însă ce înseamnă „închidere temporară”, nu s-a anunțat niciun orizon de așteptare pentru redeschiderea sa.

Puși pe drumuri

Închiderea consulatului este o veste proastă pentru cei care călătoresc în China, pentru că sunt nevoiți să se deplaseze la București pentru o viză de intrare în țara asiatică. Una dintre cele mai afectate categorii este cea a marinarilor. Mulți din cei aproape 30.000 de marinari activi din România ajung în marile porturi din China, precum Shanghai. Aceștia sunt nevoiți să ajungă în București, la ambasadă. Programul aici este destul de scurt. Potrivit site-ului oficial, programul cu publicul este de luni până vineri, de la ora 9.00 la ora 11.30, cu excepția sărbătorilor chineze și române.

„Am fost recent la ambasa-dă pentru o viză, vrem să vizităm China ca turiști. Cozile sunt foarte mari și durează mult”, ne-a spus un constănțean. „Pentru marinari nu este neapărat o cheltuială în plus, pentru că aceasta cade de obicei în sarcina armatorului”, spune Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor, care subliniază că inconvenientul este faptul că oamenii trebuie să facă mai multe drumuri.

Vizită oficială a Partidului Comunist Chinez în Constanța

La puțin timp după ce au închis consulatul din Constanța, o delegație a Partidului Comunist din China, condusă de Liu Yunshan, înalt demnitar chinez, a vizitat orașul Constanța și a avut o întâlnire privată cu conducerea PSD Constanța, cât și cu prefectul, primarul, președintele Consiliului Județean, primari și alte oficialități. „Orașul Constanța, dar și județul, au o istorie bogată și veche de relații profunde de prietenie cu poporul chinez. Mulți lideri din țara mea, dar și oameni de afaceri, au speranța să dezvolte relațiile economice în această zonă, cum ar fi, spre exemplu, activitatea de ope-rare în Portul Constanța.“, a declarat Liu Yunshan.

„Este o zi reper, care va avea urmări economice, rodnice, în orașul Constanța, care este o poartă de intrare în România. Am putea să dezvoltăm aici un parc industrial cu companii de renume din China, lideri mondiali pe piața de profil”, a declarat, după întâlnire, președintele PSD Constanța, Felix Stroe.

Schimburi comerciale. Dificultăți pentru afaceri

Modificările în obținerea vizei vor aduce și dificultăți în derularea afacerilor. În 2015, potrivit Ministerului Economiei, schimburile comerciale dintre cele două țări se situa la 3,37 miliarde dolari, din care 0,52 milioane dolari este reprezentat de exporturi și 2,84 miliarde dolari de importuri. Spre comparație, în 2016, potrivit institutului de statistică din Germania, schimburile comerciale dintre China și Germania s-au situat la 169,97 miliarde euro (76 miliarde -exporturi, 93 miliarde importuri). De altfel, China este cel mai important partener economic al Germaniei.

Concret. Ce speră Guvernul Tudose

O delegație oficială a Partidului Comunist din China s-a întâlnit și cu conducerea PSD, la București. „Am discutat proiecte concrete. Sper ca, odată reluate, să nu se mai oprească, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți. Este vorba de proiectul mare Reactorul 3 și 4 de la Cernavodă, despre Termocentrala de la Rovinari, Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești, o hidrocentrală pe Dunăre, două poduri pe Dunăre. De asemenea, s-a discutat despre reluarea cursei București-Beijing, despre organizarea mult mai bună a exporturilor de produse alimentare și nu numai către China. China are pentru următorii ani un buget de importuri de 8.000 de miliarde de dolari și cred că România poate să facă un efort să se organizeze în așa fel încât să se poată vinde în China ceea ce au nevoie”, a declarat, la finalul întâlnirii, președintele PSD, Liviu Dragnea.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă