23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMara, câinele care salvează vieţi

Mara, câinele care salvează vieţi

Premieră la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. Pompi­erii constănţeni au primit un ciobănesc german, crescut pentru căutarea supravieţuitorilor în caz de cutremure şi calamităţi. 

Mara are doar zece luni şi se află la începutul carierei, însă deja deţine calităţile unui câine salvator: echilibrul specific rasei ciobănescului german, adapta­bilitare crescută în mediul uman şi o mare atenţie la tot ce mişcă.

Provine de la centrul chinologic din Sibiu şi contrar câinilor cu care lucrează celelalte structuri al Ministerului de Interne, a fost selectată pentru blândeţea sa şi nu pentru agresivitate. „O vom folosi la toate intervenţiile care necesită operaţiuni de salvare. Mara va căuta supravieţuitori după mirosul părului uman“, a precizat Paula Anghel, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea. Aceasta a explicat că această metodă este cea mai eficientă pentru că astfel, câinele nu poate fi indus în eroare de alte mirosuri în cazul operaţiunilor de salvare. Patrupedul ISU Dobrogea va căuta atât victimele vii îngropate sub dărâmături, cât şi persoanele decedate.

Primul lătrat salvează o viaţă

În prezent, Mara şi instructorul ei se antrenează şase ore pe zi iar din martie anul viitor se va întoarce la Sibiu, unde va începe specializarea în misiunile de căutare şi salvare. După parcurgerea unor antrenamente speciale şi trecerea testelor finale, ciobănescul german va deveni primul câine salvator în mediul urban de la malul mării. Plutonierul Iulian Ciobanu, antrenorul Marei, spune că un câine de salvare mănâncă, se antrenează şi participă la operaţiunile de căutare numai în prezenţa instructorului. „Primul lătrat ne semnalează că a găsit o victimă“, a explicat plutonierul, care speră ca Mara să  treacă cu bine de examene şi să înceapă cât mai repede lucrul. 

Rată de succes de 100%

Câinii salvatori sunt utilizaţi pe scară largă în întreaga lume, pentru căutarea şi salvarea supravieţuitorilor. Cu o rată de succes de 100%, câinii salvatori pătrund în locuri greu accesibile oamenilor şi ce este cel mai important, asigură, prin faptul că identifică în cel mai scurt timp locul unde sunt oameni blocaţi, o eficienţă maximă în cazul calamităţilor, unde pompierii pierd ore bune pentru degajarea zonelor afectate unde se presupune că sunt victime. În cazul cutremurelor, majoritatea victimelor prinse sub darâmături sunt rănite sau în incapacitatea de a comunica sau a avertiza salvatorii, caz în care şansele ca răniţii să fie găsiţi în timp util sunt drastic reduse. În lumea salvatorilor se spune că aceşti câini sunt ultima şansă pentru victime, dacă acestea nu pot fi găsite prin metodele obişnuite. 

În România, utilizarea acestor patrupede a fost oarecum limitată în domeniul situaţiilor de urgenţă, în sensul că doar salvatorii montani apelau la aceşti câini de căutare, însă în prezent se fac eforturi pentru dotarea a cât mai multor inspectorate de pompieri cu patrupede specializate în salvare. ISU Constanţa, alături de încă cinci structuri similare, au primit la începutul acestui an câte un câine salvator în mediul urban. 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă