15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialJustitia vrea sediul Centrului de Cercetari si Asistenta Medicala din Simleu

Justitia vrea sediul Centrului de Cercetari si Asistenta Medicala din Simleu

Conducerea Curtii de Apel Cluj a deschis un proces prin care revendica sediul Centrului de Cercetari si Asistenta Medicala din Simleu Silvaniei (judetul Salaj). Procesul va fi judecat de Tribunalul Salaj, instanta subordonata chiar Curtii de Apel.
Presedintele instantei clujene, judecatorul Virgil Andreies, a spus ca sediul centrului ar urma sa redevina sediu pentru Judecatoria din Simleu Silvaniei. Magistratul considera ca imobilul este folosit fara drept de centrul medical.
“Ministerul Justitiei este intabulat in continuare drept proprietar al cladirii”, a spus judecatorul Virgil Andreies. El a adaugat ca a cerut Consiliului Local din Simleu Silvaniei sa restituie cladirea Ministerului Justitiei, insa alesii locali au refuzat. Potrivit lui Andreies, cladirea a fost acordata centrului medical printr-un decret al Frontului Salvarii Nationale, in anul 1990.
Centrul de Cercetari si Asistenta Medicala a fost intemeiat in timpul regimului comunist. Directorul institutiei, savantul Ioan Puscas, l-a vindecat de cancer la stomac pe unul dintre fratii lui Nicolae Ceausescu. Drept urmare, dictatorul comunist a dispus infiintarea unui spital modern in oraselul salajean.
Odinioara, centrul avea 20 de cercetatori angajati si dispunea de un spital cu 180 de paturi. Munca lor a fost concretizata in numeroase inventii, cum ar fi cea a medicamentului numit Ulcosilvaniu, folosit pentru tratarea ulcerului stomacal.
Acum, insa, unitatea medicala a ajuns intr-o situatie delicata. In afara lui Ioan Puscas, centrul nu mai are nici un cercetator. Din cei 126 de angajati, doar sapte sunt medici. Ioan Puscas are 42 de brevete de inventie si doua medalii de aur, acordate de universitati din Statele Unite ale Americii si din Rusia, pentru descoperiri stiintifice valoroase. In ultimii ani, el si-a concentrat energia pentru salvarea unitatii medicale.

Investitii in sedii

Conducerea Curtii de Apel Cluj are, de asemenea, in plan sa obtina ori sa construiasca sedii noi pentru mai multe judecatorii. La Jibou, sediul ultramodern al Judecatoriei ar urma sa fie inaugurat in luna mai ori in iunie. Deocamdata, instanta din acest oras functioneaza doar pe hartie.
La Huedin, judecatorul Andreies a spus ca va inspecta trei terenuri. Pe unul dintre ele ar urma sa fie ridicata noua Judecatorie din oras, cu ajutorul unui credit oferit de Banca Mondiala. In prezent, aceasta instanta functioneaza in sediul Parchetului.
De asemenea, Curtea de Apel a primit in folosinta cladirea neterminata a Casei de Cultura a Sindicatelor din Turda. Aici ar urma sa fie mutata Judecatoria care deserveste zona Turda – Campia Tuzii. Finalizarea sediului ar urma sa fie platita tot din creditul luat de la Banca Mondiala.
In prezent, aceasta instanta functioneaza se afla intr-o cladire veche de 300 de ani, aflata intr-o stare avansata de degradare, care se afla tot in proprietatea Consiliului Local. Si in Beclean, Virgil Andreies vrea sa ridice o Judecatorie noua.
De asemenea, in Palatul de Justitie din Cluj-Napoca, Andreies doreste sa mansardeze cladirea si sa construiasca o parcare subterana sub curtea principala.    

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă