7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialJudecătorul din cazul ”Grădinița groazei”, suspendat trei luni din magistratură

Judecătorul din cazul ”Grădinița groazei”, suspendat trei luni din magistratură

Judecătorul constănțean Bogdan Alexandru Arhip a fost suspendat timp de trei luni din funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Decizia vine după ce Inspecția Judiciară l-a reclamat la CSM pentru modul în care a tratat cazul unor minori abuzați în grădinița ”Micul Regat” din municipiul Constanța.

Concret, judecătorul a cerut ca minorii să fie aduși în fața instanței să dea declarații, în ciuda faptului că părinții și avocații s-au opus. Aceștia au fost de acord ca minorii să dea declarațiile cerute, dar, așa cum prevede legea, într-un cadru care să îi protejeze. Judecătorul a insistat să fie aduși în sală și a cerut Jandarmeriei să îi aducă în instanță cu mandat. Pentru că nu au fost găsiți acasă, magistratul a amendat Jandarmeria. Mai mult, a citat un medic pentru că a vrut să afle de ce i-a dat scutire medicală unuia dintr minori. Medicul a declarat că s-a aflat pentru prima dată în viață în postura de a explica acest lucru în sala de judecată. Părinții au depus o plângere împotriva sa.

Mai mult, judecătorul Arhip a fost acuzat de o conduită cel puțin neobișnuită în sală. În mai multe ședințe de judecată, acesta nu s-a uitat la persoanele din sală, ci își ține privirea țintită undeva spre tavan.

Concret, raportul Raportul Inspecției Judiciare arată că “la 9 noiembrie 2016, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară privindu-l pe domnul judecător Arhip Bogdan Alexandru de la Judecătoria Constanţa pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza a II-a cu aplicarea art. 991 alin. (2) şi art. 99 lit. c) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată”. Potrivit Inspecției Judiciare, “în cazul primei abateri, judecătorul a omis să verifice din oficiu dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii preventive a controlului judiciar, nu a pus în discuţie solicitările experţilor şi a refuzat să discute cererile acestora”. De asemenea, este acuzat că ar fi refuzat să pună în discuţia părţilor cererea formulată de una dintre acestea şi a stabilit măsuri contradictorii în şedinţele de judecată cu privire la modul şi calitatea în care au fost citate persoane minore, precum şi în privinţa modului în care urma să se desfăşoare audierea. În plus, este acuzat și că ”a manifestat o atitudine improprie caracterului solemn al şedinţei de judecată”.

Decizia de suspendare emisă CSM nu este definitivă. Poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Dosarul ”Grădinița Groazei” a început în 2013, când părinții au acuzat educatoarele grădiniței că le dau de băut copiilor și îi abuzează fizic. În speță au fost prezentate și probe video, de la camerele de supraveghere montate în sală.

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă