Izvorul cu apă miraculoasă de la Rusova

de Rl online , 01 martie 2011 - stire actualizata la ora 10:25, 01 martie 2015
izvor

Oamenii au început să se însănătoşească de când nu mai consumă apă contaminată.

În zona Berlişte din judeţul Caraş-Severin, oamenii sufereau de sete, şi asta nu pentru că nu ar avea fântâni, ci pentru că fântânile, în marea lor majoritate, aveau apa otrăvită de activităţile din zootehnie în zeci de ani. Practic, pânza freatică, aflată la până 20 de metri, este afectată fie de calcar, fie de concentraţia mare de nitriţi şi nitraţi, ceea ce o face şi acum nepotabilă. Mai multe decese de copii au fost puse pe seama apei contaminate, iar Inspecţia Sanitară a făcut zeci de măsurători şi a interzis în repetate rânduri consumarea apei, chiar şi fiartă. Autorităţile au dotat instituţiile publice de la satele din zonă, în special grădiniţele, şcolile şi primăriile, cu dozatoare de apă plată.

Miracolul freatic
„Am dus-o greu cu apa de băut; practic, pentru noi apa era un blestem", povesteşte Viorel Ohn, fostul primar al localităţii Berlişte, stabilit acum în Reşiţa. Anul trecut, un inginer din Reşiţa care are socrii în sat a decis să oprească „blestemul". Cu banii strânşi de părintele paroh din Rusova Veche, Mihai Sima, omul a plătit şi a forat un puţ chiar în curtea bisericii, la 100 m adâncime. Analizele de laborator au consemnat că lipseşte orice urmă de nitraţi sau alţi compuşi dăunători şi că apa este ,,extrem" de bună de băut. Imediat, oamenii au construit o fântână arteziană şi apa a început să curgă. Dar minunea abia acum începe.

Sătenii spun că de când beau din apa de la izvorul din curtea bisericii se simt mai bine, au renunţat la medicamente şi s-au tratat de tot felul de boli. Florea Filip, sătean din Rusova Nouă, vine câte cinci kilometri în fiecare zi pentru a lua apă proaspătă pentru băut şi pentru gătit. ,,Este bună şi ne simţim bine de la ea. Nu pot fi dubii, este clar că apa are unele efecte, ce este sigur este faptul că mă simt odihnit tot timpul, cu toate că mă trezesc la 6 când se luminează şi muncesc toată ziua", spune Florea.

Fântână vestită în toată regiunea

Vestea s-a răspândit rapid printre oameni şi, dacă până acum toţi fugeau de apa din zonă, astăzi vin oameni din toate părţile să ia acasă apă din izvorul miraculos din curtea bisericii din Rusova. „Apa curge mereu aici, ca să nu îngheţe. Să ştiţi că mulţi zic că apa asta e bună pentru boli, că se simt mai bine de când o beau. Zeci de oameni vin de prin toate părţile să ia apă de aici", spune un sătean.

 

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design