4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialInspectoratul de Stat în Construcții avertizează Primăria Bistrița că a instalat în...

Inspectoratul de Stat în Construcții avertizează Primăria Bistrița că a instalat în parc o căsuță pentru veverițe fără autorizație

Voliera pentru veverițe montată în Parcul municipal din Bistrița în primăvara anului trecut și realizată cu fonduri publice nu are autorizație de construire, a constatat Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) în urma unui control, informează marți Agerpres.

ISC somează administrația locală fie să intre în legalitate, fie să desființeze voliera.

Inspectoratul Județean în Construcții Bistrița-Năsăud a efectuat în luna octombrie un control privind verificarea legalității realizării construcției metalice existente pe o alee din Parcul municipal, utilizată ca volieră pentru veverițe.

"Ca urmare a acestuia, s-a constatat că autoritatea publică locală, prin Direcția Servicii Publice Bistrița, a edificat și montat o construcție metalică denumită volieră-căsuță pentru veverițe fără a avea autorizație de construire, contrar prevederilor art.1 și 3 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată cu modificările și completările ulterioare", precizează ISC.

Prin actul de control, inspectorii au dispus ca, până cel târziu în data de 4 decembrie, Primăria să ia măsuri de intrare în legalitate, fie prin autorizarea construcției, fie prin desființarea acesteia, în caz contrar urmând a fi luate măsurile legale prevăzute de lege.

Inițial, Primăria Bistrița a alocat suma de 21.000 lei pentru ca în primăvara anului 2016 să instaleze această volieră în Parcul municipal și să o populeze cu șase veverițe, cumpărate tot din bani de la bugetul local. Ulterior, costurile au crescut prin montarea unui gard de protecție și prin mărirea spațiului, ca urmare a unei măsuri dispuse de Garda de Mediu Bistrița-Năsăud, la peste 60 metri pătrați.

Din totalul de șase veverițe, patru, care erau pui, au reușit să evadeze la scurt timp după ce au fost închise în volieră. Femela a fost găsită moartă în luna noiembrie a anului trecut, în interiorul cuștii, autopsia stabilind că aceasta suferea de mai multe boli grave.

După aproape un an de singurătate, ultima veveriță din volieră, un mascul, a reușit să evadeze la sfârșitul lunii septembrie a acestui an, când persoane necunoscute au distrus o parte din grilaj.

Chiar dacă voliera a rămas goală, primăria a dispus ca aceasta să fie reparată, dar chepengul să rămână deschis și să fie aduse nuci și fructe în interior, în speranța că veverițele se vor întoarce în captivitate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă