20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialGuvernatorul Deltei propune reducerea vitezei bărcilor cu motor. Un fost senator PSD...

Guvernatorul Deltei propune reducerea vitezei bărcilor cu motor. Un fost senator PSD îi cere demisia

Fostul senator PSD Trifon Belacurencu a declarat la Tulcea că guvernatorul Rezervației Deltei Dunării, Mălin Mușetescu, nu ar mai trebui susținut în funcție, după propunerile pe care le-a făcut pentru modificarea Regulamentului de acces și circulație a ambarcațiunilor în Deltă, informează marți Agerpres.

Fostul parlamentar a menționat că intervenția lui pe acest subiect, din timpul dezbaterii organizate de Asociația Patronatelor din Turism Delta Dunării (APTDD), Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării (FOPPDD) și de Asociația Delta a Armatorilor și Operatorilor Fluviali și Portuari, nu este susținută de organizația PSD Tulcea dar aparține "unui om al Deltei".

După întâlnirile desfășurate în ultimele două luni cu pescarii din Deltă, guvernatorul Rezervației a propus modificarea Regulamentului de acces și circulație a ambarcațiunilor în Deltă, pentru protejarea resurselor acvatice afectate de vitezele foarte mari cu care circulă unele ambarcațiuni. Propunerea conducerii ARBDD a fost criticată de APTDD, FOPPDD și de unii primari și a fost ulterior retrasă de Administrația Rezervației.

'Am retras acea propunere. Vom implementa cu alte procedee tehnice acest control al vitezelor. Oricum, vom monitoriza vitezele ambarcațiunilor. Vom vedea bugetul pentru achiziția de radare. Toată Olanda este monitorizată cu radare', a declarat guvernatorul Rezervației.

Principalele probleme cu care se confruntă comunitățile izolate din Delta Dunării ar fi reducerea cantităților de pește capturate ca urmare a deteriorării calității apelor, lipsa decolmatărilor, transformarea celor 100.000 de hectare de amenajări piscicole în câmpuri de porumb și floarea soarelui, precum și lipsa refacerii zonelor de reproducere naturală a peștilor.

În prezent, peste 80% din suprafața Deltei Dunării este colmatată. Exemple ar fi lacul Obretinciuc, care a ajuns de la o adâncime de 8-9 metri la o adâncime de 20-30 centimetri, lacul Fortuna — de la o adâncime de 10-12 metri a ajuns la o adâncime pe care au început să pască caii, sau zona strict protejată Nebunul, care este colmatată integral, a declarat vicepreședintele APTDD, Dragoș Cătălinoiu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă