15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialGarda de Mediu: O mie de reclamații sunt legate de groapa de...

Garda de Mediu: O mie de reclamații sunt legate de groapa de gunoi din Sectorul 1

Garda Naţională de Mediu a primit de la cetăţeni aproximativ o mie de sesizări care reclamă un miros puternic, care apare periodic, acesta provenind de la depozitul de deşeuri din Sectorul 1, a declarat, duminică, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Bogdan Trif, citat de Agerpres.

“Avem un număr de aproximativ o mie de sesizări de la cetăţeni ai Bucureştiului şi ai judeţului Ilfov care reclamă un puternic miros olfactiv cu caracter repetitiv în fiecare seară şi care afectează în principal cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Crângaşi, Militari, Drumul Taberei, comuna Chiajna şi localitatea Chitila. Urmare a acestui fapt am solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti să efectueze măsurători cu autolaboratorul din dotarea proprie în zonele unde s-au înregistrat aceste sesizări, pentru a identifica poluantul. În urma interpretărilor buletinelor de analiză s-a stabilit că poluantul care are limitele depăşite este hidrogenul sulfurat. Urmare a acestui fapt, săptămâna trecută am dispus Comisariatului de Mediu Bucureşti şi Ilfov să desfăşoare activităţi de control în zonă pentru a identifica sursele. Din datele noastre preliminare s-ar părea că potenţiala sursă este depozitul de deşeuri amplasat în sectorul 1 din Capitală”, a spus Bogdan Trif. 

Sesizările cetăţenilor au fost depuse la GNM în anii 2015 şi 2016. 

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu a evitat în cursul conferinţei să pronunţe numele companiei care administrează groapa de gunoi. Acesta a afirmat că începând de luni Garda Naţională de Mediu împreună cu Comisariatul Municipiului Bucureşti vor desfăşura o acţiune amplă de control în care se doreşte identificarea potenţialelor surse de emisie care afectează şi cauzează această poluare. 

“În urma controlului, împreună cu Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cu Ministerul Mediului o să stabilim puncte de monitorizare atât continuă cât şi online, astfel încât să avem o situaţie completă a obiectivului. Considerăm că este oportun a avea o colaborare foarte strânsă cu autorităţile publice locale, inclusiv cu Primăria Generală a Capitalei, astfel încât să preîntâmpinăm şi acumulările de deşeuri necontrolate care se află pe întreaga rază a Municipiului Bucureşti, inclusiv în zona respectivă”, a explicat Bogdan Trif. 

Potrivit sursei citate, societatea care administrează groapa de gunoi a primit amenzi de 430.000 de lei, în ultimii doi ani, pentru nerespectarea autorizaţiei integrate de mediu şi legislaţiei de mediu. Firma se află pe procedură de revizuire a autorizaţiei integrate. 

“O să trasăm măsuri, o să informăm şi Agenţia de Mediu Bucureşti care o să le transmită o notificare prin care o să fie anunţaţi că trebuie să-şi rezolve problemele în maximum 60 de zile. Dacă nu şi le rezolvă, în cele 60 de zile, o să le fie suspendată activitatea pe o perioadă de maximum 6 luni, timp în care au posibilitatea să-şi remedieze deficienţele, iar dacă nu vor face, le va fi anulată autorizaţia de mediu”, a precizat Bogdan Trif. 

În cazul în care activitatea firmei în cauză va fi suspendată, gunoiul va fi dus la alte gropi de gunoi ecologice. 

În data de 21 iulie, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a solicitat Gărzii de Mediu să ia măsurile necesare pentru ca groapa de gunoi IRIDEX să devină una ecologică şi să se încadreze în parametrii de mediu corespunzători, pentru a nu mai afecta sănătatea locuitorilor din zonă. 

O echipă de specialişti ai Primăriei s-a deplasat în regim de urgenţă la faţa locului, urmare a numeroaselor sesizări primite din partea locuitorilor din cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Chitila, zona şoselei de centură, Străuleşti şi a constatat calitatea proastă a aerului din zonă, se arată într-un comunicat de presă al administraţiei locale transmis joi. 

“Solicit Gărzii de Mediu să ia în regim de urgenţă toate măsurile pentru a obliga proprietarii acestei gropi să nu pună în pericol sănătatea locuitorilor Sectorului 1. Groapa de gunoi IRIDEX trebuie să se încadreze, în cel mai scurt timp posibil, în parametrii de mediu prevăzuţi de legislaţia în vigoare. În calitate de edil al Sectorului 1 voi apăra întotdeauna interesele cetăţenilor din această zonă administrativă şi voi face tot ce ţine de mine pentru a obliga această societate să nu mai afecteze calitatea aerului din aceste cartiere”, a declarat edilul Dan Tudorache, citat în comunicat. 

Potrivit sursei citate, în urma monitorizării calităţii aerului iniţiată de Garda Naţională de Mediu, începând cu data de 23 mai, s-au constatat depăşiri ale nivelului de hidrogen sulfurat în zonele afectate de disconfortul olfactiv. 

“Disconfortul olfactiv din aceste zone limitrofe sectorului 1 este, cel mai probabil, provocat de rampa ecologică Chiajna – Bucureşti (groapa de gunoi IRIDEX), care funcţionează din anul 1999, pe strada Poiana Trestiei nr. 17-27, din sectorul 1”, se arată în comunicat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Economia UE va suferi dacă va intra într-o „cursă a subvențiilor” cu SUA și China

Economia Uniunii Europene va fi afectată dacă va intra într-o ”cursă a subvențiilor” cu Statele Unite(SUA) și China, avertizează un oficial din cadrul Fondului...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...
Ultima oră
Pe aceeași temă