3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialDezastrul administrației din România. Sistemul de încălzire centralizată, faliment după faliment

Dezastrul administrației din România. Sistemul de încălzire centralizată, faliment după faliment

Neplata facturilor la întreținere a adus falimentul. Pierderile anuale erau de 12 milioane euro, din cauza instalațiilor învechite. CET-ul a fost construit în 1966, iar conductele din anii ´70 sunt ciuruite de rugină.

Consiliul Municipal Galați a aprobat cu 16 voturi „pentru“, ale consilierilor PSD, UNPR, ALDE şi PMP și 6 voturi „împotrivă“ ale consilierilor PNL. Galațiul se înscrie astfel pe lista orașelor care renunță la sistemul de termoficare, adoptând o decizie criticată de specialiști și neagreată la nivelul Comisiei Europene din cauză că crește gradul de poluare a localităților, aceea ca familiile care mai au apartamentele racordate la termoficare să își monteze centrale de apartament.

Potrivit președintelui Ecogen Romania, Vasile Munteniță, la noi, sistemele de încălzire centralizată sunt privite cu reticență, dar, spre exemplu, în cel mai libertin oraș din Europa, Amsterdam, care are 800.000 de locuitori, există 67.000 de apartamente racordate la sistemul de încălzire centralizată. Proiectul municipalității din Amsterdam este ca în 2040 să se ajungă la 230.000 de branșamente, adică întreg orașul să fie încălzit în sistem centralizat.

Cauza: pierderile de 12 milioane euro anual

Primarul Ionuț Pucheanu a declarat că s-a ajuns la luarea acestei decizii din cauza pierderilor înregistrate în sistem, pierderi suportate din banii tuturor gălățenilor, nu numai de cei care beneficiau de sistemul centralizat. „Mesajul pentru locuitorii municipiului Galați e următorul: să aibă încredere că deciziile pe care le luăm în cadrul Consiliului Municipal sunt unele care trebuie să acopere o arie cât mai mare de probleme ale gălățenilor. Nu putem fi mamă doar pentru unii. Sunt 12 milioane de euro care se scurg an de an pe absolut nimic“, a declarat primarul.

Potrivit unui document dat publicității de „România liberă“, pierderile înregistrate din sistemul de termoficare din Galați sunt în medie de 42,7%, calculate la prețul gigacaloriei aceste pierderi anuale fiind de 11,5 milioane euro.

Subvenție de 3.000 de lei pentru instalarea unei centrale

Cele 36.000 de familii ale căror apartamente mai sunt racordate la sistemul centralizat vor primi câte o subvenție de 3.000 de lei pentru instalarea unei centrale de apartament sau a unui alt echipament care să asigure încălzirea apartamentului. Vor beneficia de aceste subvenții și cei care au datorii la întreținere în cuantum de până la 3.000 lei și se angajează că le vor plăti în următoarele 12 luni. Efortul financiar al municipalității pentru aceste subvenții este de 19 milioane de euro.

Varianta „Electrocentrale“ a picat

Consilierii au respins varianta ca furnizorul Electrocentrale SA Galați să preia distribuția, întrucât exista riscul ca acesta să rezilieze contractul în plină iarnă. „Cei de la Electrocentrale nu au beneficiat de încrederea consilierilor locali, nu neapărat ca fiind o ofertă neserioasă. Dacă se întâmplă lucrul de care ne-am lovit și noi, ca gradul de încasare de la cetățeni să fie unul foarte mic, vor fi capabili să ducă acest contract pe următorii 3 ani? Sau vor putea să îl denunțe unilateral după 2-3 luni, când vor vedea că lucrurile nu merg chiar atât de bine. Apoi, ni se impunea menținerea unui număr minim de 35.000 de apartamente, pe care nimeni nu îl poate garanta“, a explicat primarul Ionuț Pucheanu.

Adevărata cauză: neplata facturilor la întreținere

De fapt principala cauză a acestei situații este neplata sistematică a facturilor la întreținere de către cei care beneficiau de încălzirea centralizată. Fosta societate de distribuție Apaterm SA Galați a intrat în faliment în 2013, iar CET-ul Electrocentrale a intrat în insolvență din cauză că nu și-au încasat banii de la asociațiile de proprietari. Datoriile istorice ale Apaterm către Electrocentrale erau de 334 milioane de lei, iar datoriile recente de 50 milioane. Valoarea totală a facturilor neîncasate a înregistrat cele mai mari creşteri în perioada 2003-2005 şi începând din 2009. În 2002, Apaterm avea de încasat o datorie de bază de 25,6 milioane lei şi penalităţi de 5,3 milioane.

În 2003, valoarea facturilor neîncasate s-a dublat, ajungând la 50,9 milioane lei, iar penalităţile la 13,2 milioane lei. După 2004, an în care datoriile au stagnat, în 2005 au crescut la 64,1 milioane lei, iar penalităţile la 26,3 milioane. Începând din 2009, creşterile facturilor neîncasate au scăpat de sub control. Facturile neîncasate au ajuns la 88,3 milioane în 2012 şi la 88,5 milioane în 2013, iar penalităţile au ajuns la 81,3 milioane în 2012 şi la valoarea-record de 87,5 milioane lei în 2013.

În 2014, Apaterm avea de încasat de la asociaţiile de proprietari 154,9 de milioane de lei, din care 72,8 de milioane de lei reprezintă valoarea totală a facturilor neîncasate, iar restul de 82 de milioane reprezintă penalităţi. 

 

 

predecent

 

 

Zeci de orașe, rămase fără termoficare

Falimentul centralelor de termoficare este o problemă mai veche în România. Aproape că nu există județ în care un oraș sau mai multe să nu fi rămas fără sistemul de încălzire centralizată. În multe alte cazuri, oamenii au preferat să se debranșeze pentru a nu mai suporta costurile pierderilor de rețea. Alte zeci de orașe sunt în pericol de a rămâne fără termoficare.

Chiar și în Capitală există o problemă serioasă în această privință, existând datorii istorice între instituțiile care se ocupă cu producerea și furnizarea apei calde și a căldurii. Deocamdată, nu a fost găsită o soluție viabilă cu toate promisiunile făcute în campania electorală.

 

 

Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă