9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialDeputatul-revolutionar Gheorghe Firczak, campion la "fabricat" biografii

Deputatul-revolutionar Gheorghe Firczak, campion la “fabricat” biografii

Deputatul hunedorean Gheorghe Firczak, unul dintre cei care apar pe listele CNSAS ca fost colaborator cu Securitatea, s-a transformat dintr-un profesor de istorie, inainte de 1989, intr-un politician deosebit de alunecos. El este reprezentatul in Parlament al minoritatii rutenilor si a reusit performanta de a intra in legislativ cu doar 2.871 de voturi adunate la nivelul intregii tari.
Colegii de munca de la Scoala Generala nr. 6 din Petrila isi amintesc ca fostul profesor era un tip ciudat, de fata cu care lumea ezita sa vorbeasca prea multe. Totusi Firczak sustine ca nu a fost “turnator”, ci a dat numai declaratii referitoare la propria-i persoana.
Conform listei date publicitatii de CNSAS, unul dintre dosarele de retea primite dupa desecretizare se refera la deputatul de Hunedoara Gheorghe Firczak, care reprezinta in Parlament Uniunea Culturala a Rutenilor. Fostii colegi ai acestuia nu sunt surprinsi de aparitia sa pe o asemenea lista. “Era o persoana ciudata fata de care lumea avea retineri cand vorbea. Era suspect pentru ca tot timpul incerca sa parvina, prin orice mijloace”, a declarat Aurel Bulz, fost coleg cu actualul deputat.

Un emanat al Revolutiei

Revolutia din decembrie '89 l-a gasit pe Firczak in Deva. Conform propriilor declaratii a fost unul dintre revolutionarii cei mai activi. Unii participanti la evenimente sustin ca actualul deputat nu a fost chiar atat de activ si ca nu se stie de ce parte a baricadei s-a situat la inceputul miscarilor populare din resedinta judetului Hunedoara.
“Noi am plecat de la fabrica spre Judeteana de Partid. A aparut acolo in balcon un om, care am inteles mai tarziu ca era Firczak, si care voia sa preia controlul manifestantilor. Nu l-a prea bagat nimeni in seama, dar era deosebit de agitat”, a spus unul dintre cei care a participat la evenimentele sangeroase din '89.
Ulterior parlamentarul s-a ranit sarind gardul din spatele Prefecturii pentru ca cei care-l cunosteau nu voiau sa-l lase sa patrunda in cladire. Acum, Gheorghe Firczak are brevet de revolutionar si face parte din conducerea Asociatiei Revolutionarilor din Deva. El sustine ca este cel care s-a ocupat cu organizarea transportului generalilor Nuta si Mihalea, arestati la Deva si morti in conditii misterioase, dupa ce elicopterul in care erau transportati spre Bucuresti s-a prabusit.

Goana dupa functii dupa '89

Imediat dupa Revolutie, Firczak a fost membru al FSN si ulterior CPUN la nivel judetean. In momentul in care a vazut ca nu are loc pe listele partidelor nou-formate, el si-a construit o biografie de ungur si a infiintat la Deva o filiala a partidului Liberal Democrat Maghiar, formatiune care a luat nastere, cu complicitatea lui Ion Iliescu, in 1995, ca sa rupa din electoratul UDMR.
Dupa un esec rasunator in alegerile din 1996, “ungurul” Firczak a trecut in tabara PDSR. Printr-un comportament slugarnic fata de presedintele filialei din Hunedoara a acestui partid, Mihail Rudeanu, actualul deputat rutean a ajuns sa ocupe functia de secretar al organizatiei judetene. Pozitia inalta din PDSR nu l-a ajutat totusi sa ocupe un loc pe listele parlamentare pentru alegerile din anul 2000.
Pentru ca voia sa ajunga neaparat in Parlament, deputatul turnator si-a dat demisia din PDSR si si-a fabricat o noua biografie, gasind pe arbore genealogic al familiei o ramura de rutean. Atat in urma alegerilor din anul 2000, cat si in 2004 a ajuns in Camera Deputatilor ca reprezentant al Uniunii Culturale a Rutenilor, ales cu putin peste 2.000 de voturi la nivelul intregii tari.

Turnator sau victima

Gheorghe Firczak se declara, insa, nevinovat. El sustine ca este o victima a Securitatii si ca a dat numai declaratii referitoare la propria-i persoana. Ruteanul crede ca a intrat in atentia Politiei Politice dupa un articol despre Cetatea Devei, in care a prezentat o versiune a istoriei, neagreata de comunisti.
“Eu stiu ca am fost urmarit de Securitate. Nu am fost informator si nu stiu cum de a aparut numele meu pe acea lista (a celor cu dosare de retea). Azi am cerut sa-mi vad dosarul la CNSAS. Deocamdata nu pot spune mai multe”, a spus Firczak.

Cele mai citite

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Liberalii Nicu Bitea și Cosmin Șandru, achitați de ICCJ în faimosul proces cu deputatul AUR, Titi Stancu

După doi ani și jumătate de la plângerea făcută de parlamentarul AUR Titi Stoica împotriva domnilor Nicu Bitea și Cosmin Șandru, din PNL Timiș,...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...
Ultima oră
Pe aceeași temă