23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum va arăta 2017 pentru litoral. Tarifele pentru o vacanță în stațiunile...

Cum va arăta 2017 pentru litoral. Tarifele pentru o vacanță în stațiunile de la mare vor crește cu circa 5 la sută

Anul 2016 a adus trei lucruri importante pentru turismul litoral românesc. În primul rând, mai mulți turiști decât ar fi crezut unii dintre cei mai optimiști specialiști din domeniu.

În al doilea rând, un sentiment că lucrurile pot merge mai bine în 2017. În al treilea rând, încasări și profituri mai mari pentru jucătorii din domeniu.

Așa încât toți specialiștii se așteaptă la un 2017 mai bun decât 2016.

”2017 va fi mai bun, din foarte multe motive. Nu putem vorbi despre creșteri foarte mari din punct de vedere al numărului turiștilor, pentru că anul trecut litoralul a fost destul de plin, ceea ce înseamnă că nu ne putem aștepta la creșteri spectaculoase, pentru că mai mulți turiști nu au unde să se cazeze”, a precizat Aurelian Marin, proprietarul unei agenții de turism specializate pe litoral românesc și ex-președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Hoteluri care nu mai au locuri

”Până la 31 ianuarie, vânzările pentru litoralul românesc, pentru early–booking, sunt cu circa 60% mai mari decât în perioada similară a anului trecut”, a subliniat Aurelian Marin. Datorită acestui fenomen, s-a ajuns ca, încă de pe acum, unele hoteluri de pe litoral să nu mai aibă niciun loc de cazare pentru anumite perioade din vârful de sezon 2017. De altfel, din acest punct de vedere s-a produs o schimbare de comportament: tot mai multă lume cumpără din vreme, pentru a-și asigura locurile la hotelurile preferate, în perioada preferată. „Există hoteluri care, de exemplu, din 20 iunie, pe o perioadă de 10 zile, sunt ocupate în proporție de 100%”, a subliniat el.

Și în anul 2017, ca și anul trecut, topul celor mai căutate stațiuni va fi, cel mai probabil, neschimbat. Pe primul loc se află Mamaia, iar pe următoarele Eforie și Venus. Ca și anii trecuți, sudul litoralului, care oferă prețuri mai mici, mai multă liniște și mai mult spațiu verde, este în revenire, fiind din ce în ce mai căutat de români.

Premiera anului: curse aeriene spre Constanța

Aceleași semne bune în domeniu le vede și Cristian Bărhălescu, președintele Consiliului Regional Sud-Est al ANAT. ”Cred că pentru 2017 vom avea o creștere destul de interesantă, mai ales că avem companii aeriene care vor aduce în Constanța oameni cu bani, care nu veneau până acum pe litoral din cauza accesibilității scăzute”, a declarat acesta. Se referă la faptul că, din acest an, vor exista zboruri directe între Constanța și Cluj, Iași, Oradea și Timișoara. Românii vor alege litoralul românesc, spune el, și pentru că țara noastră este o țară sigură. În 2016, apetitul pentru excursii externe s-a diminuat din cauza atentatelor teroriste.

Ministrul Turismului, Mircea Dobrea, un constănțean, a declarat că din vara aceasta se vor acorda tichete de vacanță. ”Tichetele sunt ca o perfuzie care va fi dată turismului românesc. Vor genera cu siguranță o creștere a cererii pe turismul intern. Mulți angajați primeau bonusuri de vacanță, pe care le cheltuiau și în străinătate. Banii de pe tichete vor rămâne în România”, spune Cristian Bărhălescu. O altă fațetă pozitivă a acestora: vor face ca multe dintre unitățile de cazare care acum lucrează la negru să treacă la oficial. În Sibiu, spune el, în perioada când orașul era capitală culturală europeană, existau 2.000 de unități de cazare acreditate, acum sunt numai 700. Când lucrezi cu deconturi bancare, trebuie să lucrezi oficial. 

Șantier, hoteluri părăsite, pod în reparație

O vizită pe litoralul românesc, în aceste zile, vă va convinge că sezonul 2017 va începe cu multe stațiuni aflate în plin șantier sau cu hoteluri părăsite. ”Multe din hoteluri sunt de vânzare pentru că la un moment dat au fost cumpărate ieftin de oameni de afaceri care nu se pricepeau la domeniu”, spune Ion Dănuț Jugănaru, director general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, care predă de 25 de ani economia turismului. ”Sperăm că vor repara în cele din urmă și podul din Agigea”, a precizat Cristian Bărhălescu. Pod aflat în reparații de șase ani, care cel mai probabil se va mai închide, parțial, anul acesta.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă