4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialCum se pierd 50 de milioane de lei. De șase ani, autoritățile...

Cum se pierd 50 de milioane de lei. De șase ani, autoritățile construiesc un drum între Năvodari și Ovidiu

Acum mai bine de șase ani, locuitorilor din Năvodari și turiștilor care vin pe litoral li se promitea realizarea unui drum care să facă legătura cu Ovidiu. Era și este necesar pentru că se putea ocoli astfel Mamaia, supraaglomerată în timpul sezonului estival. Coincidență sau nu, proiectul a fost propus cu numai câteva luni înainte de alegerile locale, de primarul de atunci al Năvodariului, Nicolae Matei, PSD, care era și președinte al Asociației Orașelor din România.

„Există un protocol care se schiţează între primăriile Năvodari, Lumina şi Ovidiu privind acest proiect”, a declarat atunci Nicolae Matei. Primăria Năvodari era cea care realiza lucrarea, celelalte două au spus că sunt de acord și au dat avizele necesare.

Promisiuni ferme în 2014

Drumul acesta dintre Năvodari și Ovidiu a primit autorizație de construire în noiembrie 2013 și a fost finanțat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală a acestuia este de 50.075.446 lei, din care 50.069.246,96 lei reprezintă valoare eligibilă nerambursabilă. Cofinanţarea din partea oraşului Năvodari este de 2%. „Este un proiect care s-a născut dintr-o necesitate de a deschide litoralul Mării Negre. Face parte din proiectul nostru de a demonstra că litoralul năvodărean este cu mult mai frumos decât cel din Mamaia. Termenul final este decembrie 2015”, declara, în 2014, Florin Chelaru, ales primar în Năvodari după ce fostul său șef, Nicolae Matei, nu a mai putut candida, fiind încarcerat după ce a fost condamnat definitiv și irevocabil pentru fapte de corupție. După atâția ani, drumul propus este încă la stadiul de proiect. S-a construit o porțiune, dinspre Năvodari spre Ovidiu, dar nu este nici pe departe o șosea în adevăratul sens al cuvântului, ba dimpotrivă.

O bună parte din lucrare însă nu a fost nici măcar începută. Ne-am încumetat să parcurgem tot traseul și undeva, în mijlocul unui câmp, am crezut că ne vom pierde bieletele, planetarele și alte obiecte care ajută mașina la transport. Practic, nu vorbim despre drum, ci despre niște piatră aruncată pe câmp sau chiar despre câmp propriu-zis. În zona Ovidiu drumul nu duce nicăieri. Fondurile europene s-au pierdut în 2015, iar din 2016 lucrările, atât cât s-au mai executat, au fost finanțate de Primăria Năvodari.

Am cerut informații despre acest proiect atât Primăriei Năvodari, cât și Inspectoratului de Stat în Construcții, care a realizat recent un control la fața locului. „Inspectoratul Județean în Construcții a efectuat controale la acest obiectiv. Deoarece s-au constatat o serie de neconformități aferente lucrărilor de drumuri executate, s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice a lucrărilor efectuate și s-au aplicat sancțiuni contravenționale. În prezent există întocmită o expertiză tehnică”, a declarat pentru „România liberă” inspectorul general al ISC, Emil Florin Albotă. Am cerut detalii despre sancțiunile acordate și despre problemele găsite, dar acestea sunt secrete. Conform unui ordin emis chiar de către ISC, anul trecut, privind accesul la informații de interes public la nivelul ISC, „actele de control și documentele în baza cărora au fost întocmite sunt informații exceptate de la comunicare, pentru respectarea principiului confidențialității”, a mai spus inspectorul general Albotă. Tot el afirmă că lucrările la acest obiectiv sunt în curs de execuție, deși la fața locului nu am văzut pe nimeni lucrând. Primăria Năvodari nu a răspuns întrebărilor noastre. Primăria a dat însă în judecată constructorul.

Paguba, consistentă

Paguba rezultată în urma acestui proiect ar putea fi însă mult mai mare de 50 milioane lei. Vorbim, pe de o parte, de pierderea fondurilor europene, care trebuie returnate. Vorbim însă și despre lucrări care sunt finanțate acum din banii năvodărenilor. Rămâne ca instituțiile statului să decidă cine este vinovat și cine va plăti daunele.

Cele mai citite

Banca Națională a României lansează o monedă din aur dedicată Tezaurului de la Apahida

Banca Națională a României (BNR) anunță lansarea, începând de luni, a unei monede din aur cu tema "Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida",...

Banca Națională a României lansează o monedă din aur dedicată Tezaurului de la Apahida

Banca Națională a României (BNR) anunță lansarea, începând de luni, a unei monede din aur cu tema "Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida",...

Guvernul și Fondul European de Investiții , un nou fond de 100 de milioane de euro pentru investiții în tehnologie

Guvernul României, în parteneriat cu Fondul European de Investiții (FEI), a anunțat alocarea a 100 de milioane de euro pentru susținerea fondurilor de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă