15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialConstanta, controlata de interlopi

Constanta, controlata de interlopi

» Ani de zile, in vechiul Tomis au avut loc rafuieli sangeroase intre doua bande mafiote, soldate cu zeci de raniti si pagube materiale de zeci de miliarde.

» Bandele au devenit din ce in ce mai puternice din cauza indiferentei manifestate de politisti si procurori, care au tratat cu superficialitate multe dintre scandaluri.

Dupa mai bine de patru ani in care au umblat nestingheriti prin oras, comitand fel si fel de fapte penale, o parte din sefii bandelor mafiote au ajuns in sfarsit in boxa acuzatilor. Aceste grupuri infractionale au devenit puternice si au ajuns sa controleze viata de noapte a orasului mai ales din cauza atitudinii manifestate in ultimii ani de catre politie si procuratura. In urma cu trei ani, la primul mare scandal intre bande, rafuiala se purta mai mult pentru afaceri ilegale din strainatate. Observand ca oamenii legii nu fac mai nimic impotriva lor, interlopii au prins curaj si orasul a devenit in scurt timp teatrul de operatiuni al unui adevarat razboi sangeros. Din 2004 pana in prezent au avut loc mai bine de opt mari incidente soldate cu raniti si cu pagube materiale extrem de mari, Lentoarea cu care au stiut anchetatorii sa actioneze in astfel de situatii au dat liber la interpretari, vehiculandu-se ipoteze privind legaturi intre mafioti si politisti. Singurul cap cazut pana acum este cel al adjunctului IPJ Dorin Colidiuc, dar numarul vinovatilor de tergiversarea anchetelor este se pare mult mai mare. Acum, in 2007, o parte din acesti interlopi au ajuns in instanta fiind acuzati de diverse fapte penale. Ramane de vazut cum vor judeca aceste spete magistratii instantelor constantene, daca vor considera ca sunt destule probe pentru a-i arunca pe acesti indivizi dupa gratii.

Procesul "Fratilor"
si cazul "Spaniolului" Gherghisan
Multe dintre scandalurile ultimilor ani au fost provocate de membrii bandei Fratii, grupare condusa de Mihaita si Traian Vasea. Acestia impreuna cu alti trei "locotenenti" (Gogu – Victor serban. Cristel – Cristian Gheorghiu si Uzi –Sali Usein) au fost retinuti in primavara, fiind acuzati de numeroase infractiuni, de la tentativa de omor la ultraj, toate comise in perioada 2004-2007. Spre surprinderea lor si a apropiatilor (ceea ce demonstreaza ca nu tem de nimic), Tribunalul Constanta a decis judecata in stare de arest preventiv. Timp de aproape doua luni, "Fratii" au tot facut recurs dupa recurs impotriva mandatelor de arest preventiv, solicitand sa fie judecati in libertate pe motiv ca nu prezinta pericol social (!). Cererile le-au fost respinse iar procesul a inceput cu ei incatusati. Principala acuzatie care le-a fost adusa este cea de tentativa de omor, fapta pe care potrivit procurorilor au comis-o la finele lui 2005, impotriva lui Stila Sarafu, unul din membrii clanului rival. De asemenea, "Fratilor" li se imputa si asediul de la Hotel "Flora", din vara anului trecut cand peste 30 de persoane au atacat cu pietre si arme albe agentii de paza ai unitatii turistice. In general, toate faptele facute publice si pentru care cei cinci "frati" raspund acum in fata legii au fost comise impotriva rivalilor din clanul "Spaniolul". Nici nu se mai stie exact cine a inceput razboiul bandelor, dar este o certitudine faptul ca orice agresiune comisa de una din bande este urmata imediat de o razbunare a celuilalt clan. Se spune ca gruparea "Spaniolul" este condusa de Cristian Gherghisan, alaturi de care s-au aflat in trecut personaje precum Iulian Ursoi (instructor de arte martial), Petrica Tomescu, Calimarea, Ipu si altii.
La inceputul acestui an, acestia l-au batut cu salbaticie pe "fratele" Cristel, acesta fiind la un pas sa isi piarda viata ca urmare a ranilor suferite. si in acest caz, indiferenta autoritatilor a scandalizat opinia publica. Politistii nu au efectuat retineri, motivand ca agresorii nu sunt de gasit. Scuza era ridicola, in conditiile in care timp de aproape o saptamana, "spaniolii" dati in urmarire defilau prin oras fara teama. Politistii le trimiteau adrese sau mandate si ii "invitau" la sediul IPJ pentru a fi audiati. In cazurile mai vechi, procurorii au dat NUP-uri considerand ca nu exista suficiente probe impotriva unora dintre interlopi.  Din fericire, tot acest circ pare sa se fi  incheiat si o parte din vinovati au ajuns in sala de judecata. Chiar si Gherghisan a fost retinut, dupa luni bune de la agresiunea contra "fratelui" Cristel. El avea la tribunal un dosar mai vechi de talharie, dar instanta il judeca in libertate, considerand ca nu prezinta pericol social. Gherghisan a fost prins si acum raspunde pentru tentativa de omor impotriva lui Cristel Cristian Gheorghiu, in acest caz mai fiind judecati (unii afara, altii in stare de arest) Calimarea, Ipu si Tomescu.

CONSECINTE
» Fara teama
"Somnolenta" manifestata in ultimii ani de catre autoritati i-a facut pe unii dintre membrii bandelor de interlopi sa se poarte de parca ar fi stapanii Constantei. Exista numeroase localuri unde ei fac legea si unde politistii se tem sa intre. Mai nou insa, aceasta atitudine s-a manifestat si dincolo de usile localurilor pe care acesti indivizi le controleaza, fie in calitate de patroni, fie ca grup de protectie. Unii dintre ei au relatii sus-puse, chiar printre oameni legii si atunci cand se afla in belea nu ezita sa dea numele politistilor care ii protejeaza. Despre mai multi ofiteri ai IPJ s-a spus ca ar fi primit mita de la o banda sau alta, pentru a face sau a nu face ceva, dar evident nici una dintre aceste acuze nu a facut obiectul vreunei anchete.

SPECIALISTUL» CompetenTa
"Activitatea noastra privind gruparile infractionale a inceput efectiv pe 1 septembrie 2006, cand printr-un ordin al IGPR la nivelul Inspectoratului Judetean s-a constituit in cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, un compartiment special care are competenta in astfel de cazuri. Pana la acea data, dosarele erau lucrate de sectiile pe raza carora se consemnau infractiunile. Noul compartiment (format din trei politisti si mai multi procurori) a conexat toate dosarele, au adunat informatii, au strans probe si au probat activitatea infractionala. In luna martie ei au fost ajutati si de patru colegi de la IGPR"
Inspector Crina Chirea, purtator de cuvant IPJ

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă