15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialClujul devine Capitală Europeană a Tineretului

Clujul devine Capitală Europeană a Tineretului

Statutul de Capitală Culturală a Tineretului va fi acordat Clujului în anul 2015.

 

Clujul este primul oraş din România care va fi Capitală Europeană a Tineretului în anul 2015. Anunţul a fost făcut de primarul Emil Boc, iar pentru a celebra acest titlu, duminică seară au fost organizate un concert Grimus în Piaţa Unirii, precum şi un foc de artificii. Titlul obţinut de Cluj este cel mai important obţinut la nivel continental de un oraş românesc, după cel obţinut de Sibiu, care a fost în anul 2007 Capitală Culturală Europeană.

 

Competitori puternici

În această competiţie, Clujul a învins oraşele Vilnius, care este capitala Lituaniei, Varna, care este cel mai important port al Bulgariei, precum şi Ivanovov, de lângă Moscova, un oraş rusesc care a anunţat un buget record, de circa 100 de milioane de euro, care ar fi urmat să fie investit în eventualitatea în care ar fi câştigat acest titlu. La nivel continental, există un singur oraş care primeşte, în fiecare an, titlul de Capitală Europeană a Tineretului.

Creşterea turismului

Pentru Cluj-Napoca, bugetul proiectului va fi de 5,7 milioane de euro. Acest proiect ar urma să asigure o bună mobilizare a resurselor de tineret, în principal a celor circa 100.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi din Cluj. De asemenea, el ar urma să aducă o creştere a turismului de circa 20 la sută.

“Documentaţia acestor proiecte este de fapt numai un fel de rău necesar în atingerea scopului – mult mai important e, cum îşi poate găsi oraşul caracteristicile unice pentru planificarea programelor de mare anvergură. În acest caz e nevoie de o cooperare strânsă între autorităţile locale publice şi un şir de asociaţii şi organizaţii, cei din urmă având rolul de a iniţia proiecte şi activităţi pe care, în caz de succes, le vor implementa. Între obiectivele principale ale programului figurează şi întărirea relaţiei între administraţia şi instituţiile locale si instituţiile europene, prin acordarea unei atenţii particulare privind participarea tinerilor în luarea deciziilor, atât la nivel local, cât şi cel european. Această muncă în echipă ar ajuta primăria clujeană, prin acumularea experienţei necesare pentru pregătirea aplicaţiei pentru Capitala Culturală”, spun reprezentanţii Asociaţiei Pont.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, reprezentanţii Asociaţiei Pont, cele mai importante evenimente legate de statutul de Capitală Europeană a Tineretului vor fi concentrate în perioada februarie – mai 2015, iar cel mai important eveniment va fi Conferinţa Europeană Tineretului, din luna aprilie, care va aduce mii de reprezentanţi ai organizaţiilor tinerilor din toată Uniunea Europeană. Deocamdată, proiectul este susţinut de municipalitate, dar şi de zeci de organizaţii de tineret. De asemenea, un lobby susţinut a fost organizat în favoarea acestui proiect în Bruxelles de către europarlamentarul Monica Macovei, susţinută de europarlamentarii români Rareş Niculescu şi Ioan Mircea Paşcu, dar şi de europarlamentari maghiari, care doresc promovarea caracterului multicultural al Clujului.

Proiectul este şi un bun exerciţiu pentru candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală în anul 2021. Prima Capitală Europeană a Tineretului a fost oraşul belgian Anvers în 2011, iar în acest an este oraşul portughez Braga. În anul 2013, titlul va merge în oraşul sloven Maribor, iar în 2014, oraşul grecesc Thessaloniki va fi Capitală Europeană a Tineretului.

Trei competitori pentru Cluj

În încercarea de a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2021, Clujul are trei competitori din România, Este vorba de oraşele Iaşi, Alba Iulia şi Timişoara, care şi-au depus candidatura pentru acest statut, care presupune un buget de peste 100 de ori mai mare decât cel alocat pentru proiectul Capitală Europeană a Tineretului.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă