19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCe sunt OMD-urile și cum pot schimba fața turismului românesc

Ce sunt OMD-urile și cum pot schimba fața turismului românesc

Guvernul României a aprobat, recent, o ordonanță prin care se înființează Organizațiile de Management al Destinațiilor (OMD). Anca Nedea Pavel, ex-președinte al Autorității Naționale de Turism, cea care a promovat acest concept, spune că OMD-ul „reprezintă singurul mod judicios de gestionare integrată a unei destinații turistice”. Înainte de toate, ordonanța definește câțiva termeni cu care se lucra până acum, cum ar fi „destinație turistică” și „centru de informare turistică”. Deși pare banal, definițiile acestea, spun oamenii din turism, erau extrem de necesare.

Ordonanța aduce o noutate importantă. „Recunoaște dreptul organizațiilor și federațiilor patronale din turism de a se implica, prin lege, în administrarea judicioasă a resurselor naturale și antropice ale destinației turistice, alături de autoritățile locale. Cred că în 25 de ani este modul de a aborda turismul pe care nu l-am reușit până acum. Mai mult, recunoaște dreptul reprezentanților mediului privat de a avea o voce, a gândi, de a acționa în direcția dezvoltării destinației turistice. Asta înseamnă nu numai turism, ci toate breslele care câștigă din turism”. Astfel, privații pot spune „da” sau „nu” unor proiecte, dar pot și propune unele proiecte, cum ar fi drumuri de acces sau chiar chestiuni de urbanism, cum ar fi construcția unui bloc într-o destinație turistică. Rolul OMD este impulsionarea dezvoltării, nu frânarea ei. Sunt destinații turistice în România care nu pot fi corectate foarte mult, s-a construit mult și prost, dar sunt multe destinații care, din fericire, nu au ajuns în acest punct extrem. OMD-ul le va putea dezvolta, spune Anca Nedea Pavel.

Un alt avantaj al OMD-urilor este că pot accesa direct fonduri europene, dar pot primi finanțarea și din partea statului.

„Toată lumea este sceptică, dar sunt autorități locale în România care au devenit exemple pentru mediul privat. Vor fi cazuri în care aceste OMD-uri vor avea succes, cazuri în care vor eșua. Ordonanța prevede că OMD-urile trebuie reacreditate. Ele vor trebui să dezvolte strategii de dezvoltare, de marketing, să auditeze statistica din destinație, pentru că acum nici măcar ministerul nuare portofoliul resurselor naturale și antropice din destinațiile turistice. Vom vedea destinații de succes și de mai puțin succes. Această competiție este singura sănătoasă”, spune Anca Nedea Pavel.

DEFINIȚIE

Ce spune ordonanța

Organizaţia de Management al Destinaţiei (OMD) entitate cu personalitate juridică, care funcţionează prin asocierea reprezentanților autorității publice locale din componența destinației, cu reprezentanți ai organizațiilor/federațiilor patronale din turism, sau după caz, cu reprezentanți ai mediului privat din turism, care asigură realizarea politicii de marketing și gestionarea coordonată a componentelor destinației în scopul dezvoltării și valorificării potențialului turistic al destinației. Pot adera în calitate de membru asociat și reprezentanți ai altor entități relevante (cum ar fi asociații de promovare, asociații profesionale, administratori ai ariilor protejate, mediu academic și de formare profesională în turism și alții asemenea).

 

NOUTATE

Se înființează funcția de atașat în turism

Ordonanța prevede că, pentru asigurarea reprezentării României peste hotare, se înființează funcţia de ataşat de turism. Posturile pot fi ocupate, prin concurs sau examen, de angajaţi ai Ministerului Turismului, ai instituţiilor subordonate acestuia şi de personalul detaşat în minister. Criteriile de selecţie şi modalitatea de organizare a concursului se aprobă prin ordin comun al ministrului turismului şi al ministrului afacerilor externe. Stabilirea ţărilor şi a perioadei în care se efectuează misiunile de reprezentare se face prin ordin al ministrului turismului, cu avizul Ministerului Afacerilor Extern. Atașații vor fi plătiți din bugetul Ministerului Turismului. Salariile vor fi aceleași ca pentru consilierii diplomatici.

Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă