12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCâteva mii de pelerini aşteaptă să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase...

Câteva mii de pelerini aşteaptă să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

Câteva mii de pelerini aşteaptă să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Mitropolia Iaşi, coada de credincioşi întinzându-se pe o lungime de peste un kilometru, potrivit estimărilor jandarmilor, transmite corespondentul Mediafax.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă într-o procesiune, marţi dimineaţă, din incinta Catedralei Mitropolitane, fiind aşezată apoi într-un baldachin special amenajat în faţa lăcaşului de cult.

Câteva mii de pelerini au format cozi încă din cursul nopţii de luni spre marţi pentru a se închina la sfintele moaşte.

Un număr de 3.500 de credincioşi din localitatea ilfoveană Voluntari au ajuns, marţi dimineaţă, la Catedrala ieşeană, cu 70 de autocare puse la dispoziţie de primăria din localitate.

Potrivit jandarmilor, la ora 10.00, coada pelerinilor se întindea pe o lungime de peste un kilometru, la rând aşteptând câteva mii de persoane.

Mai multe străzi din jurul Catedralei au fost închise circulaţiei.

Credincioşii care vor veni la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în următoarele zile pentru a se închina la moaşte vor putea să doarmă pe timpul nopţii în incinta bisericilor din centrul Iaşiului.

Alte 1.400 de locuri de cazare au fost oferite pelerinilor de către enoriaşii ieşeni. Totodată, credinicioşii care vor sta la coadă noaptea vor primi ceai cald şi pachete cu mâncare.

La Iaşi, vor fi aduse miercuri din Grecia, cu un avion special, moaştele sfântului Policarp, Episcopul Smirnei, acestea urmând să fie aşezate lângă moaştele Sfintei Parascheva, tot pe esplanada Catedralei.

Miercuri seară, pe străzile centrale ale Iaşiului, va avea loc un pelerinaj intitulat Calea Sfinţilor.

Vineri, 14 octombrie, în faţa Catedralei, pe o scenă special amenajată, va avea loc Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de un sobor format din zeci de preoţi în frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Sfânta Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă