11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCât plătește o comună săracă pentru o emisiune la Favorit TV

Cât plătește o comună săracă pentru o emisiune la Favorit TV

Zeci de primari de comune din România au încheiat, în acest an, contracte cu firma Herva Pan SRL pentru difuzarea de dedicații muzicale la postul Favorit TV, care aparține fraților Micula, a dezvăluit „România liberă” în ediţia sa de ieri.

Colaborarea dintre firma cu sediul în Constanța, televiziune și primăriile de comune durează însă de mai mulţi ani. În 2015, Valentin Vrabie, primarul uneia dintre cele mai sărace comune din județ, Peștera, scria o adresă către firma privată prin care solicita oferta acesteia pentru filmarea și difuzarea unui reportaj realizat de echipa Favorit SRL în data de 16 mai 2015, cu ocazia Zilei Comunei, cunoscută ca „Sărbătoarea florii de salcâm”.

Câteva zile mai târziu, pe 15 aprilie, se încheia un contract de prestări servicii între Herva Pan SRL, reprezentată de Valentina Herța, și Primăria comunei Peștera, reprezentată de Valentin Vrabie. Contractul prevede filmarea, montarea și difuzarea unui reportaj de 40 de minute realizat de o echipă Favorit TV la evenimentul respectiv. În plus, contractul prevede că emisiunea va fi promovată prin 12 spoturi. Valoarea contractului a fost de 5.000 de lei. Una dintre dispozițiile contractului a fost să se asigure confidențialitatea ”tuturor informațiilor, datelor, în­scri­surilor etc.”, chiar și după terminarea contractului.

La momentul încheierii contractului, primarul din Peștera era independent, după ce trecuse pentru o perioadă prin PSD, partid condus la vremea respectivă de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. A afirmat că se află la conducerea uneia dintre cele mai sărace comune din județul Constanța, care nu primea fonduri de la Consiliul Județean tocmai pentru că este independent. Acest lucru nu l-a împiedicat însă să cheltuie circa 300.000 de euro, în cinci ani, pentru beculețe cu care să orneze comuna de Crăciun. Asta în condițiile în care bugetul de investiții al comunei era de circa 100.000 de euro pe an.

„România liberă” a relatat, ieri, că de câteva luni sunt postate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) zeci de contracte semnate de primării din mediul rural, pompos intitulate „Publicitate la televiziune naţională, pentru difuzarea de dedicaţii la una dintre emisiunile de la postul de televiziune Favorit TV“. În SEAP ajung însă doar o parte dintre aceste achiziţii. „Sunt sute de primării care fac dedicaţii cu diverse ocazii”, spune unul dintre edilii care a semnat contracte de acest gen. Şi ocazii se găsesc, vrei, nu vrei. Cel puţin în ultimele luni, „s-au înfierbântat” crawl-urile emisiunii: ­Crăciun, Anul Nou, Bobotează, Sf. Ioan, 1 martie, 8 martie sau Paşte. Tot omul trebuie felicitat, chiar dacă din bani publici. Mai uită şi el că uliţa nu-i desfundată şi are ­WC-ul în fundul curţii.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă