7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialAvertisment de la Ministerul Fondurilor Europene: Bucureştiul va pierde 187 de milioane...

Avertisment de la Ministerul Fondurilor Europene: Bucureştiul va pierde 187 de milioane euro, bani de la UE

Bucureştiul va pierde 187 de milioane euro, bani de la Uniunea Europeană, dacă până în iunie 2017, viitorul Primar General şi echipa acestuia nu demarează de urgenţă un proiect de investiţii pentru reabilitarea reţelelor de transport şi de distribuţie a agentului termic, se arată într-o scrisoare deschisă a Ministerului Fondurilor Europene (MFE) adresată candidaţilor la Primăria Capitalei. 

MFE precizează că în exerciţiul financiar trecut (2007-2013), PMB a avut la dispoziţie fonduri pentru investiţii în infrastructura de apă şi apă uzată în valoare de 208 milioane de euro, însă nu a reuşit să utilizeze decât 10 milioane euro. 

"Bucureştiul va pierde 187 de milioane euro, bani de la Uniunea Europeană, dacă până în iunie 2017, viitorul Primar General şi echipa acestuia nu demarează de urgenţă un proiect de investiţii pentru reabilitarea reţelelor de transport şi de distribuţie a agentului termic. Discursurile publice din campania electorală au atras atenţia alegătorilor asupra unor soluţii de management la nivelul producătorului şi furnizorului de căldură, însă noi atragem atenţia asupra altor două probleme ale infrastructurii de termoficare din Capitală. Prima: pierderile pe reţea, care se ridică la aproape o treime din energia produsă. A doua: efortul financiar pe care PMB îl face an de an, din banii contribuabililor, pentru a acoperi aceste pierderi", se arată în document. 

Potrivit acestuia, în 2014 Uniunea Europeană a dat verde unei sume de 187 de milioane de euro pentru Bucureşti, cu destinaţie precisă, respectiv reducerea pierderilor de agent termic şi un cost mai redus al Gigacaloriei. 

"O echipă de profesionişti şi de experţi din Ministerul Fondurilor Europene este deschisă să asiste viitoarea echipă administrativă a Bucureştiului în a pune pe roate şi a duce la capăt acest proiect major. În caz contrar, MFE este nevoit să redistribuie aceşti bani către alte proiecte, din afara Bucureştiului. În această săptămână fierbinte pentru bucureştenii atenţi la iniţiativele propuse de candidaţi pentru oraşul lor, mai punem pe agenda publică un subiect important pentru viaţa lor de zi cu zi – dar şi a dumneavoastră, în calitate de viitori decidenţi", se mai spune în scrisoare. 

MFE precizează că este vorba de un proiect de reabilitare a cuvei râului Dâmboviţa, în valoare de 120 milioane de euro, care are ca obiectiv reducerea infiltraţiilor în subsolurile Capitalei şi ale metroului – o sursă de risc pentru inundaţii. Acest proiect, iniţiat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi finanţat din fonduri europene, are potenţialul să producă şi un altfel de impact în spaţiul bucureştean, prin crearea de spaţii verzi, piste de biciclete şi console pietonale peste Dâmboviţa. 

"Intenţia există, sprijin din partea MFE pentru a o duce la capăt există, însă acest proiect nu este fezabil fără implicarea Primăriei Capitalei. În consecinţă, ne arătăm deschiderea pentru a elabora împreună o strategie integrată. Ne dorim ca, peste cinci ani, pe harta Bucureştiului să apară un culoar verde, de-a lungul Dâmboviţei, născut dintr-un parteneriat comun şi co-finanţat din fonduri europene", menţionează sursa citată de Agerpres. 

Portofoliul POIM pentru Primăria Bucureşti include sumele pe termoficare – redimensionarea reţelei de transport – în valoare de 187 milioane euro, incineratorul de deşeuri – aproximativ 200 milioane euro, proiectul de modernizare a canalizării – 325 milioane de euro. 

Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă