APIA Cluj vrea masini de teren si ATV-uri

de Claudiu Padurean , 06 august 2007

» Inspectorii Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura au cerut sa fie dotati cu mijloace de transport speciale pentru zona montana

Angajatii Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Cluj au cerut Guvernului sa ii doteze cu masini de teren si cu ATV-uri, pentru echipele de control care verifica fermele din zona montana a judetului. Potrivit sefului serviciului care se ocupa cu controlul terenurilor cultivate, Ioan Harbea, aceste mijloace speciale de transport ar fi absolut necesare, pentru ca parcelele care trebuie verificate se afla la mare distanta pe sosea. El spune ca, uneori, inspectorii trebuie sa mearga pe jos cate doua ore pentru a ajunge la ogoare.
Ioan Harbea a adaugat ca, in perioada urmatoare, controalele pe teren vor spori. APIA Cluj va trimite zece echipe de control care vor verifica parcelele fermierilor care au cerut subventii din partea Uniunii Europene. In judetul Cluj, exista 42.000 de persoane care au depus astfel de cereri, asa incat verificarile vor fi facute prin sondaj. In cazul in care inspectorii vor descoperi ca exista diferente intre situatia raportata si cea reala, valoarea subventiilor va fi diminuata. De asemenea, exista posibilitatea ca unii dintre fermieri sa fie exclusi de la plata.
Uniunea Europeana plateste doua feluri de subventii. Fermierii romani primesc cate 50 de euro pentru fiecare hectar cultivat. Acestui fel de subventie i se adauga o plata speciala, care poate ajunge pana la 300 de euro la hectar, in functie de tipul de plante cultivate.
Desi inspectorii APIA se plang ca trebuie sa lucreze in conditii grele, exista si autoritati care se opun cumpararii de masini de teren. Deputatul independent Mircia Giurgiu, membru al Comisiei pentru Agricultura, crede ca anul acesta, fondurile Ministerului Agriculturii ar trebui folosite cu precadere pentru reducerea efectelor secetei si pentru despagubirea fermierilor care au avut de suferit. "Oamenii trebuie ajutati sa isi recupereze macar o parte din investitia facuta in aceasta primavara", a spus deputatul clujean.


Verificari cu scandal

Verificarile incepute de Directia Agricola Cluj in legatura cu modul in care au fost cheltuite subventiile acordate pana acum au provocat deja scandal in judetul Cluj. Peste 250 de persoane din comuna Triteni trebuie sa restituie subventiile primite din partea Guvernului. Angajatii Directiei Agricole au descoperit ca ei au folosit seminte necertificate pentru culturi, desi satenii semnasera un contract prin care se obligau sa foloseasca doar seminte atestate pentru culturile subventionate.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design