14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialApele Române au închiriat plaje care nu existau

Apele Române au închiriat plaje care nu existau

Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral (ABADL) a răspuns unei solicitări a cotidianului „România liberă“, în care solicitam explicații despre șezlongurile care sunt amplasate pe plajele reabilitate din Eforie și Mamaia, deși acest lucru nu este permis de către Comisia Europeană. Administrația susține că nu poate respecta regulile impuse de Comisia Europeană deoarece are contracte de închiriere de dinainte de reconstrucția plajelor.

Se remarcă, în primul rând, faptul că ABADL a răspuns. George Papari, fostul director al instituției, cercetat de către Direcția Națională Anticorupție pentru că ar fi încălcat legea, nu obișnuia să răspundă întrebărilor mass-media. Se mai remarcă însă și răspunsul propriu-zis, care contrazice ce spune însuși ministrul Mediului. Cristina Pașca Palmer declara la începutul sezonului că noile plaje reabilitate prin fonduri europene nu pot fi închiriate. Normele UE spun că proiectele de mediu, cum este acesta, nu pot fi exploatate comercial timp de cinci ani.

“Suntem în discuție cu Ministerul Fondurilor Europene și cu Comisia Europeană pentru ca aceste suprafețe trebuie să intre în cadastru și trebuie intabulate. Trebuie să fie, în mod juridic, în proprietatea statului român și trebuie găsită o soluție să vedem mai departe cum se vor da operatorilor economici”, a declarat ministrul Mediului chiar la Constanța.

Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral pare să fie de altă părere. ”Acolo unde există șezlonguri aproape de malul apei, există contracte de închiriere a plajei, încheiate înainte de demararea lucrărilor «Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) și Eforie Nord»”, se arată în răspunsul oficial al ABADL. Practic, plajele noi au fost închiriate înainte de a fi construite. Reprezentanții Administrației au mai precizat, referitor la contractele de închiriere aflate în derulare, că ”predarea-primirea acestora s-a realizat de către ABADL în funcție de prevede­rile contractelor de închiriere, încheiate înainte de demararea lucrărilor.”

Lucrările de extindere și consolidare au fost finanțate de către Comisia Europeană, valoa­rea totală a proiectului fiind de 170 de milioane euro. Cea mai mare sumă a reprezentat finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 24 de mili­oane de euro au venit de la bugetul de stat, iar 43.000 de euro a fost contribuţia beneficiarului (Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral). Ajutorul european a venit însă și cu „problemă” pentru agenții economici de pe litoral. Regulile Comisiei Europene prevăd că investițiile făcute din bani europeni nu pot fi folosite pentru a face profit. Vestea a căzut ca un trăznet pentru hotelieri, dar și pentru firmele comerciale care închiriază suprafețe de plajă și care au profituri de milioane de euro din această activitate. Astfel, plaja din zona de sud a stațiunii Mamaia, de exemplu, are acum 120 de metri lățime, în loc de 20 cât avea înainte de reabilitare. Dar, ABADL poate închiria către societăți comerciale numai suprafața veche. Pe ceilalți 100 de metri de nisip nou ar fi trebuit să fie interzisă orice formă de activitate comercială care să aducă profit, ceea ce înseamnă că turiștii pot pune cearceaful pe gratis la malul mării. În realitate, nu se întâmplă așa, după cum „România liberă“ a relatat în mai multe articole.   

Au început controalele

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională „Apele Române“ (ANAR) a început controale pe litoral de pe 26 iunie, tocmai pentru a verifica modul în care sunt închiriate plajele. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că, în urma verificărilor întreprinse de Inspecția Bazinală din cadrul ABA D-L la sectoarele de plajă amenajate pentru sezonul estival 2016, inclusiv a suprafețelor reabilitate din fonduri europene, s-a constatat existența unor construcții provizorii (demontabile) în diferite stadii de execuție fără a fi autorizate, dar și folosirea plajelor reabilitate în scop turistic. Până acum nu se cunosc rezultatele acestor controale.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă