30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialAglomerație pe litoral în minivacanța de Rusalii

Aglomerație pe litoral în minivacanța de Rusalii

Sezonul estival a început pe 1 mai, oficial, dar nu a fost vorba decât de un foc de paie. Turiștii au petrecut câteva zile pe litoral, de atunci și până acum nu s-a mai întâmplat nimic. Minivacanța de Rusalii este semnalul că vara a început și că adevăratul start al sezonului se apropie.

În acest an, afirmă hotelierii, lucrurile arată mult mai bine față de anii trecuți. „Din câte se vede din rezervări, vorbim de un grad de ocupare de 60%, foarte bun comparativ cu anii trecuți”, a declarat Nicolae Bucovală, președintele Asociației Patronale Mamaia. Faptul că Guvernul a acordat o zi liberă în plus și că vorbim astfel de aproape o săptămână liberă a ajutat, cu siguranță. Ce nu ajută este calendarul școlar. Șeful hotelierilor din Mamaia spune că sezonul adevărat începe după 10-15 iunie, când elevii iau vacanță. „Eu vin de la catedră și vă spun că, probabil, o să ajungem să angajăm foarte mulți psihiatri, pentru că după 1 iunie copiii nu mai au chef de școală. Sistemul nostru de învățământ nu corespunde realității, sunt afectate ramuri importante ale economiei, printre care și turismul”, a precizat Bucovală.

Ce stațiuni mai sunt căutate

Revenind la turism, acesta spune că lucrurile arată bine și în Eforie. În hotelurile care dețin și baze de tratament, gradul de ocupare este de 100%. Și alți proprietari spun că sunt undeva la 85% din capacitate. Sunt căutate și stațiuni din sudul litoralului, zonă despre care spunem de mai mulți ani că a început să atragă din nou mulți turiști, datorită investițiilor în hoteluri, pe de o parte, și faptului că nu sunt la fel de aglomerate ca Mamaia. Venus este un exemplu unde unitățile de cazare de patru și cinci stele au creat o cerere susținută, iar Vama Veche este în continuare un magnet pentru tinerii boemi și nu numai. „Așteptăm pe litoral 50.000 de turiști în minivacanța de Rusalii și 20.000-25.000 pentru Delta Dunării”, a precizat Corina Martin, vicepreședintele Asociației Litoral – Delta Dunării.

Calendarul evenimentelor

Cei care vin de Rusalii pe litoral vor avea parte de vreme bună, spun meteorologii, dar și de mai multe evenimente. În Mamaia sunt așteptați circa 8.000 de spectatori la Kudos Fest, un festival de muzică electronică la care vor mixa DJ cunoscuți. În Techirghiol a început a doua ediție a Festivalului Național al Sporturilor Nautice şi pe Plajă. Turiștii vor putea lua parte la o serie de competiții precum yachting, stand up paddle, windsurfing, aqua-gym, dar și la jocuri tradiționale marinărești, precum trasul de parâmă și aruncarea bandulei la punct fix. Cluburile din Mamaia și din Vama Veche sunt deschise și organizează concerte în fiecare seară. R.A.T.C. Constanța a anunțat că pune în circulație în perioada 1-5 iunie traseele turistice „40 Mamaia” și „100 Mamaia”, cu autobuze etajate, în program 10.00-20.00. De asemenea, telegondola din Mamaia a fost pornită și funcţionează între orele 11 și 21.15.

Rusaliile, la munte

Alți turiști vor prefera muntele și zonele rurale, iar la mare căutare vor fi pensiunile din stațiunile de pe Valea Prahovei, din jurul Sibiului și al Clujului, precum și din zona Bran-Moeciu-Rucăr, unde turiștii vor să facă un grătar și să se bucure de natură. “De asemenea, vor fi căutate stațiunile balneare cu ștranduri, cum ar fi Călimănești, Felix, Sovata, pentru cei care nu pot ajunge la mare și care caută o alternativă la litoral. Oricum, toată lumea va căuta să stea la soare în această perioadă”, a spus Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Cele mai citite

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă