8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialAfacerea "Cosmeticonn", "teapa" de tip Caritas

Afacerea “Cosmeticonn”, “teapa” de tip Caritas

Unul din cei trei protagonisti din celebrul dosar “Cosmeticonn”, Gheorghe Aciu, condamnat la 15 ani de puscarie pentru o escrocherie de proportii, a fost capturat dupa trei ani de cautari, in urma unei actiuni spectaculoase a politistilor timisoreni. Anihilarea infractorului a avut loc, joi, in plina zi, chiar in zona centrala a orasului de pe Bega, cand, sub privirile trecatorilor care nu prea intelegeau ce se petrece, masina urmaritului a fost blocata, din fata si din spate, de doua autovehicule ale fortelor de politie.
Scandalul albuminei lactice – cum a ramas cunoscut in memoria timisorenilor – a fost una dintre cele mai spectaculoase escrocherii din vestul tarii. Nu mai putin de 3.000 de banateni au pierdut sume mari de bani, dupa ce si-au investit economiile intr-o afacere ciudata, croita dupa modelul jocurilor de tip piramidal.
Unul dintre initiatorii afacerii a fost Gheorghe Aciu (35 ani), care in perioada 11 mai – 8 octombrie 1998, impreuna cu alte doua persoane care activau la SC “Cosmeticonn”, si-a insusit din gestiunea firmei peste 8 miliarde lei vechi. Banii proveneau din garantiile unor persoane fizice, producatori de lactalbumina (albumina lactica).
Societatea a fost infiintata la data de 1 aprilie 1998. Calitatea de asociat unic si administrator o avea cetateanul austriac de origine poloneza Tadeusz Zwitek (decedat in peniteciar), iar activitatea firmei era coordonata de Miroslav Stancovici, in timp ce Gheorghe Aciu era director de marketing. In urma unei campanii publicitare agresive, mii de timisoreni au dat fuga la firma sperand ca vor da lovitura si se vor imbogati.
Oamenii au platit sume mari de bani cu titlu de garantie sau cautiune, in schimbul carora au primit de la firma o substanta care urma sa fie prelucrata la domiciliu in asa fel incat sa fie in final obtinut un produs numit albumina lactica (folosit in industria cosmetica din cate spuneau inculpatii). Produsul finit urma sa fie apoi predat la sediul “Cosmeticonn”, care trebuia sa plateasca pentru albumina obtinuta de trei-patru ori contravaloarea cautiunii depuse initial.
Totul s-a dovedit a fi o escrocherie de proportii. In ianuarie 2004, inculpatii au fost condamnati definitiv la 15 ani de inchisoare – Gheorghe Aciu , iar la 16 ani detentie – Miroslav Stancovici. Paguba, care a fost reevaluata la 20 de miliarde lei vechi, nu a fost, insa, recuperata inca.

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă