13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAcuzaţi de malpraxis, vinovaţi, dar nepedepsiţi

Acuzaţi de malpraxis, vinovaţi, dar nepedepsiţi

Doi doctori acuzaţi că ar fi mutilat pe viaţă o pacientă, tâindu-i un sân, au fost găsiţi vinovaţi de comisia de malpraxis a DSPJ Constanţa, dar profesează în continuare. Colegii de breaslă spun că au acţionat fără greşeală.

Comisia de malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa (DSPJ) a decis că doi medici, Octavian Unc şi Dana Pleş, se fac vinovaţi în cazul unei paciente din Lazu diagnosticate, în mod eronat, cu cancer la sânul stâng. Maria Tusă (44 de ani) a fost operată în urmă cu doi ani, după ce a fost investigată din punct de vedere medical de către şeful secţiei Oncologie, dr. Dana Pleş.

Dr. Unc spune că pentru el este o situaţie stranie. În acelaşi timp, medicul se arată intrigat de decizia comisiei de malpraxis, menţionând că aceasta este neargumentată. Drept urmare, el şi-a angajat o echipă de avocaţi care să monitorizeze şi să reacţioneze la orice vorbe, decizii sau acuze la adresa lui şi care îi pot afecta imaginea de chirurg. „Nu sunt vinovat de nimic. N-am făcut altceva decât să respect protocolul în astfel de cazuri. Am 20 de ani de experienţă şi peste 200 de cazuri de cancer operate, fără reproşuri”, a precizat el. Acesta este şi motivul pentru care contestă decizia comisiei de malpraxis în instanţă. De partea lui este şi fostul şef al Secţiei Chirurgie din cadrul SCJU, prof. univ. dr. Vasile Sârbu, care este de părere că operaţia respectivă a fost ireproşabilă şi că gesturile colegului său chirurg nu au nici un semn de malpraxis. „Sunt sigur că dr. Unc a operat corect. Am încredere în tehnica lui”, a arătat el. Oricum, a mai spus Sârbu, probele sunt ţinute la dosar 10 ani, motiv pentru care s-a cerut reanalizarea cazului.

Medicii profesează în continuare

Deşi comisia a dat verdictul, medicilor nu li se va ridica dreptul de liberă practică. „Nu le putem suspenda dreptul de liberă practică, dar pacienta ar putea fi despăgubită de firma asigurătoare a medicilor”, a declarat şeful DSPJ, dr. Constantin Dina. La rândul său, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Dan Căpăţână, spune că unitatea sanitară nu a primit până acum nici o hârtie oficială de suspendare a contractelor celor doi medici. „Contractele lor sunt bazate pe certificate de liberă practică şi nu cred că se va ajunge la ridicarea lor pentru că sunt nişte medici foarte buni”, le ia apărarea managerul. El a mai spus că lucrurile sunt foarte încâlcite, mai ales că acest caz este analizat la doi ani de la intervenţia chirurgicală, timp în care pacienta îşi putea reveni complet. „Nu cred că decizia comisiei de malpraxis este corectă”, a adăugat dr. Căpăţână. 

Cancer la sân

Pacienta a fost diagnosticată cu neoplasm mamar şi a suportat o intervenţie de extirpare a sânului. Înainte de aceasta, însă, medicul oncolog a sfătuit-o să facă două cure de citostatice, după care nodulul se retrăsese. Cu toate acestea, dr. Pleş a dispus internarea în clinica de Chirurgie, unde a intrat în grija medicului Octavian Unc. La recomandările oncologului, acesta i s-a scos sânul, dar şi marginea muşchiului pectoral. La scurt timp după operaţie, pacienta a intrat la bănuieli, pentru că niciunul dintre cei doi medici nu i-au prescris vreun tratament şi nici nu au mai chemat-o la vreun control. La Institutul de Oncologie Fundeni a aflat că suferea de o simplă mastoză chistică.

Preşedintele Colegiului Me­­­dicilor, dr. Gabriela Dascăl, spune că în paralel cu ancheta celor de la DSPJ se mai desfăşoară una, cu scopul de a stabili culpa medicală.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă