8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecial12 localități din jurul Capitalei oferă populației apă nepotabilă, avertizează DSP Ilfov....

12 localități din jurul Capitalei oferă populației apă nepotabilă, avertizează DSP Ilfov. RAJA: Analizezele arată că apa este potabilă

12 localități din jurul Bucureștiului furnizează locuitorilor, la robinete, apă nepotabilă, deși au stații de epurare, avertizează Direcția de Sănătate Publică Ilfov într-un comunicat transmis primăriilor în cauză.

Localitățile care au probleme cu apa potabilă sunt Afumați, Balotești, Berceni, Bragadiru, Ciorogârla, Corbeanca, Cornetu, Dărăști, 1 Decembrie, Pantelimon, Periș și Snagov.

Unele dintre cele mai grave situații s-a înregistrat la Balotești, unde s-au constatat "depășiri ale parametrilor" la mangan și la aluminiu, precum și în comuna Berceni, care are depășiri ale procentului admisibil la amoniu și la mangan.

Avertismentul lansat de către DSP s-a bazat pe analize de apă realizate la sfârșitul lunii martie 2017. Câteva zile mai târziu, la începutul lunii aprilie, DSP Ilfov a revenit cu o precizare în care afirma că, în Balotești, situația apei potabile a revenit la normal.

 

RAJA SA: Analizezele arată că apa este potabilă

Compania care asigură apă potabilă pentru județul Ilfov afirmă că avertizearea DSP Ilfov nu este în concordanță cu realitatea. RAJA SA a comunicat redacției România liberă următorul punct de vedere:

SC RAJA SA Constanța este un important operator regional din România în domeniul alimentării cu apă a populației, deservind consumatorii din 152 de localități răspândite pe teritoriul a șapte județe: Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Brașov, Prahova și Dâmbovița. Încă din anul 2007, imediat după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adoptat conceptul de apă sigură, S.C. RAJA S.A. Constanţa a luat decizia implementării sistemului de management al siguranţei alimentului, obţinând în anul 2008 certificarea sistemului de management al siguranței alimentului în conformitate cu cerinţele standardului ISO 22000:2005. Tot compania noastră a fost prima din ţară, la nivelul căreia s-a înfiinţat un Serviciu de Calitate, ai cărui reprezentanţi monitorizează şi analizează indicatorii chimici, fizici şi biologici ai apei furnizate, indicatorii care atestă potabilitatea finală a apei livrate. În anul 2007, S.C. RAJA S.A. a primit pentru laboratoarele de analizare a apei potabile acreditarea RENAR, ceea ce atestă si certifică rezultatele obținute în urma analizării probelor prelevate.

– Pe data de 03 martie 2017, SC RAJA SA a obținut de la Direcția de Sănătate Publică a județului Ilfov, Autorizația Sanitară de Funcționare nr.27/03.03.2017, în care este specificat clar faptul că Sistemul de alimentare cu apă din localitatea Corbeanca îndeplinește prevederile reglamantarilor sanitare in vigoare – Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile și HG nr.974/2004 pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecție sanitară și monitorizare a calității apei potabile și a Procedurii de autorizare sanitară a producției și distribuției apei potabile.

– Pe site-ul oficial al Direcției de Sănătate Publică Ilfov – www.dspilfov.ro, la rubrica Anunturi importante există postat un material cu titlul: “În atenția populației județului Ilfov” – http://dspilfov.ro/anuntilfov.pdf, material in care nu apare nicio referire legată de localitatea Corbeanca.

– Având în vedere cele expuse mai sus, afirmația din cadrul materialului – “Localitățile care au probleme cu apa potabilă sunt Afumați, Balotești, Berceni, Bragadiru, Ciorogârla, Corbeanca, Cornetu, Dărăști, 1 Decembrie, Pantelimon, Periș și Snagov”- nu este fondată în ceea ce privește localitatea Corbeanca.Analiza apei potabile din localitatea Corbeanca pentru indicatorul mangan arată clar respectarea limitei maxim admise conform Legii 458/2002, dar și Autorizația Sanitară de Funcționare nr.27/03.03.2017. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă