11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial"Capusa" sindicala pe patrimoniul "Cupru Min" SA

“Capusa” sindicala pe patrimoniul “Cupru Min” SA

Exploatarea miniera de la Rosia Poieni, singura din judetul Alba care se mai poate salva de la inchidere daca se gaseste un investitor, este in prezent scena unui scandal intre conducerea executiva si sindicat. Conflictul nu se refera la revendicari salariale sau la alte probleme de acest gen, ci la proprietatea unor active din patrimoniul explotarii miniere, respectiv a SC “Cupru Min” SA Abrud.
In discutie sunt hotelul din Abrud, mijloacele auto de transport si cariera de piatra din Rosia Poieni. O colaborare intre cele doua parti, inceputa in martie 2003 si care a avut drept scop preluarea de catre o firma infiintata de sindicat a unui numar din minerii disponibilizati, s-a transformat intr-o disputa financiara intre “Cupru Sind” SA, reprezentata de liderul sindical Viorel Hutuleac, si “Cupru Min” SA, reprezentata de directorii Sorin Vatajelu si Eugen Colda.
In 24 aprilie 2003 a fost incheiat un contract de asociere in participatiune intre “Cupru Min” si “Cupru Sind”. Documentul are ca obiect desfasurarea unor activitati rentabile cum ar fi: activitatea de transport persoane la si de la locul de munca a angajatilor exploatarii miniere, activitatea de transport marfa, materiale piese de schimb, activitatea desfasurata la spatiile de cazare, restaurant si cantina etc. Exploatarea miniera a contribuit la realizarea acestor activitati cu mijloace fixe si obiecte de inventar, in valoare de peste 45 miliarde lei, iar firma privata – cu mijloace fixe de 1,9 miliarde lei si cu asigurarea fortei de munca necesara. Cota de participare convenita la impartirea rezultatelor obtinute (venituri, cheltuieli, profit) este de 90 la suta pentru “Cupru Min” si 10 la suta pentru “Cupru Sind”.
Colaboarea dintre cele doua parti s-a dovedit foarte profitabila pentru “Cupru Sind” SA. Cele mai mari beneficii au fost obtinute din activitatea de transport a muncitorilor. Conform contractului de participatiune, exploatarea miniera a platit pentru transport sume foarte mari, in conditiile in care autovehiculele respective ii apartin. Masinile au fost predate, prin asocierea respectiva, firmei “Cupru Sind”, care, apoi, le-a inchiriat exploatarii miniere.
Contractul de asociere in participatiune mai este valabil doar pana la 1 ianuarie 2006. Acest lucru i-a determinat pe reprezentantii “Cupru Sind” sa faca presiuni pentru a grabi procesul de preluare a activelor respective. Demersurile de pana acum s-au lovit de refuzul conducerii “Cupru Min” SA de a ceda obiectivele, in conditiile si la valoarea dorita de cei doi reprezentanti ai “Cupru Sind” – administratorul Viorel Hutuleac si directorul Victor Popescu.
Cei doi doresc modificarea asocierii in participatiune prin cresterea aportului firmei private de la 10 la suta la 45 la suta, respectiv scaderea aportului exploatarii miniere de la 90 la suta la 45 la suta. Ei ofera drept justificare investitiile de peste 25 de miliarde lei pe care le-au realizat in modernizarea patrimoniul detinut de asociatie. Astfel, hotelul a beneficiat de investitii cifrate la 3,2 miliarde lei.
Totodata, reprezentantii “Cupru Sind” mai justifica achizitionarea a doua autobasculante si a unui autotractor cu remorca, in valoare totala de peste 11 miliarde lei, a unor utilaje de bucatarie si alte mijloace fixe si obiecte de inventar.
Conducerea SC “Cupru Min” a avut, insa, dubii cu privire la modul in care au fost realizate respectivele investitii. “Modul in care "Cupru Sind" isi reinvesteste profitul obtinut, precum si cum isi cheltuieste fondurile, nu trebuie sa primeasca aviz de la "Cupru Min", aceasta din urma nefiind actionar. Daca dumneavoastra considerati ca la baza achizitiilor noastre nu stau ratiuni economice, va amintim ca SC "Cupru Sind" SA este o firma privata care nu-si poate permite sa risipeasca fondurile, intrucat numeni nu-i compenseaza pierderile”, se arata intr-o adresa transmisa, in aprilie 2005, de catre reprezentantii “Cupru Sind” catre exploatarea miniera.
Intr-o alta adresa, din august 2005, acelasi director se arata surprins de faptul ca “asociatul SC "Cupru Min" SA poate emite pretentii de participare la investitiile realizate de SC "Cupru Sind" SA”, in conditiile in care societatea de stat nu ar fi participat la efectuarea acestora.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă