FOTO Statuia unui dac va fi expusă la Aeroportul Otopeni. Anterior, ministrul Culturii a promis, la întâlnirea dacilor, că elevii vor învăța despre ”istoria adevărată”

de Roxana Petre , 12 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 13:06, 12 septembrie 2017
FOTO Statuia unui dac va fi expusă la Aeroportul Otopeni. Anterior, ministrul Culturii a promis, la întâlnirea dacilor, că elevii vor învăța despre ”istoria adevărată”

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti va inaugura, miercuri, de la ora 11.00, opera sculptorului Ioan Bolocan, intitulată „Bustul de nobil dac”. Evenimentul își propune să aducă în atenţia pasagerilor „valori ale culturii dacice", informează Realitatea.

Statuia va fi expusă pe culoarul de legătură dintre terminalele „Sosiri" și „Plecări" ale Aeroportului Internațional Henri Coandă București.

„Organizat în parteneriat cu Asociaţia Identitate Culturală Contemporană, evenimentul își propune să aducă în atenţia pasagerilor noştri valori ale culturii dacice prin intermediul discursurilor unor specialiști în problema originii poporului român, dar și printr-o tombolă tematică", se arată în comunicatul CNAB.

Sculptorul Ion Bolocan este una dintre cele mai importante personalități ale artei din Republica Moldova.

În 8 septembrie, Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a participat la Congresul internațional de civilizație daco-română, aceasta fiind prima ieșire oficială în public în poziția de ministru al Culturii și al Identității Naționale. La întrunire a participat și fostul primar al Clujului, Ghorghe Funar, care și-a susținut lucrarea „Cifrele geților, cifrele primordiale pe pământ”​.

„Mi-aș dori ca pasiunea dumneavoastră, oarecum restrânsă, să treacă în sfera de mainstream, de curent principal al educației naționale și al preocupării naționale. Tinerii trebuie să fie atrași pe limba lor și convinși că asta este istoria noastră adevărată și că pe asta trebuie să construiască ei. (...) Sunt extrem de deschis să merg împreună cu colegii dumneavoastră de aici cu o propunere de amendare a programei școlare la Ministrul Învățământului", a declarat Romașcanu.

 
Loading...

Comentarii

 • DACUL

  15 septembrie 2017 19:46

  O IDEE EXCELENTA,ESTE ORIGINEA NOASTRA!

  raspunde comentariului
 • ALEX

  13 septembrie 2017 12:47

  "Intalnirea dacilor?" Ca si cum dacii chiar exista acum. Mai bine erau mai multe taxiuri inregistrate decat o statuie. Cine vine sau pleaca cu avionul nu este deloc interesat de istoria niciunui popor. Vrea amabilitate si rapiditate la ghisee, curatenie in aeroport si banci pe care sa astepte!Cat priveste Columna lui Traian, nu-l mai are de 500 de ani pe Traian in varf. Il are in schimb pe Sf. Petru - apropo de istorie.

  raspunde comentariului
 • Bogdan

  12 septembrie 2017 13:45

  Au trecut cativa ani de cand am 'postat' pe evz. o critica la adresa autoritatilor romane ca noi nu avem o copie a 'Columnei lui Traian' in capitala tarii, nu avem statui de DACI in fiecare resedinta de judet - in schimb Roma Italia are o multime de statui ale stra-stra-strabunilor nostri pe Arcul lui Constantin. Ei, daca treceti granita de vest a Romaniei, aproape nu veti gasi un sat care sa nu aibe macar un bust al vreunui eroumartirsavant soldat sau un simplu individ destoinic al localitatii. Iar acum, chiar in clipa asta aud la TV. ca un parlamentar a juns sa faca greva foamei pt. ca parlamentul nu initiaza 'SARBATOAREA CENTENARULUI STATULUI ROMAN. Poate pt. regateni, in special teleormaneni, evenimentul nu este prea important dar, pt. noi ardelenii este ENORM DE IMPORTANT. Dragnea, trebuia sa fii primul care sa propuna aceasta sarbatorire - inteleg si stiu ca nu te lasa udmr-ul....

  raspunde comentariului
  • Mandpv

   12 septembrie 2017 15:41

   Bogdane baiete, de ifose ardelenesti, noi, regatenii ne -am cam plictisit! Stim deja ca sunteti buricul pamantului, cei mai viteji si drepti dintre romani bla, bla, bla! Nu uita ca datorita regatenilor, miticilor, oltenilor, moldovenilor ati cam reusit sa ridicati ochii din varful opincilor. Aaa, sa nu uit, cu pretul a sute de mii de vieti.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design