15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPreşedinţii CE, PE, Consiliului European şi Colegiul Comisarilor vin joi la Bucureşti

Preşedinţii CE, PE, Consiliului European şi Colegiul Comisarilor vin joi la Bucureşti

Simultan cu ceremonia la care vor rosti discursuri premierul Viorica Dăncilă şi oficialii europeni, în Piaţa George Enescu este anunţată o manifestaţie, sub titulatura “Vrem Europa, nu dictatură!”. Evenimentul de la Ateneu nu figurează pe agenda oficială a preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta se va întâlni şi va avea declaraţii de presă comune cu Jean Claude Junker vineri, când şeful CE are programate de asemenea şi discuţii şi declaraţii comune cu Viorica Dăncilă. CE a anunţat şi întâlniri ale lui Juncker cu liderii Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, însă deocamdată nu a fost anunţat programul oficial al acestora.

”Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi Colegiul Comisarilor se vor afla la Bucureşti în perioada 10 – 11 ianuarie pentru a marca începerea oficială a Preşedinţiei române, ce va debuta cu un concert de deschidere începând cu ora 20.00 ”, a anunţat Comisia Europeană.

Evenimentul va avea loc la Ateneul Român joi seară, de la ora 20:00, şi include ceremonia de deschidere a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi concertul inaugural dedicat preluării Preşedinţiei rotative, susţinut de Orchestra Uniunii Europene şi de corul Filarmonicii George Enescu.

Cu această ocazie, vor susţine discursuri preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. 

Vineri, preşedintele Comisiei Europene va avea întâlniri cu preşedintele Klaus  Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă. Potrivit programuui oficial, cele două reuniuni vor fi urmate de declaraţii comune de presă.

La Cotroceni, subiectul discuţiilor va fi legat de Preşedinţia României la Consiliul UE, cu accent pe principalele dosare europene pe care România le va gestiona în această perioadă. Preşedintele României va sublinia că exercitarea pentru prima dată de către ţara noastră a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE va reprezenta o bună oportunitate pentru a reafirma angajamentul în favoarea consolidării proiectului european, a precizat Administraţia prezidenţială într-un comunicat.
 
Conform aceleiaşi surse, şeful statului va evidenţia faptul că România doreşte să exercite un mandat de succes, ”orientat spre rezultate concrete, care să contribuie la avansarea agendei europene, ţinând cont, însă, de contextul complex în care îşi va derula activitatea în următoarele şase luni”.
Agenda vizitei lui Jean Claude Juncker include şi întâlniri cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Deocamdată, pe site-ul celor două Camere nu există menţiuni cu privire la întâlnirile cu preşedintele CE.

Participarea la eveniment nu este trecută în programul oficial al preşedintelui Klaus Iohannis.

Liderii PNL au spus că o decizie în legătură cu prezenţa lor la ceremonie va fi luată în cursul zilei de joi, ei reclamând faptul că invitaţia a fost primită, târziu dar şi că această conţinea o eroare, confirmarea participării fiind aşteptată până în “8 ianuarie 2018”. 

“După domniile lor, am ratat să confirm prezenţa la concert cu un an. Mai mult, pentru un eveniment de o asemenea anvergură, mi se pare lipsă de respect să primesc invitaţia cu doar o zi înainte”, a scris pe Facebook senatoarea liberală Alina Gorghiu.

Textul şi formatul invitaţiei au fost criticate şi de deputatul Cărălin Nechifor, fost membru PSD, trecut la partidul lui Victor Ponta, Pro România. El a remarcat, printre altele, că pe invitaţia primită de el logo-ul este printat greşit, fără drapelele României şi Uniunii Europene, că “se pare că stocurile de virgulă şi punct sunt pe terminate la guvern”, fiind folosite “cu zgârcenie”, că despărţirea pe rânduri pare să fie făcută cu toporul”, că deşi pe invitaţie există rubrica pentru “loc”, acesta nu este menţionat, aşa cum nu este menţionat nici destinatarul invitaţiei.

Protestul “Vrem Europa, nu dictatură!”, organizat în faţa Ateneului Român simultan cu ceremonia care marchează începerea oficială a preşedinţiei române a Consiliului UE

Organizaţiile Rezistenţa, Corupţia Ucide, Declic şi Iniţiativa România au anunţat pentru joi, în intervalul 19:00 – 22:00, în faţa Ateneului, manifestaţia organizată sub sloganul “Vrem Europa, nu dictatură!”.

“Pe data de 10 ianuarie, la Ateneul Român, întregul leadership al Uniunii Europene (preşedinţii Consiliului European, ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, comisarii europeni, leaderii grupurilor din Parlamentul European) vor participa la preluarea preşedinţiei rotative de către România. Vor fi prezenţi Donald Tusk (Preşedintele Consiliului), Antonio Tajani (Preşedintele Parlamentului European), Jean-Claude Juncker (Preşedintele Comisiei). Alături de toţi ceilalţi decidenţi ai Uniunii Europene. Vrem să fim alături de ei. Vrem să fim văzuţi de ei. Vrem să se înteleagă că, în ciuda politicilor guvernării actuale, românii sunt cetăţeni ai Europei, care cred în valorile care stau la baza UE: libertate, stat de drept, justiţie independentă, solidaritate, transparenţă în decizii şi în cheltuirea banului public”, spun organizatorii.

Ei anunţă că îi aşteaptă în Piaţa George Enescu pe cei care înţeleg că dreptul de a munci şi a învăţa în Europa, creşterea nivelului de trai al populaţiei în ultimii 10 ani, dezvoltarea societăţii româneşti în ultimul deceniu, situaţia agriculturii românesti, infrastructura, spitalele şi şcolile cu un nivel acceptabil, drepturile omului, statul de drept şi justiţia independentă, depind de apartenenţa la UE şi care consideră că “atacurile asupra UE comise de guvernarea actuală sunt atacuri asupra prosperităţii şi stabilităţii României, cetăţenia europeană ne oferă protecţie împotriva posibilelor abuzuri ale statului, dreptul de a călători, de a vizita lumea, de a vorbi liber sunt lucruri de care părinţii noştri nu au beneficiat”.

Prticipanţii sunt îndemnaţi că vină cu cu steagurile României şi ale UE.

La manifestaţie şi-a anunţat prezenţa şi filosoful Mihai Şora, participant constant la protestele faţă de actuala guvernare.

“Mâine voi fi la Ateneu: nu în sală, ci undeva afară, în mulţime: pentru ca mai-marii Europei aflaţi la Bucureşti să priceapă că „ei“, românii aceia care îi vor întâmpina, „oficialii“ noştri aflaţi la guvernare sunt doar accidente ale României recente, nefericite întâmplări de care, odată şi-odată, vom scăpa. Să înţeleagă, cu alte cuvinte, că acei români sunt diferiţi de noi. Că „ei“ sunt „ei“, noi suntem noi. Pe scurt: că cei din stradă, nu cei de la tribuna oficială sunt oamenii cu adevărat vii ai acestei ţări. Iar viii cu viii, hoţii cu hoţii. Europa suntem noi”, spune el, la finalul unei postări în care constată că „Ei“ înseamna “răul absolut, răul concret, răul care nu cunoaşte jumătăţile de măsură, nu se intersectează niciodată cu Binele, nici nu-şi pune problema Binelui, nu are ştiinţă de vreun bine oarecare” şi că “este pentru întâia oară după Revoluţie când pronumele „ei“ a căpătat, din nou, un conţinut limpede”.

Restricţii de trafic joi, în intervalul 15:00 – 23:00, în zona Ateneului român şi a Palatului Regal  

“În ziua de 10 ianuarie a.c., va avea loc ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, activitate ce va avea loc în clădirea Ateneului Român şi Palatul Regal. Pentru buna desfăşurare a evenimentului, se va restricţiona traficul rutier, între orele 15.00-23.00, cu excepţia organizatorilor şi instituţiilor de asigurare a ordinii publice, pe următoarele străzi: Str. Benjamin Franklin; Str. Constantin Esarcu; Str. Nicolae Golescu”, anunţă Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei..

Totodată,  vor fi instituite restricţii privind traficul rutier şi pietonal pe următoarele străzi: -Str. Episcopiei, între orele 19.30 – 20.00 şi Calea Victoriei, între orele 21.30 – 21.45.

Parcările care vor fi folosite pe perioada de desfăşurare a evenimentului cu acces exclusiv pe baza permiselor de acces şi a invitaţiilor sunt următoarele: parcarea George Enescu; parcarea Sala Palatului; parcarea publică Constantin Esarcu;

Brigada Rutieră va dispune măsuri de fluidizare a traficului rutier şi solicită conducătorilor de autovehicule: să circule cu prudenţă; să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic; să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate; să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv; să evite pe timpul deplasărilor, manifestările de natură a pune în pericol siguranţa lor, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic.

 “Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu se deplaseze ori să staţioneze pe partea carosabilă”, subliniază poliţiştii rutieri.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă