20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportUSL va depune plângeri penale lui Boc şi Băsescu

USL va depune plângeri penale lui Boc şi Băsescu

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat luni că parlamentarii social-democraţi şi liberali nu vor depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc, în cazul angajării răspunderii pe legea care sistează acordarea majorărilor salariale câştigate în instanţă de profesori, informează NewsIn.

Ponta a precizat că reprezentanţii PSD şi PNL nu vor lua parte la procedurile privind angajarea răspunderii Guvernului Boc, nici la şedinţa Birourilor Permanente, nici la plenul reunit. „Nu poate fi acceptată într-un stat de drept, într-un stat constituţional, adoptarea sub nicio formă, fie ea anagajarea răspunderii, fie lege prin Parlament, Ordonanţă de Urgenţă, sau orice altă formă legislativă, a unui act normativ care să împiedice exercitarea şi punerea în aplicare, în executare, a unor hotărâri judecătoreşti. Principiul de a accepta o lege care împiedică sau modifică executarea unor hotărâri judecătoreşti este un principiu neconstituţional, care pune sub semnul întrebării în mod grav funcţionarea democratică a României”, a spus Ponta.

El a mai precizat că neparticiparea PSD şi PNL la procedurile de angajare a răspunderii este motivată de intenţia de a „nu legitima sub nicio formă un act care nu poate fi adoptat în nicio situaţie în Parlament”.

De asemenea, Ponta a menţionat că USL va sesiza Curtea Constituţională, inclusiv CSM şi preşedintele Senatului să facă toate demersurile necesare în aşa fel încât să fie stopată adoptarea legii pentru plafonarea salariilor profesorilor.

Preşedintele PSD a mai susţinut că la momentul „îndeplinirii actului şi al producerii efectelor” va depune plângere penală împotriva lui Emil Boc, dar şi a preşedintelui Traian Băsescu, dacă şeful statului va promulga legea, „deoarece va fi vorba despre săvârşirea unei infracţiuni prevăzută de Codul Penal, nerespectarea hotărârilor judecătoreşti”.

Guvernul va promova în Parlament un proiect de act normativ care să plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, astfel încât drepturile salariale câştigate în instanţă să nu poată fi acordate. Executivul a discutat joi în primă lectură actul normativ privind salarizarea din educaţie, proiectul va fi trimis CES-ului şi abia apoi se va decide forma de promovare.”Astăzi România nu îşi poate permite să plătească majorarea salariilor profesorilor cu 50%. În consecinţă, în momentul de faţă, în România, datorită, practicilor judiciare neuniforme, există profesori cu salarii majorate cu 50% şi unii cu salarii nemajorate cu 50%”, a spus premierul Emil Boc săptămâna trecută.

Cele mai citite

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...

West Side Hallo Fest, cel mai mare festival de Halloween din țară, revine pe Insula Lacul Morii cu o ediție spectaculoasă. Pe scenă vor...

Peste o lună, Insula Lacul Morii din Sectorul 6 va deveni polul distracției din Capitală. Aici, pe o suprafață de 32.000 de metri pătrați,...

Record de returnare a ambalajelor în sistemul Garanție Returnare

În primele nouă luni de funcționare a sistemului Garanție Returnare (SGR), românii au returnat aproape 1,9 miliarde de ambalaje, iar luna trecută, peste un...
Ultima oră
Pe aceeași temă