Preşedintele Traian Băsescu, a semnat, joi, o cerere de reexaminare a pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, se arată într-un comunicat al administraţiei prezidenţiale.
Traian Băsescu şi-a motivat cererea de reexaminare. El a precizat că experienţa profesională prevăzută în lege de minim şapte ani pentru cei care urmează să de vină membri ai Autorităţii ar trebui să fie de zece ani şi, de asemenea, consideră că legea ar trebui să prevadă ca membrii ASF să nu fie soţi sau rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii Parlamentului.
Citeşte şi IPP CRITICĂ numirile lui Ponta şi DENUNŢĂ negocierile de tip TROC din justiţie
„Motivele cererii sunt următoarele:
1. Articolul I pct. 7 al legii transmise spre promulgare completează Articolul 8 Alin. (3) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 introducând între condiţiile de numire a candidaţilor la calitatea de membru al Autorităţii de Supraveghere Financiară experienţa profesională de minim 7 ani, în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare, pentru membrii care formează conducerea executivă. Având în vedere faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară are ca obiectiv consolidarea cadrului de funcţionare şi supraveghere a pieţelor financiare, considerăm oportun că toţi candidaţii la calitatea de membru în conducerea executivă a Autorităţii de Supraveghere Financiară ar trebui să aibă o experienţă profesională de minim 10 ani în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare.
2. Articolul 9 lit. g) al Ordonanţei aprobate prin legea transmisă spre promulgare stabileşte între condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească membrii Autorităţii de Supraveghere Financiară şi aceea de a nu fi „soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu Preşedintele României, preşedinţii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României.” Având în vedere faptul că potrivit Articolului 8 Alin. (1) al aceluiaşi act normativ, membrii consiliului de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară sunt numiţi de Parlament, considerăm că se impune completarea lit. g) a Articolului 9 în sensul stabilirii şi a unei interdicţii pentru membrii A.S.F. de a fi soţi sau rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii Parlamentului”, se precizează în cerere.