20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportTariceanu, criticat dur de lideri PNL

Tariceanu, criticat dur de lideri PNL

Negocierile dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu au provocat nemultumirea unor lideri liberali. Unii dintre acestia cer congres extraordinar pentru alegerea unei noi conduceri, iar altii cer Delegatiei Permanente sa adopte o rezolutie critica fata de Basescu.
Calin Popescu Tariceanu i-a convocat pe membrii conducerii centrale a PNL miercuri seara pentru a analiza strategia partidului. De fapt, a devenit una mai degraba dedicata intalnirii anterioare dintre Basescu si Tariceanu si negocierilor dintre ei. Unii dintre membrii conducerii centrale au ales sa nu se duca la intalnirea respectiva, nemultumiti ca nu au fost consultati inainte de luarea deciziilor.
Vicepresedintele Dan Radu Rusanu l-a acuzat pe Tariceanu ca a facut o intelegere in defavoarea partidului pentru ca, in opinia sa, presedintele PNL nu trebuia sub nici o forma sa dea Apararea pentru postul de comisar european. Si aceasta pentru ca, potrivit reglementarilor europene, premierul era cel care trebuia sa nominalizeze candidatul. In plus, portofoliul Apararii era unul extrem de important. „Este o porcarie ceea ce s-a intamplat azi”, a comentat Rusanu. El a spus ca trebuie organizat un congres extraordinar care sa aleaga o alta conducere. Tariceanu a explicat insa ca Basescu i-a spus ca, daca nu se inteleg, va trimite si el numele Ancai Boagiu la Bruxelles, care va fi sprijinita de popularii europeni. In plus, Basescu avertizase ca va lucra direct cu seful SMG daca nu are un ministru favorabil. Premierul le-a spus colegilor de partid ca, daca PNL va avea un scor mai bun, va cere toate functiile din stat, dar pana atunci trebuie tinut seama de echilibrul dintre PNL si PD, in ceea ce priveste functiile de conducere. In apararea lui Tariceanu a sarit si Bogdan Olteanu. „Vii acum si versi lacrimi de crocodil, dar nu te-am vazut niciodata luandu-i apararea lui Atanasiu”, a apostrofat el un contestatar.

Tariceanu vrea prelungirea protocolului

Dupa aceste schimburi de replici, liberalii au discutat si despre strategia politica. Documentul prevede mentinerea Aliantei D.A. si prelungirea protocolului si dupa 2008, data pana la care este semnat. In schimb, in document se insista pe pastrarea identitatii partidelor componente ale Aliantei, ceea ce inseamna respingerea fuziunii. De asemenea, documentul prevede sustinerea unui candidat unic la Presedintie, selectat dintre politicienii Aliantei care sunt cel mai bine plasati in sondajele de opinie.
Ca o palida consolare pentru nemultumitii din partid este mentionata necesitatea de a se renunta la sistemul de lista propusa de presedinte la alegerile pentru Biroul Permanent Central. In acest fel, de la urmatorul congres liberalii ar putea reveni la sistemul uninominal pentru alegerea membrilor Biroului Permanent Central.

Antonescu cere atac la Basescu

De altfel, a doua zi a iesit la atac si liderul grupului liberal Crin Antonescu. El a declarat ca va propune Delegatiei Permanente a liberalilor o rezolutie prin care PNL sa ceara foarte clar respectarea Constitutiei si limitarea actiunilor politice ale lui Traian Basescu „strict la prerogativele prezidentiale” constitutionale.
Antonescu a spus, intr-o conferinta de presa, ca va propune prin aceeasi rezolutie ca PNL sa-i solicite presedintelui partidului, Calin Popescu Tariceanu, sa fie „singurul si deplinul prim-ministru al tarii”. El a precizat ca in rezolutia pe care o va propune la Delegatia PNL de vineri va sustine ca PNL sa ceara partenerilor sa recunoasca foarte clar ca mandatul incredintat de electorat sa se concentreze in jurul actiunii guvernamentale si ca „Guvernul Romaniei are un singur prim-ministru, si acela este Calin Popescu Tariceanu”.
„Cred ca ieri, cu concursul domnului Calin Popescu Tariceanu, pornind de la bune intentii, s-a intamplat o noua escaladare a dorintei lui Traian Basescu de a incalca Constitutia si de a considera ca in aceasta tara domnia sa este si presedinte, si prim-ministru, si eventual presedintele celor doua Camere”, a apreciat liderul PNL.

Uite anticipatele, nu sunt anticipatele!

In cursul zilei de ieri au circulat informatii neoficiale despre eventualitatea alegerilor anticipate. Surse democrate i-au asaltat pe ziaristi cu informatia-bomba potrivit careia Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu ar fi convenit asupra organizarii de alegeri anticipate in prima jumatate a lui 2007. Liberalii au dezmintit informatia. Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a spus ca subiectul anticipatelor nu a fost discutat la intalnirea Basescu-Tariceanu. El a adaugat ca inaintea unei astfel de decizii liberalii si democratii trebuie sa stabileasca daca vor candida pe liste comune. El a argumentat ca PNL inca mai asteapta un raspuns de la PD in ceea ce priveste participarea pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European. In opinia lui Bogdan Olteanu, nu se poate vorbi despre alegeri, nici anticipate, nici la termen, decat dupa introducerea sistemului de vot uninominal.

Berceanu: „PD si PNL se inteleg ca surzii cu mutii”

Vicepresedintele PD, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ieri la Cluj ca democratii si liberalii se inteleg ca surzii cu mutii in privinta alegerilor anticipate. Democratii vor alegeri, iar liberalii nu. Radu Berceanu a spus ca, in opinia sa si a colegilor sai din PD, alegerile anticipate ar fi bune, dar ca nu le vor putea face fara liberali. El a spus ca acest lucru nu inseamna ca exista o cearta intre cele cele doua partide. In opinia ministrului Transporturilor, totul ar fi ca intr-o casnicie, in care unul vrea un dulap pe un perete, iar celalalt – pe altul, insa acest lucru nu inseamna ca vor ajunge la divort. Liderul PD a amintit si tentativa fostului presedinte al PSD, Adrian Nastase, de a organiza alegeri anticipate in 2003. Radu Berceanu este de parere ca, daca Ion Iliescu il lasa pe Adrian Nastase sa organizeze anticipatele atunci cand a vrut acesta, acum ar fi fost presedintele Romaniei.

Alegeri pentru PE pe 13 mai 2007

Liderii de partide si grupuri parlamentare au cazut de acord, la intalnirea de ieri cu premierul Calin Popescu Tariceanu, asupra datei de 13 mai 2007 pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European.
Atat Tariceanu, cat si liderul PSD, Mircea Geoana, au declarat, la finalul discutiilor, ca data de 13 mai a fost agreata de toti reprezentantii partidelor politice.
Partea frumoasa este ca alegerile pentru Parlamentul European devin un pretext pentru amanarea eventualelor anticipate. Premierul a declarat presei ca, la intalnirea cu liderii politici, majoritatea participantilor la discutii s-au exprimat impotriva unei eventuale cuplari a anticipatelor cu alegerile europene. Argumentele invocate au fost, potrivit lui Tariceanu, referitoare la practica europeana in materie, care nu recomanda suprapunerea alegerilor si, implicit, a dezbaterii temelor europene cu alegerile interne si dezbaterea temelor nationale. „In practica europeana, alegerile pentru Parlamentul European nu se suprapun cu alte alegeri care sunt de natura locala, fie alegeri pentru administratia locala, fie alegeri parlamentare, pentru ca subiectele nationale sa nu ajunga sa domine subiectele europene”, a precizat premierul Calin Popescu Tariceanu. De altfel, aceleasi argumente au fost reluate si de liderul PSD, Mircea Geoana.

Cele mai citite

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă