Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că proiectul de lege a amnistiei şi proiectul de modificare a Codului Penal trebuie rediscutate cu Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul General, dar şi cu Comisia Europeană.
Ponta consideră că astfel se va putea stabili dacă este încălcată vreo obligaţie internaţională a României, înainte ca modificările să fie aprobate de Parlament.
„Părerea mea e foarte clară, aceea că aceste proiecte trebuie să fie rediscutate de către Parlament. În primul rând, nu s-a încălcat nicio Constituţie, Parlamentul legiferează, deci toată isteria asta nu se bazează pe ceva neconstituţional, ci pe oportunitate. Cred că cele două legi trebuie rediscutate, în primul rând cu toate celelalte instituţii – în primul rând Ministerul Justiţiei, care pe una din legi a dat aviz pozitiv, pe celălalt nu l-a cunoscut, cu CSM, Parchetul General şi prezentate Comisiei Europene înainte să fie aprobate, pentru a se stabili dacă încalcă vreo obligaţie internaţională a României. Proiectele de legi trebuie rediscutate cu cei cu care nu s-a discutat, şi anume Ministerul Justiţiei, CSM şi Comisia Euriopeană, pe urmă să fie aprobate dacă totul e în regulă”, a spus Ponta.
Liderul PSD susţine că a ştiut doar de legea amnistiei, pe care o apreciază ca bună dacă nu se referă la infracţiuni de violenţă şi de corupţie, însă nu ar fi ştiut nimic de modificările la Codul Penal. Ponta a adăugat că dreptul de a legifera revine Parlamentului, iar „isteria” nu se bazează pe o eventuală neconstituţionalitate, ci pe oportunitate.
„Eu nu cred că cine strigă cel mai tare are si dreptate. Părerea mea este clară: aceste proiecte trebuie să fie rediscutate de Parlament cu toate celelalte instituţii, inclusiv Ministerul Justiţiei, care pe una din legi a dat aviz negativ, iar pe celalalt nu l-a cunoscut. Faptul că Parlamentul legiferează şi preşedintele retrimite sunt lucruri constituţionale. Toata isteria asta nu se bazează pe ceva constituţional, ci pe oportunitate”, a declarat Victor Ponta.
Prim-ministrul a susţinut că singura reacţie care a fost o greşeală a fost cea a ambasadei SUA, care a vorbit de investitorii străini.
„Am văzut declaraţii de principiu, nu cred că vreo ambasadă europeană contestă dreptul Parlamentului de a legifera, pentru că şi în ţara lor se întâmplă la fel. Singura reacţie care cred că a fost total greşită, că nu se referea la realitate, a fost a ambasadei Statelor Unite, care vorbea despre investiţiile americane. Din câte ştiu eu, Chevron investeşte în România sau poate să plece dacă nu se aplică legea şi dacă nu reuşim să arătăm că putem proteja proprietatea privată. Nu mi-a zis nimeni vreodată de la Chevron cum e cu parlamentarii. De fiecare dată mi-au spus dacă o proprietate privată poate fi apărată. Aici cred că a fost o greşeală (legat de ambasadă – n.r.) şi o să transmit acest lucru”, a spus Ponta.
„Superimunitatea este un termen de la B1 TV. M-am uitat astăzi în lege şi sunt de acord ca preşedintele şi parlamentarii să nu mai fie funcţionari publici”, a precizat Ponta.
Premierul a acuzat totodată o „propagandă mincinoasă” cum că ar fi fost desfiinţată Direcţia Naţională Anticorupţie.
Legat de legea minelor, liderul PSD a afirmat că preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi-a continuat „jocul la offside” şi în cazul proiectului legii minelor, dar că de această dată „s-a lăsat singur în offside”, precizând că aprobarea acestei legi fusese convenită atât în USL, cât şi cu Antonescu.
„Legea minelor a fost discutată în USL şi de mine cu preşedintele Antonescu. Eu am fost de acord, pentru a se mai evita discuţiile politice, ca forma legii să fie cea finalizată de către colegii liberali, PSD nu intervine deloc pe lege, cum zic liberalii…după care am văzut că, în stilul devenit deja clasic, s-a jucat la offside. Mi se pare că jocul lui Antonescu tot timpul de a lăsa pe cineva în offside..acum s-a lăsat singur în offside şi nu câştigăm nimic din chestia asta”, a spus POnta.
// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_min/a0f7724dace9ff754a9a0b5f4ed799f9/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>